Uničenje, dodatne nalepke ... Ali veste, kaj se zgodi z odpoklicanimi živili?

A.L.
22.12.2021 11:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fotografija je simbolična.

Marko Vanovšek

"Podjetje Hofer je iz prodaje odpoklicalo piščančji file v ovoju iz slanine avstrijskega dobavitelja Huetthaler, ker je bila pri enem od rednih preverjanj kakovosti ugotovljena prisotnost bakterije salmonela," je nedolgo nazaj sporočila Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Gre za enega v vrsti več pozivov, ki jih ZPS objavi na svoji spletni strani, potrošniki pa se pogosto sprašujejo, kaj se zgodi z izdelki, ki so odpoklicani s trga.

"Izdelki, ki so nevarni za uživanje, so lahko odpoklicani s trga, lahko so samo umaknjeni iz skladišč ali pa zavrnjeni oziroma uničeni v okviru carinskega postopka. Nevarna živila ne smejo biti v prodaji. Živilo lahko odpokliče inšpekcija, trgovec, proizvajalec ali distributer, ki je v nadzoru ter z analizami in presojanjem ugotovil, da je živilo nevarno," pojasnjujejo na ZPS. 

Kdaj se morajo živila uničiti?

Živila, ki so nevarna zaradi snovi (na primer pesticidi, težke kovine), mikroorganizmov (na primer patogenih, ki lahko povzročijo bolezni) ali tujkov v hrani (na primer steklo, kovina), se morajo uničiti. Živila, ki se odpokličejo oziroma umaknejo s trga zaradi nedeklariranih alergenov, se lahko vrnejo proizvajalcem in primerno označijo z dodatno nalepko.

Kadar je živilo nevarno zaradi nekega aditiva ali sestavine sestavljenega živila in je odpoklicano s trga, mora proizvajalec živila obvestiti tako distributerja/prodajalca kot tudi inšpekcijske organe o nevarnem aditivu ali sestavini.

"Nato sledi odkrivanje izvora aditiva ali sestavine skozi celotno prehransko verigo. Pri tem morajo sodelovati inšpekcijske službe več držav, ki poskrbijo, da se aditiv ali sestavina umakne s trga," še dodatno pojasnijo na ZPS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta