Urbanija odgovoril, zakaj novinark oddaje NaGlas! ne bo več. Urednica oddaje trdi, da njegova izjava ni resnična ...

Matej Grošelj Matej Grošelj
24.03.2023 15:11

Urednica priljubljene oddaje ni prejela argumentiranega odgovora za odslovitev novinark: "Če so bila prejšnja vodstva oddaji naklonjena, je sedaj situacija nasprotna."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V.d. direktorja TV Slovenija Uroš Urbanija.
STA

Na RTV Slovenija se je zgodil nov kadrovsko-programski pretres, tokrat v povezavi z osiromašenjem manjšinske oddaje NaGlas!, ki jo javni medijski servis vsako drugo soboto pripravlja za pripadnike albanske, bosanske, črnogorske, hrvaške, makedonske in srbske skupnosti v Sloveniji. Kot je javnosti sporočila urednica in voditeljica oddaje Saša Banjanac Lubej, je vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija Uroš Urbanija brez vnaprejšnjega obvestila prekinil sodelovanje z novinarkami oddaje. To po oceni urednice pomeni ukinitev oddaje v obliki, kot je bila zasnovana pred osmimi leti. Ob tem dodajmo, da je programski svet RTV Slovenija oddajo NaGlas! potrdil v programskem načrtu za leto 2023.

Banjanac Lubej: Oddaja bo izgubila smisel

"Gre za novinarke, ki so jim jeziki omenjenih skupnosti materni in so bile zaradi tega tudi povabljene k ustvarjanju oddaje. So večinoma univerzitetne diplomirane novinarke, svoje delo opravljajo vestno in odgovorno, večina jih sodeluje pri oddaji od samega začetka od januarja 2015. Oddaja je samo leto dni po prvem predvajanju postala najbolj gledana oddaja v svojem terminu. Je odlično sprejeta tako pri skupnostih kot v strokovni javnosti," pravi urednica Saša Banjanac Lubej.

Vodstvo TV Slovenija se je odločilo, da novinarkam priljubljene oddaje NaGlas! ne bo podaljšalo avtorskih pogodb. Fotografija je nastala leta 2019, ko so predvajali stoto oddajo. 
Adrian Pregelj/RTVSLO

Spomnimo, da je državni zbor leta 2011 sprejel deklaracijo, s katero so parlamentarne stranke skoraj soglasno (nasprotovala je zgolj Slovenska nacionalna stranka pod vodstvom Zmaga Jelinčiča) priznale obstoj skupnosti v Sloveniji in pozvale vlado ter druge ustanove k podpori prizadevanj za ohranjanje jezikov in kultur. Četrti člen zakona o RTV Slovenija med drugim pravi, da mora javni servis "podpirati širjenje vednosti o drugih kulturah, ki so zastopane v Sloveniji, in njihovih predstavnikih". 

Slovenija se je z ratifikacijo Okvirne konvencije Sveta Evrope za varstvo narodnih manjšin tudi zavezala, da bo podpirala ohranjanje kultur in jezikov omenjenih skupnosti, navsezadnje zaradi njihove številčnosti. Podatki Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj namreč kažejo, da je bilo leta 2019 skoraj 13 odstotkov prebivalcev Slovenije rojenih zunaj njenih meja. Svetovalni odbor za varstvo manjšim pri Svetu Evrope v zadnjem obdobju poziva javne medije, naj poskrbijo za ustrezno oddajanje v jezikih drugih manjšinskih skupnosti. Odbor obenem opozarja, da morajo imeti pripadniki manjšin možnost prejemanja informacij v svojih jezikih.

Robert Balen

"Ko sem o vseh omenjenih okoliščinah obvestila direktorja, nisem prejela argumentiranega odgovora, zakaj je sprejel odločitev, ki bo osiromašila oddajo. Med drugim je zapisal, da 'RTVS lahko jemlje honorarne sodelavce le v primeru, ko nima dovolj notranjih možnosti', ter da lahko delo prelagam na zunanje sodelavce oddaje. Za oddajo bom po prehodnem obdobju poskrbela sama kot novinarka, redaktorica, urednica in voditeljica, kar bo oddajo vsebinsko in jezikovno okrnilo. Pravzaprav bo izgubila smisel, zaradi katerega je sploh nastala. Če so bila prejšnja vodstva TVS oddaji naklonjena, je sedaj situacija nasprotna," pravi Saša Banjanac Lubej. 

Mirovni inštitut: Vodstvo RTV Slovenija se spravlja na najšibkejše člane kolektiva

Na prekinitev pogodb novinarkam oddaje NaGlas! se je odzval Mirovni inštitut, ki ocenjuje, da se vodstvo RTV Slovenija spravlja na najšibkejše in nadaljuje razgradnjo javnega servisa. "S prekinitvijo pogodb vodstvo RTV Slovenija onemogoča ne le realizacijo strokovne, pluralne in večjezične zasnove oddaje, ki je kot takšna na sporedu dvakrat mesečno zadnjih osem let, temveč tudi dostop širše javnosti in zlasti pripadnikov in pripadnic teh skupnosti do raznolikih informacij in tem iz njihovih skupnosti. Vodstvo RTV Slovenija krši z zakonom določene obveznosti in načela, na katerih temelji delovanje RTV Slovenija, in s tem javni interes. Hkrati se s takšno samovoljno in nestrokovno odločitvijo, ki bo javnemu zavodu z več kot 130-milijonskim letnim proračunom prihranila 8 tisoč evrov, zatira prizadevanja za ohranjanje manjšinskih jezikov teh skupnosti, s tem pa krši mednarodna načela zaščite manjšinskih jezikov, h katerim se je zavezala Republika Slovenija. Nenazadnje se s tem vodstvo spravlja na ekonomsko in družbeno najšibkejše člane kolektiva RTV Slovenija (zunanje sodelavke iz manjšinskih skupnosti). Takšna poteza je dodaten dokaz o dramatičnih razsežnostih nestrokovnosti vodstva RTV Slovenija ter načrtni, samovoljni razgradnji javne radiotelevizije in njenega javnega poslanstva,“ so zapisali v Mirovnem inštitutu.

Ob koncu pisma so pozvali vlado in ministrstvo za kulturo, naj čim prej sistemsko uredi status in financiranje programskih vsebin na RTV Slovenija za omenjene manjšinske skupnosti, ter prepreči tovrstne nestrokovne, samovoljne in maščevalne posege vodstva v programe, namenjene manjšinskim skupnostim.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta