V Izoli se je v ponedeljek utopil moški, letos polovica utopljencev umrla. Policija opozarja na previdnost pri ohladitvi v vodi

17.08.2021 13:21
58-letnik je po tem, ko sta ga reševalca potegnila iz vode in oživljala, umrl.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V Izoli se je včeraj popoldan utopil 58-letni moški, so sporočili s Policijske uprave Koper. "Šel je plavat, kmalu zatem pa sta reševalca opazila, da je nagnjen naprej, z glavo v vodi," so pojasnili. Dodali so, da sta moškega potegnila iz vode, ga pričela oživljati, vendar je kljub temu umrl.

Od 1. junija letos do danes so bili na PU Koper 17-krat obveščeni o tem, da se nekdo utaplja v morju. Reševalci so vsem nudili takojšnjo pomoč, kljub temu pa je devet utopljencev umrlo.

Na rekah in jezerih pa je bilo obravnavanih 6 utopitev, na bazenu in v vodnjaku pa so policisti obravnavali po eno utopitev. Skupno se je letos utopilo 17 ljudi, so sporočili z generalne policijske uprave. 

V petih primerih je bil razlog za utopitev predhodno zdravstveno stanje, v dveh primerih je bil razlog zdrs, v enem primeru pa oseba ni znala plavati. Pri ostalih devetih utopitvah je šlo za druge vzroke, še dodajajo na policiji. 

Utopitve so po navedbah PU Koper povezane z nadpovprečnimi temperaturami ozračja in neprevidnim ravnanjem ljudi. Vzrokov je sicer več, med njimi so tudi različne bolezni in alkoholiziranost. "Ko iščemo ohladitev na urejenih in neurejenih kopališčih, ob tem včasih pozabimo na lastno varnost. Zato bodite previdni in poskrbite, da bo ohladitev prijetna in varna," so še pozvali.

Naj bo ohladitev v vodah varna - upoštevajte nasvete

Za varno ohladitev v vodah svetujejo, naj ne skačemo v vodo, ko smo vroči in potni. Telo se mora namreč postopno privaditi na temperaturo vode, v nasprotnem primeru lahko nenaden stik s premrzlo vodo povzroči krč. Prav tako opozarjajo, da pred skokom v vodo vedno preverimo njeno gladino, skokom v kalno ali preplitvo vodo pa naj se odpovemo. Ne precenjujmo svojih sposobnosti in plavalnega znanja. 

Poleg tega naj se predvsem starejši in bolni vročini med 12. in 17. uro izogibajo in takrat ne hodijo na plažo. Pomembno je piti dovolj tekočine, predvsem vode. Pod vplivom alkohola naj ne hodimo v vodo. Starši pa naj posebno pozornost namenijo svojim otrokom - brez nadzora naj jih ne puščajo na obali ali bregovih jezer, rek, še manj pa v vodi, še opozarjajo na policiji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta