V obalno-kraško regiji bodo prodajalne s površino do 400 kvadratnih metrov še lahko delovale, enkrat na teden bodo morali na test vsi šoferji

M.R.
25.02.2021 11:53
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V oranžnih statističnih regijah se glede na včerajšnjo odločitev vlade izjeme, ki jih predvideva odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom, ohranijo. Zaradi poslabšanih razmer v obalno-kraški regiji pa bo nabor izjem manjši, je povedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc

V tej regiji bodo od sobote dalje poleg tistih dejavnosti, za katere tedensko testiranje ni predpisano, lahko obratovale tudi prodajalne, ki v pretežni meri ponujajo živila, blago za osebno nego in čiščenje in kmetijskih pridelkov na kmetiji. Delovale bodo lahko tudi prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, specializirane prodajalne z otroškim programom, prodajalne s površino do 400 kvadratnih metrov, ne glede na vrsto blaga, tržnice, premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij ter druge servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov in storitve vzdrževanja, izdelave in montaže. Omogočene bodo tudi storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege (npr. frizerski saloni, kozmetični saloni, pedikure, manikure), dejavnosti salonov za nego telesa. Omogočene bodo tudi individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega svetovanja in usposabljanja (inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice). Prav tako bo omogočeno delovanje salonov za nego živali. 

Zaradi medresorske usklajenosti za storitve, pri katerih mora test opraviti tudi potrošnik, po novem velja, da test ni starejši od 48 ur, medtem ko so prejšnji odloki določali starost testa na največ 24 ur, je povedal Zajc. 

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok pa je povedal, da se bodo morali po novem enkrat tedensko testirati vsi šoferji v javnem potniškem prometu ter spremljevalno osebje v železniškem prometu. Od sobote dalje bo enkrat tedensko testiranje obvezno tudi za taksiste. Ti so se morali sicer zdaj testirati dvakrat tedensko. 

Nov odlok, ki ureja delovanje avtošol, pa predvideva, da mora biti test za delavce v avtošolah in njihove stranke star največ 7 dni in ne več tri, kot je to veljalo do sedaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta