Taksisti od sobote na test enkrat na teden. Obalno-kraška regija bo spet v rdeči fazi. Marija Magajne ni več državna sekretarka ...

VČ, STA
24.02.2021 22:55
Enkrat na teden se bodo morali testirati tudi vozniki avtobusov, je odločila vlada.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada je spremenila ukrep obveznega testa na 72 ur, a ga tudi razširila. 
Sašo Bizjak

Avtotaksi prevozi bodo od sobote, 27. februarja, dovoljeni le pod pogojem, da voznik poskrbi za ustrezno dezinfekcijo vozila, uporabo zaščitnih mask ter enkrat tedensko opravi testiranja na covid-19, je pozno zvečer odločila vlada ter s tem odpravila obvezno testiranje na tri dni, ki je razburjalo taksiste.

Voznik taksija lahko opravlja prevoze le, če ima negativni rezultat hitrega ali PCR-testa. Dokazila o testiranju se upoštevajo, če so bila izdana v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani NLZOH.

Dokazilo bo tudi potrdilo o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva proti koronavirusu, če je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

Dokazilo bo prav tako potrdilo o prebolelem covidu.  

Javni potniški promet, železnica, žičniške naprave

Obvezno testiranje enkrat na teden vlada s soboto uvaja tudi za voznike v javnem potniškem prometu in za spremljevalno osebje v železniškem prometu. Tudi za njih velja enako pri potrdilu o cepljenju kot dokazilu, kot je določeno za taksiste.

Prav tako pravilo o testiranju velja za delavce na žičniških napravah, če so v stiku z uporabniki.

V Obalno-kraški regiji spet zapiranje določenih trgovin in storitev

Obalno-kraška regija pa bo po novem, tudi od sobote, zaradi epidemiološke slike spet v rdeči fazi. To pomeni, da se bodo določene trgovine in storitve vsaj za teden dni spet zaprle.

Več bo sporočeno v četrtek na vladni tiskovni konferenci. 

Vlada je spremenila še odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov za športnike, člane ekip in drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanj. Negativni rezultat hitrega antigenskega testa ne bo smel biti starejši od 48 ur, doslej je bil ta rok 24 ur.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta