V poštnih skladiščih mokri in zasneženi paketi. S Pošte Slovenije poročajo o enormnih količinah pošiljk, najemajo nove šotore ...

Asja Lednik Štrukelj
09.12.2020 10:20
V teh dneh, ko pošte beležijo močno povečan promet, pred poslovalnicami pa se vijejo kolone ljudi, so na družbenih omrežjih zaokrožile še fotografije poštnih skladišč s kupi paketov, številni med njimi so bili mokri in zasneženi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Igor Napast

Na Pošti Slovenije pojasnjujejo, da je promet s paketnimi pošiljkami zaradi omejitev trgovinske dejavnosti in izrazite selitve na spletne platforme ob epidemiji v zadnjih dneh presegel vsa pričakovanja. "Posledično so bile v danem trenutku zapolnjene vse skladiščne kapacitete. Kljub dodatnim najetim površinam je prišlo do situacije, ko so bile v prejšnjem tednu pošiljke določen čas pred sprejemom oziroma nadaljnjo distribucijo shranjene na zavarovanem območju dvorišča pred poštnim logističnim centrom. Pošiljke smo zavarovali s ceradami in PVC folijo. Kljub enormnim količinam prispetih pošiljk in izrazito slabim vremenskim razmeram smo se od trenutka prevzema pošiljk z vozil do umika pod cerado trudili zaščititi in preprečevati škodo pri vseh pošiljkah," situacijo pojasnjujejo na Pošti Slovenije.

Sicer pa se v primeru, ko poštna logistična centra ne uspeta predelati vseh pošiljk preko noči, transport na pošte izvaja tudi v popoldanskem času, prednostno pa so v dostavi paketi, ki niso bili dostavljeni prejšnji dan. 

Primerov, ko bi se pošiljke poškodovale v procesu prenosa, le za vzorec

Na Pošti Slovenije zagotavljajo, da do primerov, ko bi bile pošiljke razmočene, ne prihaja več. Konec preteklega tedna so postavili prve dodatne šotore v Ljubljani in v Mariboru, najeli so tudi dodatne skladiščne prostore. 

Na Pošti Slovenije so postavili prve dodatne šotore in najeli še dodatne skladiščne prostore. 
Pošta Slovenije

"Že novembra smo uvedli tudi ukrepe za čim bolj tekoče odvijanje poštnega prometa v vseh fazah prenosa pošiljk ter zaposlili dodatne delavce na področju dostave. Na nekaterih poštah smo povečali število študentov za pomoč pri delu ter najeli pogodbene izvajalce za dostavo paketov. Tudi v obeh poštnih logističnih centrih v Ljubljani in Mariboru smo povečali ekipe in uvedli dodatne izmene, prav tako pri delu pomagajo študenti ter zaposleni iz strokovnih služb," pravijo na Pošti Slovenije, ljudi pa prosijo za razumevanje, če dostava v teh okoliščinah traja dlje kot običajno.

Na Pošti Slovenije so postavili prve dodatne šotore in najeli še dodatne skladiščne prostore. 
Pošta Slovenije

Ob opozorilih bralcev, da se s paketi marsikdaj ravna neodgovorno, na Pošti povedo, da si prizadevajo vse pošiljke do naslovnika dostaviti v brezhibnem stanju. In vendarle, kaj storiti, če je pošiljka poškodovana, krivda pa je na strani pošte? "V primeru, da je poškodba pošiljke posledica ravnanja Pošte Slovenije, odgovarja v skladu z zakonom o poštnih storitvah ter splošnimi pogoji za izvajanje posameznih storitev. O poškodbi je treba takoj obvestiti pošto ali pošiljatelja, če nepravilnosti niso takoj vidne (na primer zunanja ovojnina je na pogled nepoškodovana), je skrajni rok 30 dni od vročitve pošiljke s strani Pošte Slovenije. Vedno je treba na vpogled predložiti originalno ovojnino (zunanjo in notranjo in vsebino pošiljke), da se sestavi zapisnik o poškodovani pošiljki." A primerov, ko bi se pošiljke poškodovale v procesu prenosa, je le za vzorec, dodajajo na Pošti Slovenije. 

Trenutne razmere so ekstremne

Sicer pa se z močno povečanim prometom soočajo tudi dostavne službe. Skupno se je število paketov letos v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za 70 odstotkov, pravijo v podjetju GLS. Poleg stalne letne rasti podjetja so zaznali tudi povečano število paketov zaradi epidemije oziroma zaradi zaprtja fizičnih trgovin. Na trenutne razmere so se v podjetju pripravili že vnaprej. "Povečali smo kapacitete, zaposlili nove ljudi, tako da smo v drugi val že vstopili pripravljeni na povečanje količin paketov. Že zadnjih 8 let rastemo po stopnji 20 odstotkov vsako leto. Dostava vedno poteka nemoteno. Povprečen čas dostave je en dan."

Trenutne razmere opisujejo kot zares ekstremne, "v mrežo smo dodali že več kot 80 novo zaposlenih in vsi v GLS se trudimo po svojih najboljših močeh dostaviti vse pakete v našem standardnem, 24-urnem roku za dostavo. To nam v 95 odstotkih tudi uspeva. V zadnjih osmih mesecih smo odprli 5 novih poslovalnic GLS Depo v Tolminu, v Grosupljem, v Krškem, na Ptuju in v Velenju – to so regijska paketna središča, od koder lokalni kurirji vsakodnevno odidejo s kombiji v dostavo. Poleg tega smo postavili še več kot 50 dodatnih GLS Paketomatov po vsej Sloveniji – sedaj jih imamo že 120 in načrtujemo postavitev še novih 110 paketomatov".

Ljudje naročujejo stvari, po katere so pred zaprtjem hodili v trgovine oziroma trgovske centre

Tudi v podjetju DPD Slovenija so podobno kot v celotni DPDgroup že v prvem valu epidemije zabeležili porast pošiljk. Zaradi prvega vala okužb so že v prvi polovici leta dosegli vrhunec, v drugem valu pa beležijo približno 60 odstotkov večje količine paketov od letnega povprečja in prav tako 60 odstotkov večje od lanskega novembra. Prvi dnevi decembra so še intenzivnejši in kažejo 70-odstotno rast.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

"Ljudje naročujejo stvari, po katere so pred zaprtjem hodili v trgovine oziroma trgovske centre. Takrat je manjšina nakupovala preko spleta, danes pa se tega poslužuje že večina ljudi. Torej vse od tehničnega blaga, konfekcije in obutve, kozmetike, športnih rekvizitov do prehranskih dopolnil in ostalega," pri DPD Slovenija odgovarjajo na vprašanje o tem, kaj vse ljudje v tem času naročajo. Na povečan obseg dela, ki prihaja prav v tem času, se začnejo pripravljati že poleti, ko analizirajo napovedi o predvidenih količinah paketov. "Naše priprave gredo predvsem v smeri iskanja, rekrutiranja in izobraževanja dodatnih kurirjev, prilagajanja delovnega časa skladiščnikov, zaposlenih v klicnem centru ... Predvsem pa skušamo še učinkoviteje optimizirati delovne procese in okrepiti sodelovanje med oddelki."

Sicer pa pri DPD Slovenija opažajo, da dostava narašča predvsem v manjših krajih. "Temu je gotovo botrovalo dejstvo, da je dostopnost do interneta v slednjih relativno dobra, prav tako na to vpliva oddaljenost od mestnih središč."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.