V Sloveniji je veliko inovacij: Kickstarter odslej dostopen tudi slovenskim ustvarjalcem

Gregor Grosman, STA
08.10.2020 12:47

Kickstarter je odslej na voljo ustvarjalcem v treh novih evropskih državah, ponuja pa tudi večjo prilagodljivost glede valut nekaterim obstoječim državam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Umetniki, avtorji, filmski ustvarjalci, glasbeniki, oblikovalci in ustvarjalci vseh vrst, ki živijo oziroma imajo sedež družbe na Poljskem, v Grčiji in Sloveniji, bodo odslej lahko uporabili platformo za množično financiranje Kickstarter. Skupnost je doslej obsegala 22 držav, v katerih je bilo mogoče prijaviti svoje kreativne projekte in za nakazilo denarnih prispevkov podpornikov uporabiti lokalni bančni račun. Pri Kickstarterju navajajo, da so skupnost ustvarjalcev razširili na te tri države, ker so njihovi podatki pokazali, da je v njih mogoče najti veliko število inovacij, od kvalitetnih kratkih filmov do inovativnih iger ali sodobnega oblikovanja pohištva. 

Heather Corcoran, direktorica dizajna in tehnologije pri Kickstarterju. 
Kickstarter

To bo omogočilo zagon številnih, tudi manjših projektov v različnih kategorijah, je poudarila Heather Corcoran, direktorica dizajna in tehnologije pri Kickstarterju. Koliko slovenskih projektov bi lahko zaživelo na Kickstarterju, ni želela ugibati, želja pa je ohraniti njihovo nadpovprečno uspešnost. "Sedaj pa bo Kikcstarter bolj dostopen tudi za manjše slovenske projekte, denimo umetniške, filmske in fotografske. Ni važno, ali želi nekdo zbrati 500, 1000 ali 10.000 evrov, zbere lahko, kolikor želi," je poudarila Corcoranova. "Najpomembnejši del Kickstarterja so prav projekti, ki zberejo med 1000 in 10.000 evrov, in na to smo zelo ponosni. Seveda je nekaj projektov, ki so zbrali milijone, a ključni del predstavljajo manjši projekti." Koliko slovenskih projektov bi lahko pozdravili na Kickstarterju v prihodnjih mesecih, sogovornica ni želela ugibati.

Od leta 2009, ko je Kickstarter pričel delovati, se je na treh trgih Poljske, Grčije in Slovenije začelo več kot 800 kreativnih projektov s sodelavci v drugih državah, ki so omogočale zagon kampanj, skupno pa so v njih uspešno uspešno zbrali več kot 55 milijonov dolarjev sredstev. V enakem časovnem obdobju je več kot 250.000 podpornikov iz Poljske, Grčije in Slovenije podprlo projekte na Kickstarterju po vsem svetu v številnih kreativnih kategorijah.

V Sloveniji je sicer mogoče projekte prijaviti tudi na slovensko platformo za množično financiranje ADRIfund, ki na svoji spletni strani navaja, da ima 6.806 uporabnikov, ki so uspešno izpeljali 42 projektov iz skupno zbrali 252.327 evrov vseh prispevkov. Uspešnost platforme znaša 58 odstotkov, pišejo.

Tu je še platforma GoFundMe, ki je bila vzpostavljena leta 2010, s 120 milijoni donacij pa so za podprte projekte zbrali več kot 9 milijard ameriških dolarjev. Slovenije sicer še ni med državami, ki smejo prijavljati projekte, lahko pa Slovenci podpirajo tuje zamisli. 

Glede prihodnosti Kickstarterja sogovornica pojasnjuje, da platforma ostaja pri svojem osnovnem poslanstvu. "Sam mehanizem tega, kar počnemo, se v več kot 10 letih delovanja Kickstarterja ni spremenil. Temelji na ideji, ki jo nekdo ima in jo predstavi javnosti ter poišče podporo pri njenem uresničevanju. To bo tudi ostalo, ljudje bodo vedno želeli uresničevati svoje kreativne projekte." Prihod Kickstarterja v Slovenijo, za katerega so si v podjetju prizadevali že dlje časa, je sicer omogočila prisotnost plačilnega sistema Stripe na slovenskem trgu. "Že dolgo smo želeli odpreti Kickstarter v Sloveniji, nenehno smo dobivali vprašanja na to temo in frustrirajoče je bilo, da je obstajala ta tehnična ovira," je povedala Corcoranova.

Uvedli so tudi novost za prijavljene projekte na Poljskem, Danskem, Norveškem, Švedskem in v Švici. Uporabniki bodo lahko odslej izbirali, ali želijo zbirati sredstva v nacionalni valuti države ali v evrih. 

Na Kickstarterju aktivnih nekaj slovenskih projektov

Med slovenskimi projekti, ki so tačas aktivni na Kickstarterju, najdemo izdelek Matevža Reberčnika iz Mozirja, ki je ustvarjalec in raziskovalec po poklicu, po izobrazbi pa inženir. Še 27 dni bo zbiral sredstva za izdelavo lesenega električnega avtomobilčka Woody CAR, ki ga vidi kot alternativo plastičnim različicam, ki so že na tržišču. S 604 dolarji ga je podprlo že sedem podpornikov, njegov cilj za trajnostno otroško igračo pa je zbrati 35.310 dolarjev.

Mitja Korošec zbira sredstva za družabno igro HOPA, v opisu pa trdi, da takšne igre še niste igrali. Podprlo ga je že 15 uporabnikov, ki so pripravljeni skupno prispevati 955 dolarjev, njegoc cilj pa je zbrati 52.024 dolarjev, za kar ima še 31 dni časa. Z igro želi povezati ljudi širom sveta, prvi prototip igre pa so izdelai študentje mizarske šole v Mariboru.

Cilj eksistencialnih čustvenih simbolov je zajeti sentimentalne podtone digitalne dobe, tako da poveže vesele podobe čustvenih simbolov z eksistencialnimi in pesimističnimi citati iz filozofije, interneta in pop kulture. Existential Emoji - knjigo z nalepkami Tadeja Štroka je na Kickstarterju podprlo 17 uporabnikov, zbrati želi 5885 dolarjev, slabih deset odstotkov tega zneska pa že ima zagotovljenih. 

Med zaklepanjem je slovenska vizualna umetnica Kaja Avberšek, ki trenutno živi v Las Palmas na Gran Canarii, začela risati žive in barvite joge poze - serijo, ki jo je poimenovala Aktivna tišina. V okviru prijavljenega projekta zbira finančna sredstva, za izdelavi omejene izdaje visokokakovostnih grafik, ki jih namerava tiskati na oblačila, razmišlja pa tudi o izdelavi koledarja za leto 2021.

Julian Korošec pa išče podpornike za projekt izdelave svilenih blazin in spalnih mask

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta