V torek potrjenih prek 7400 okužb s koronavirusom, umrlo je 13 bolnikov. Počivalšek upa, da ne bo treba ustavljati proizvodnje

M.R., Va
12.01.2022 08:43

Včeraj je bilo s PCR testi potrjenih rekordnih 7420 okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 14.814 PCR testov, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 50-odstoten. Poleg tega je bilo opravljenih še 84.322 hitrih antigenskih testov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji aktivnih 45.459 okužb (včeraj 39.906). Sedemdnevno povprečje dnevno potrjenih okužb je naraslo na 4367 (včeraj 3891), 14-dnevna incidenca koronavirusa na 100.000 prebivalcev pa se je povzpela na 2142 (včeraj 1879).

Dan prej je bilo v Sloveniji prvič potrjenih prek 5000 okužb. Pozitivnih je bilo 5164 PCR testov (več kot polovica opravljenih testov).

V bolnišnicah je bilo včeraj hospitaliziranih 538 bolnikov (včeraj 553), najmlajši ima 27 let. Od tega jih je bilo 154 na oddelkih intenzivne nege (včeraj 160), najmlajši ima 16 let, je na twitterju sporočila vlada. Umrlo je 13 bolnikov s covidom-19.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek upa, da do uresničitve pesimističnih scenarijev ne bo prišlo. V vsakem primeru od gospodarstva pričakuje še odgovornejše ravnanje, da ne bodo primorani zaradi pomanjkanja delovne sile zapirati proizvodnje, je dejal ob obisku na Dolenjskem.

Počivalšek je opozoril na morebitni problem zaradi skokovitega naraščanja števila okužb in dodal, da bo treba razmisliti, kako ob odsotnosti delavcev zaradi karanten organizirati in ohraniti proizvodnjo.

Ministrstvo bo sicer vztrajalo pri tem, da bo gospodarstvo spoštovalo vsa navodila NIJZ in da se industrijska dejavnost odvija naprej, je povedal. Ocenil je tudi, da so rezultati slovenskega gospodarstva, ki temeljijo na vladnih ukrepih ob epidemiji covida-19, vrhunski. Ukrepi so bili pravočasni in namenjeni ohranitvi delovnih mest, seveda pa so zdaj v stanju, ko se morajo ob pojavu nove oblike virusa omikron organizirati tako, da bodo proizvodnjo ohranili odprto, je dejal minister.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta