Val podražitev: Bencin in gostinske storitve bodo še dražji. Kaj je razlog?

09.10.2021 05:20
Goriva za prevoz, ki imajo med energenti največji delež v košarici življenjskih potrebščin, se bodo do konca leta še dražila, tudi rast cen gostinskih storitev se bo ohranila na visokih ravneh.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

K dvigu cen življenjskih potrebščin v septembru so na letni ravni največ prispevale višje cene naftnih derivatov. Dizelsko gorivo se je podražilo za 30,7 odstotka, bencin za 26,5, tekoča goriva pa za 26,4 odstotka. Za 5,8 odstotka višje kot pred letom so bile tudi cene gostinskih storitev, so izračunali v državnem statističnem uradu. Tako so potrdili, kar ljudje vse bolj občutijo v svojih denarnicah, namreč da vse dražje plačujejo za gorivo, malice in kave.

​Dražji derivati, višja inflacija

"Cene naftnih derivatov so se v avgustu na medletni ravni okrepile v povprečju za več kot 28 odstotkov. Tako visoka rast je v veliki meri posledica rasti cen nafte na svetovnih trgih, ki jo poganjajo visoka gospodarska aktivnost ob okrevanju po epidemiji, manjša ponudba nafte zaradi orkanov v Mehiškem zalivu ter previdnost nekaterih držav kartela OPEC pri povečevanju načrpanih količin nafte," so nam pojasnili v vladnem Uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Dražji naftni derivati v največji meri vplivajo na inflacijo neposredno prek višjih cen tekočih goriv ter goriv in maziv. Posredni učinek preko višjih cen blaga in storitev je po oceni analitikov Umarja manjši, saj energenti večinoma pomenijo razmeroma majhen del stroškov, ki nastanejo pri proizvodnji blaga in opravljanju storitev.

Cene iz lanskega septembra
Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Zaradi rasti cen emisijskih kuponov so med energenti poleg naftnih derivatov dosegle visoke medletne stopnje rasti (13,4 odstotka) tudi cene toplotne energije (daljinsko ogrevanje). Rast cen plina je bila umirjena (2,8-odstotna), cene elektrike pa so bile nižje kot v istem obdobju lani. "To je po naši oceni lahko tudi posledica tega, da ima del odjemalcev s ponudniki energentov sklenjene pogodbe s fiksnimi cenami za daljše časovno obdobje, tako da se rast cen na grosističnih trgih še ni prelila v končne/pogodbene cene," razlagajo v Umarju.

Spomnili so, da so v jesenski napovedi ocenili, da bo tudi do konca leta vpliv energentov na inflacijo močan in največji na področju cen naftnih derivatov za prevoz, ki imajo med energenti največji delež v košarici življenjskih potrebščin.

​Poudarek na bolj zelenem

V Energetski zbornici Slovenije (EZS) razlagajo, da svetovno gospodarstvo in naftni trgi okrevajo po zgodovinskem padcu povpraševanja, ki ga je leta 2020 povzročila pandemija covida-19. Ogromen presežek zalog, ki se je nabral v lanskem letu, se zmanjšuje in svetovne zaloge nafte se v letošnjem letu vračajo na raven pred pandemijo. Vendar Mednarodna agencija za energijo (IEA) opozarja, da kljub temu v obdobju po covidu-19 morda ne bo vrnitve na "normalno" stanje na naftnem trgu, ker se precej spreminja obnašanje oziroma navade vseh nas. Več ljudi dela od doma, manj je letalskih potovanj, sploh v povezavi z delom pa tudi zasebnih, več pozornosti je na trajnostnih praksah, naštevajo v EZS.

Obeti za povpraševanje po nafti so se zaradi teh gibanj znižali. In če se bo poudarek na "bolj zelenem" nadaljeval (če bomo torej pospešili prehod na čisto energijo), bomo v svetu vrh povpraševanja po nafti dosegli prej, kot je bilo pričakovano. Vse to seveda za države proizvajalke nafte in naftne družbe pomeni dilemo, kaj storiti - ali črpati naprej, vlagati v nove proizvodne zmogljivosti ... IEA opozarja, da brez investicij lahko tvegamo nezanesljivo oskrbo v prihodnosti, so nam razložili v EZS.

​Pomanjkanje delavcev v gostinstvu

Tudi rast cen gostinskih storitev oziroma cen v skupini restavracije in hoteli se bo v prihodnjih mesecih ohranila na visokih ravneh. Okrepljene rasti cen analitiki Umarja povezujejo s povečanim povpraševanjem, in sicer tako domačih gostov, tudi v povezavi z unovčevanjem turističnih bonov, kot tudi tujih, kar se kaže v visoki rasti prenočitev tujih turistov. "Na rast cen po naši oceni vplivajo tudi dejavniki na ponudbeni strani, na primer pomanjkanje delavcev v gostinstvu, ki se že kaže v povišani rasti plač v dejavnosti - julija medletno za 10,3 odstotka," so nam pojasnili v Umarju.

"Če se dražijo surovine in energenti, je jasno, da se to odraža tudi pri cenah storitev," nam je glede dviga cen gostinskih storitev pojasnil Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Ker je bil sektor gostinstva v epidemiji covida-19 med najbolj prizadetimi, je pereč tudi problem pomanjkanja kadrov. Da jih gostinci pridobijo, morajo dvigovati plače. Tudi zaradi tega so prisiljeni dvigniti cene, da lahko pokrijejo stroške, pojasnjuje Cvar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta