Koronavirus po Evropi: V Italiji obvezno cepljenje starejših od 50 let, na Dunaju protesti

STA, S. M.
08.01.2022 18:35

Na protestu proti ukrepom zaradi novega koronavirusa in cepljenju se je danes na Dunaju znova zbralo okoli 40.000 ljudi. V Italiji je danes začela veljati odločitev vlade, sprejeta v sredo, po kateri je cepljenje proti covidu-19 obvezno za vse, starejše od 50 let. Novi koronavirus je doslej v Veliki Britaniji terjal že več kot 150.000 življenj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Protestniki so predvsem izražali nasprotovanje cepljenju proti covidu-19, ki bo v Avstriji s februarjem postalo obvezno. Protest je po navedbah policije minil razmeroma mirno, nekaj oseb so pridržali, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Podobni protesti so sicer na Dunaju potekali že v preteklih tednih.

Potem ko so v petek potrdili, da je z novim koronavirusom okužen tudi avstrijski kancler Karl Nehammer, so iz njegovega urada danes sporočili, da se ni okužil na smučanju, kot so poročali nekateri mediji. Okužbe naj bi se nalezel od varnostnika. Nehammer je za okužbo izvedel na rednem testiranju, sicer pa nima simptomov. Cepljen je bil tudi s poživitvenim odmerkom.

REUTERS

Italija: Obvezno cepljenje za starejše od 50 let

V Italiji je danes začela veljati odločitev vlade, sprejeta v sredo, po kateri je cepljenje proti covidu-19 obvezno za vse, starejše od 50 let. Necepljeni imajo do konca meseca čas, da se cepijo, od 1. februarja pa bo moral vsak, ki se ne bo cepil oziroma dobil poživitvenega odmerka, plačati kazen sto evrov kazni.

Ukrep bo veljal do 15. junija in se nanaša na vse prebivalce Italije, ne glede na državljanstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Izjema so le tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti.

EPA

Od 15. februarja bodo starejši od 50 let potrdilo o cepljenju ali prebolelosti v zadnjih šestih mesecih potrebovali tudi za prihod na delo.

Za vse Italijane za opravljanje dela sicer velja pogoj PCT, mlajši od 50 let lahko tako predložijo tudi negativen test, medtem ko bo za starejše nujno potrdilo o cepljenju ali prebolelosti. Tistim, ki kršijo ukrep, grozijo kazni od 600 do 1500 evrov.

Odločitev vlade o obveznem cepljenju starejših od 50 let je sicer v Italiji naletela na precej kritik, tudi v delu politike, številni pa so kritični do nizke kazni za necepljene. Cepljenih ni še okoli 2,1 milijona Italijanov, ki so stari nad 50 let.

Anglija: Rekordno število okuženih

Na Otoku že nekaj tednov beležijo rekordne številke okuženih zaradi širjenja različice omikron, vendar pa v zadnjih dneh število na novo okuženih počasi upada. V zadnjih 24 urah je bilo novih okužb nekaj manj kot 147.000. Danes je za posledicami covida-19 umrlo še 313 ljudi, s čimer se je skupno število umrlih povečalo na 150.057, so sporočile britanske oblasti.

Čeprav je v bolnišnicah manj ljudi kot v preteklih valovih, pa je pritisk na zdravstveni sistem vseeno velik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi okužbe in karanten je bilo namreč samo v Angliji v začetku leta z dela odsotnih skoraj 40.000 zdravstvenih delavcev, od tega več kot desetina v Londonu, ki je epicenter tega vala okužb. V Londonu je zato na pomoč v bolnišnice prišlo tudi okoli 1800 pripadnikov vojske.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta