Velike družine: Dodatek bo izplačan 12. aprila. Koliko bo znašal?

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
01.04.2024 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velika je družina s tremi in več otroki.
Marko Vanovšek

Velike družine, s tremi in več otroki, bodo letos prejele dodatek za veliko družino 12. aprila. Ta bo nekoliko višji kot lani, in sicer za družino s tremi otroki bo znašal 487,66 evra, za družino s štirimi ali več otroki pa 592,60 evra. Za vse upravičence do otroškega dodatka in za vse, ki so v letu 2023 vložili vlogo za uveljavljanje pravice do dodatka za veliko družino, center za socialno delo odloči o pravici do dodatka za veliko družino po uradni dolžnosti, kar pomeni, da ni treba vlagati posebne vloge. Kdor pa ni prejemnik otroškega dodatka, mora ob prvem uveljavljanju v tekočem letu vložiti vlogo za uveljavitev pravice do dodatka za veliko družino za tekoče leto. Če je bila upravičencu v tekočem letu že priznana pravica do dodatka za veliko družino v višini za družino s tremi otroki in se mu število otrok kasneje v tem letu poveča, mora vlogo vložiti najpozneje do konca tekočega leta, v katerem se je število otrok povečalo. Po prvem uveljavljanju center enkrat letno po uradni dolžnosti določi pravico do dodatka za veliko družino za tega upravičenca. 

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pojasnjujejo: "Torej če se bo rodil tretji ali četrti otrok v družini po 12. aprilu, se dodatek za veliko družino izplača v letu 2024 (oziroma lahko tudi v 2025 za leto 2024, če bi bila vloga vložena šele decembra). Sicer pa se dodatek za veliko družino izplačuje vsak mesec, ravno zaradi primerov, ko se tretji otrok rodi po izplačilu v aprilu." Dodatek za veliko družino namreč pripada vsem velikim družinam enkrat letno, ne glede na višino dohodkov in premoženje.

Lani je dodatek prejelo 33.717 družin, zanj pa je bilo namenjenih 16 milijonov evrov. To pa ni edina ugodnost, ki jo imajo velike družine. Na centru za socialno delo lahko uveljavljajo tudi pomoč pri nakupu vinjete, kar velja le za družine z vsaj štirimi otroki, ki tako plačajo le polovični znesek letne vinjete. Vse velike družine, tudi tiste s tremi otroki,  so pri nakupu osebnega ali kombiniranega vozila z najmanj petimi sedeži in močjo motorja do vključno 150 kilovatov upravičene tudi do vračila davka na motorna vozila. Eden od staršev in otroci morajo imeti na dan nakupa vozila stalno prebivališče v Sloveniji. Vračilo davka lahko uveljavljajo pri nakupu vozila na vsaka tri leta. Prav tako imajo olajšave pri plačilu cestnine, ki jo plačamo ob registraciji vozila. Kot pri plačilu vinjete tudi pri plačilu cestnine plačajo le polovico zneska.

Uroš Šoštarič

Tu so še višje davčne olajšave za vzdrževane člane. Staršu štirih ali več otrok, ki se odloči delati skrajšan delovni čas ali preneha delati zaradi varstva otrok, pa država tudi plača prispevke za socialno varnost od minimalne plače.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta