Veliko znanih imen, a tudi presenečenja: Izvršilni odbor SDS predlagal kandidatno listo za evropske volitve

A.L.
06.02.2024 20:07

Izvršilni odbor največje opozicijske stranke je na današnji seji določil listo za junijske evropske volitve in jo predlagal v sprejem svetu stranke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na prvem mestu je, kot so sporočili iz stranke, aktualna evropska poslanka in podpredsednica SDS Romana Tomc.
Robert Balen

Na prvem mestu je, kot so sporočili iz stranke, aktualna evropska poslanka in podpredsednica SDS Romana Tomc, ki se bo tako tretjič potegovala za sedež v evropskem parlamentu, a prvič na vrhu liste. Tomc se je na družbenem omrežju X stranki že zahvalila za izkazano zaupanje in priložnost. "Kot nosilka liste ju sprejemam z veliko odgovornostjo. Združujemo znanje, izkušnje in modrost ter mlado energijo, zagnanost in nove ideje," je zapisala. Prepričana je tudi, da je nabor predlaganih kandidatov zmagovalna ekipa za junijske evropske volitve.

Na volitvah 2014 in 2019 je bil nosilec liste evropski poslanec Milan Zver, ki je tokrat na drugem mestu na listi.

Milan Zver.
Tit Košir

Na tretjem mestu je nekdanji notranji minister, podpredsednik SDS Aleš Hojs. "Da je na listi tako visoko, je po oceni nekaterih presenečenje, saj da je pred njim pomembna naloga ponovne okrepitve SDS v prestolnici, s tretjega mesta na listi in ob precejšnji priljubljenosti med člani SDS pa ima kar dobre možnosti za selitev v Bruselj oziroma Strasbourg," poroča N1.

Aleš Hojs.
EPA

Hojsu na listi sledi poslanec SDS Franc Breznik, ki se je kot možno ime na listi pojavljal že dlje časa. Peti na listi je poslanec  Branko Grims.

Na šestem mestu je nekdanji mariborski župan Franc Kangler, sedma je nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje in predsednica odbora za zdravje v strokovnem svetu SDS Alenka Forte. Na zadnjih evropskih volitvah je na skupni listi kandidirala na šestem mestu.

Franc Kangler.
Andrej Petelinšek

Zadnji na listi sta predstavnici podmladka stranke. Na osmo mesto so v stranki uvrstili eno najbolj aktivnih mladih članic SDS na družbenih omrežjih Karin Planinšek, deveta na listi pa je mednarodna sekretarka SDM Zala Tomašič, hči direktorja in voditelja Nove24TV Borisa Tomašiča.

Večjih sprememb, predvsem na prvih mestih liste, ni pričakovati

Predlagana kandidatna lista sicer še ni dokončna, čaka jo še potrjevanje na seji sveta stranke, ki skladno s statutom na predlog izvršilnega odbora določi kandidate in potrjuje listo kandidatov za Evropski parlament. Večjih sprememb, predvsem na prvih mestih liste, sicer ni pričakovati.

Izvršilni odbor SDS pa je na današnji seji zaradi vprašanj, ki jih na vodstvo stranke naslavlja članstvo, poslanski skupini predlagal, da vsi poslanci SDS v sedmih dneh podpišejo izjavo, s katero se bodo zavezali, da bodo do konca aktualnega sklica DZ delovali kot člani SDS in člani strankine poslanske skupine, pa piše STA.

Tak predlog sicer prihaja po tistem, ko je ob napetostih med stranko in njenim poslancem Anžetom Logarjem zaradi njegovega političnega delovanja in udejstvovanja v Platformi sodelovanja izvršilni odbor konec lanskega leta ocenil, da ni več nikakršnega dvoma, da Logar ustanavlja svojo stranko. Zatem je predsednik SDS Janez Janša v glasilu stranke tudi javno izpostavil dogovor poslanske skupine, naj Logar do konca leta "razčisti in uredi statusne zadeve".

Logar sicer za zdaj v tej smeri ni potegnil nobenih potez, v dosedanjih izjavah pa je poudaril, da glede političnega udejstvovanja zunaj stranke SDS ni sprejel nobene odločitve. Distanciranje SDS od njegovih nastopov pa je označil za prekomerno in nesorazmerno, še poroča STA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta