(VIDEO) SDH s ponudbo mariborski občini za skupno reševanje MLM. Bi občina prevzela Livarno za en evro?

DR
03.06.2024 13:00

Slovenski državni holding je danes Mestni občini Maribor in županu Saši Arsenoviču poslal nezavezujočo ponudbo, ki predstavlja konkreten načrt za ohranitev delovanja Mariborske Livarne Maribor. Kaj vključuje ponudba?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Slovenski državni holding (SDH) je danes Mestni občini Maribor in županu Saši Arsenoviču poslal nezavezujočo ponudbo, ki predstavlja konkreten načrt za ohranitev delovanja družbe Mariborska Livarna Maribor (MLM). MOM so posredovali nezavezujočo ponudbo, po kateri bi SDH MOM ali z njene strani določeni pravni osebi, ki je povezana z MOM (npr. Javni holding Maribor ipd.), prodal 100-odstotni lastniški delež družbe MLM za en evro. Med pogoji je tudi, da novi lastnik nemudoma imenuje nove člane nadzornega sveta, ki imenujejo novo vodstvo družbe, SDH MOM ali z njene strani določeni pravni osebi, ki je povezana z MOM, da dolgoročno (do 10 let) finančno posojilo v višini do pet milijonov evrov pod tržnimi pogoji, s čimer bo novi lastnik nemudoma dobil likvidna sredstva, da na ustrezen način podpre nadaljnje delovanje MLM. Pripravljeni pa so tudi dogovoriti nekajletno začetno obdobje, v katerem ni treba odplačevati glavnice in obresti, tako da v tem obdobju za kreditojemalca ne bo nikakršnega negativnega finančnega likvidnostnega učinka. Ob pogoju zagotovitve stabilnosti poslovanja s strani novega lastnika pa SDH sočasno MLM dolgoročno reprogramira vse obstoječe terjatve in s tem družbi zagotovi dodatno solventnost.

SDH, ki je stoodstotni lastnik MLM in hkrati največji upnik, s to ponudbo odgovarja na nezadovoljstvo mariborskih mestnih svetnikov, ki so na seji minuli četrtek ocenili, da je bil SDH pri reševanju MLM doslej premalo učinkovit, državo pa pozvali k reševanju družbe, katere usoda je že dlje časa negotova in odvisna od tega, ali bo SDH zanjo uspel najti kupca. Kot pravijo v SDH, so z željo, da v največji možni meri prispevajo k preučitvi vseh možnosti za ohranitev nadaljnjega delovanja družbe MLM, ter glede na vsa pozitivna pričakovanja glede bodočih razvojnih možnosti in koristi družbe za lokalno okolje, ki so bila izražena na seji Mestnega sveta MOM, nemudoma pristopil k iskanju možnosti, v okviru katerih bi skupaj z MOM lahko pristopili k ohranjanju delovanja družbe, kar bi storili pod omenjenimi pogoji.

Prepričani so, da lahko na tak način MOM samostojno in po svoji presoji glede na za lokalno skupnost zaznane razvojne priložnosti podpre nadaljnje delovanje družbe MLM. "S tem bo MOM lahko ohranila delovanje družbe, delovna mesta in pozitivne vplive na lokalno okolje, hkrati pa bo pridobila v posredno last tudi celotno zemljišče ob Dravi, na katerem trenutno deluje MLM. S tem bodo odpravljeni tudi vsi strahovi o tem, kaj naj bi se v bodoče s tem zemljiščem dogajalo," dodajajo v SDH. Ponudba je nazavezujoča, SDH pa pričakuje odgovor MOM najkasneje do 10. junija 2024. Na ponudbo se je takoj odzvala tudi MOM, oglasil se je župan Saša Arsenovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta