Virus je izpraznil šolske klopi: Zbolelo 300 osnovnošolcev in 20 učiteljev

Saša Dragoš
23.09.2024 09:21

V osnovni šoli Idrija so se ves minuli teden zaradi akutnega gastroenteritisa praznile klopi. V petek je v razredih manjkalo že 300 učencev in 20 učiteljev. Več otrok je obolelo tudi v vrtcu, a razmere niso tako kritične kot v šoli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V OŠ Idrija, v kateri je v petek zaradi trebušne viroze manjkalo pol, oziroma 300 učencev, z NIJZ nestrpno pričakujejo rezultate analiz odvzetih vzorcev.
Saša Dragoš

Od kje virusna okužba, še ne vedo. NIJZ naj bi še ta teden sporočil rezultate analize v šoli odvzetih vzorcev. Virusni okužba, ki je v OŠ Idrija minuli teden hitro širila gastroenteritis oziroma trebušno virozo, je do petka v bolniško posteljo spravila skoraj polovico učencev. Domači zdravstveni dom je izdal navodilo, kako ukrepati. Dobili so ga vsi starši. Njegovo bistvo je, da se morajo otroci ob bruhanju in driski hidrirati, torej nadomeščati izgubljeno tekočino in po potrebi elektrolite. V šolo pa naj se oboleli učenci vrnejo šele dva dni po zadnjem bruhanju.

K zdravniku le ob težjem poteku bolezni

Virusi (adeno, rota, nora ipd), ki povzročajo gastroenteritis oziroma trebušno virozo (ljudje jo imenujejo kar trebušna gripa) in so največkrat prisotni na hrani in v vodi, naj bi bili za to obdobje običajni. Povsem neobičajno pa je visoko število obolelih. Šolo obiskuje 626 učencev, minuli petek jih je v šolskih klopeh manjkalo kar 300 in ob njih 20 učiteljev in preostalih delavcev zavoda. "Ker je manjkalo tako veliko število otrok, smo že v četrtek, ko je bilo odsotnih 200 učencev, oddelke združili. V petek smo dobršen del pouka organizirali na prostem," je povedala ravnateljica šole Ivica Vončina.

Pri veliki večini obolelih gre za blag potek bolezni, saj so se na začetku tedna oboleli do petka že vrnili v šolo. Pediater Miloš Simov odločno odsvetuje prehitro vračanje v šolske klopi ali na delo. Opozarja tudi, da je zaradi driske in bruhanja nujno nadomeščati tekočino in po potrebi minerale oziroma vse elektrolite. "V šolo naj se oboleli vrnejo šele 48 ur po zadnjem bruhanju," je odločen Simov.

Virus se namreč zelo hitro prenaša z osebe na osebo. Prav tako hitro je zboletje - vsega dan do dva po stiku z obolelim. Zgolj težji potek bolezni, ki se kaže s krvjo v blatu in zelo poslabšanem počutju, zahteva obisk pri zdravniku. “V zdravstvenem domu smo pripravljeni,” zagotavlja Simov.

V pričakovanju rezultatov analize NIJZ

V Vrtcu opažajo povečano obolevnost in odsotnost otrok, a razmere minuli teden niso bile tako kritične kot v šoli. V slednji, pravzaprav v vsej občini, nestrpno pričakujejo rezultate analiz vzorcev, ki jih je v šoli vzel NIJZ. "Prepričana sem, da v naši kuhinji ni nič narobe. Če bi bilo, bi bržčas zboleli vsi. Prav tako za izbruh bolezni ne krivim kuhinje v šoli v naravi, ki je bila prej organizirana za učence šestih razredov. Zbolevali so namreč učenci prav vseh razredov," je povedala ravnateljica Vončina. Direktorica Komunale Brigita Šen Kreže, ki je prva odgovorna za vodooskrbo v občini, podobno meni, da vzrok za izbruh viroze ne more biti v vodi. "Vzorce za preveritev kakovosti vode smo nazadnje vzeli minulo sredo in so bili skladni z zahtevanimi parametri kakovosti, Če bi bili virusi v vodi, bi skoraj gotovo zboleli še v kakšnem kolektivu v Idriji, denimo v bližnjem Domu upokojencev," je menila Šen Kreže.

Virus se običajno dejansko najhitreje širi med množico in najprej prizadene otroke in najstarejše. V domu upokojencev, ki leži v neposredni bližini šole in vrtca, povečanega obolevanja starejših na srečo res niso zaznali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta