Vlada Majo Pak vrnila na čelo STO, zamenjala nadzornike Elesa ... Kaja Širok bo državna sekretarka

Va, STA
03.06.2022 18:40

Na prvi dopisni seji je ministrski zbor opravil še nekaj kadrovanj. V Novi Gorici bodo iskali novega direktorja EPK 2025.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maja Pak 
Robert Balen

Maja Pak je z mesta direktorice Javne agencije RS za trženje in promocijo turizma (STO) odstopila novembra lani, kot razlog pa navedla razhajanje pogledov na vodenje STO z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom. Novi mandat ji bo začel teči 6. junija, imenovana je za pet let. Dr. Darij Krajčič z Biotehniške fakultete v Ljubljani pa je postal državni sekretar na kmetijskem ministrstvu. 

Vlada je tudi razrešila naslednje člane nadzornega sveta družbe Eles: Žarka Furmana, mag. Valentina Hajdinjaka, Emila Kumra in mag. Andreja Valentinčiča. Za preostanek mandata je namesto njih imenovala mag. Andreja Ribiča, mag. Davida Skornšeka, Damjana Matičiča in Jožefa Klavdija Novaka. Razrešila je med drugim tudi naslednje člane nadzornega sveta družbe Borzen, operaterja trga z elektriko: Petra Žmaka, Tomaža Kokota in Davorina Dimiča. Za petletni mandat je imenovala nove člane Mojco Veljkovič, Žigo Fišerja in Ivano Nedižavec Korado. 

Kaja Širok dobila povabilo v premierjev kabinet

"Evropska prestolnica kulture je zame eden najlepših projektov, pri katerih sem sodelovala, v katerega ne verjamem samo jaz, pač pa verjamemo vsi kot skupnost. Pri njem sem sodelovala od vsega začetka in ga bom vedno podpirala," pa je na novinarski konferenci v Novi Gorici povedala dosedanja direktorica Kaja Širok. Le nekaj mesecev od imenovanja se odpoveduje vodenju novogoriškega zavoda Evropske prestolnice kulture GO!2025, ker je dobila povabilo, da se konec junija pridruži ekipi predsednika vlade, je povedala, takšnega vabila pa da se ne odkloni.

Kaja Širok
Luka Cjuha

Novogoriški župan Klemen Miklavič pravi, da je nekoliko zaskrbljen zaradi njenega odhoda, vendar se zaveda, da to ne pomeni, da ne bo več sodelovala pri projektu Evropske prestolnice kulture, ampak da imajo s Širokovo v kabinetu predsednika vlade še enega človeka več, "ki zagotavlja, da bo vlada jemala Evropsko prestolnico kulture kot državni projekt".

"Kadra ne iščemo samo v goriškem bazenu, seveda ima goriški bazen prednost, vendar nas ni strah sprejeti strokovnjakov, ljudi z izkušnjami tudi izven tega območja, tudi v mednarodnem prostoru. Pomembno je, da se spozna na področje kulture, na mednarodno področje, hkrati pa, kdorkoli bo prišel sem, bo moral imeti tudi občutek za naše specifike. Gre za čezmejni projekt Evropske prestolnice kulture," je poudaril Miklavič. Za župana bi bilo optimalno, če bi dobili novega direktorja še v tem mesecu, saj bo treba hitro nadaljevati z nekaterimi začetimi in novimi projekti v okviru Evropske prestolnice kulture.

Širokova je nekdanja direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Prejšnja vlada je na to mesto nato imenovala Jožeta Dežmana

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta