Voznik modrega osebnega vozila bo zavil levo. Ali je ustavil pravilno?

M.R.
02.02.2024 10:51

To je vprašanje, ki ga je Agencija za varnost prometa objavila na družbenem omrežju X. Ponujena sta odgovora, oba pa nakazujeta, da je ravnanje voznika modrega vozila napačno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veste, kako bi se moralo razvrstiti modro vozilo?
AVP

Prvi odgovor se glasi: "Ne, saj bi moral ustaviti pred križiščem." Drugi pa: "Ne, saj ni zapeljal do sredine križišča." Pa veste, kateri odgovor je pravilen?

Ker voznik modrega vozila vozi po glavni cesti, bi moral zapeljati do sredine križišča, počakati rdeče vozilo, ki vozi po prednostni cesti, in potem zaviti levo. Cestno-prometni predpisi torej pravijo, da je pravilen drugi odgovor. 

Agencija za varnost prometa opravlja tudi analizo prometne varnosti. V poročilu Analiza in pregled stanja varnosti cestnega prometa za lansko leto (januar do vključno november) so zapisali, da je lani enajst udeležencev prometnih nesreč umrlo zaradi neupoštevanja pravil o prednosti. Najbolj pogost vzrok za nesreče v prvih enajstih mesecih lanskega leta je bil nepravilen premik z vozilom (kar 4764 nesreč oziroma 26 odstotkov vseh nesreč). Na drugem mestu je neprilagojena hitrost, zaradi katere se je zgodilo 3339 nesreč (19 odstotkov vseh nesreč), na tretjem mestu pa je bila nepravilna stran oziroma smer vožnje - 2726 nesreč (15 odstotkov vseh nesreč).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta