Za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija, kaj to pomeni?

M.D., STA
18.10.2020 20:10

Janez Janša je v nedeljo zvečer objavil, da bo od ponedeljka za celotno Slovenijo za 30 dni razglašena epidemija, v večernih poročilih na Televiziji Slovenija je nastopil vladni govorec Jelko Kacin, podrobnosti bodo znane v ponedeljek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Vladni govorec Jelko Kacin je za Televizijo Slovenija dejal, da je razglasitev epidemije pravna podlaga za izvajanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Pravi, da jutrišnje številke ne bodo rekordne, bodo pa rekordne za ponedeljek. "Vlada se je odločila, da formalno razglasi epidemijo, da bi imela pravno podlago za izvajanje ukrepov, ki bodo sledili. V tej fazi to pomeni samo, da se bo aktiviral državni načrt, recimo na področju civilne zaščite," je pojasnil Kacin in povedal, da se bodo razmere še slabšale. V ponedeljek gresta v šolo prva in druga triada osnovne šole, delovni proces v podjetjih zaenkrat ne bo ustavljen. Ukrepi veljajo kot do zdaj.

Vlada je na dopisni seji na podlagi zakona o nalezljivih boleznih izdala odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni covid-19 na območju celotne države. Odlok je že objavila v uradnem listu. Veljati bo začel v ponedeljek in bo veljal 30 dni.

Kot so zapisali v sporočilu po seji vlade, se v Sloveniji glede na uradne podatke o številu okuženih z novim koronavirusom soočamo z drugim valom epidemije covida-19. "Priča smo njenemu hitremu in eksponentnemu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco. Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom sars-cov-2 zahtevajo takojšnjo razglasitev epidemije na celotnem območju Republike Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije," so ob tem sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

To pa ne pomeni, da so zdaj vse regije na rdečem seznamu, je povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. "Pomeni, da izpolnjujejo pogoje, da se razglasi epidemijo. Epidemija pa v svojih posledicah pomeni, da lahko aktiviramo načrt Civilne zaščite in jo bomo aktivirali tudi za regije, ki so na oranžnem seznamu, zato da imajo župani oporo svojih poveljnikov Civilne zaščite," je dejal Kacin.

Primorsko-notranjska, Goriška in Obalno-kraška statistična regija tako kljub razglasitvi epidemije ostajajo na oranžnem seznamu. "Kdo je na rdečem seznamu, namreč izve takrat, ko Nacionalni inštitut za javno zdravje objavi pojavnost okužb. To je naredil v petek, danes zagotovo ni, in jutri tudi ne bo," je dejal Kacin.

Tudi ukrepi se v ponedeljek, ko bo razglašena epidemija, v ničemer ne spreminjajo. Ostajajo enaki kot danes, oziroma so bili predvideni doslej. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je tvitnila, da za šole velja dogovorjeni režim, in sicer se bodo učenci od 1. do 5. razreda šolali v šoli, učenci od vključno 6. razreda pa od ponedeljka na daljavo. Na daljavo bo pouk potekal tudi za srednje in glasbene šole ter višje strokovne šole.

"Nobene drame ni," je še strnil Kacin in dodal, da je vznemirjenje odveč. "Mi smo zdaj pridobili samo pravno podlago, da lahko pripravimo nekatere ukrepe. Osebno pričakujem, da bomo ukrep ali dva imeli na voljo jutri za razglasitev in z učinkovanjem potem v naslednjih dneh. Ali bodo veljali od torka zjutraj ali od srede zjutraj, ne bi še rad govoril, ker morajo biti namreč sprejeti," je še dodal.

Napovedani ukrepi.

Da smo zelo blizu razglasitve epidemije novega koronavirusa, je bilo jasno po današnjih številkah, ko se je tudi število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo na intenzivni negi, približalo meji za razglasitev epidemije.

Po načrtu ukrepov za omejevanje novega koronavirusa je namreč vlada predvidela razglasitev epidemije, ko bo pojavnost števila novih okužb v zadnjih 14 dneh presegla 140 na 100.000 prebivalcev, ko bo v bolnišnicah zdravljenje potrebovalo več kot 250 ljudi in ko bo intenzivno nego več kot 50 ljudi.

V Sloveniji je pojavnost okužb po podatkih Sledilnika za covid-19 328 na 100.000 prebivalcev, po podatkih vlade z danes dopoldne pa se je v bolnišnicah na soboto zdravilo 265 oseb, intenzivno terapijo pa je potrebovalo 49 bolnikov.

V soboto so v Sloveniji sicer opravili 3765 testov na okužbe z novim koronavirusom in pri tem potrdili 726 okužb. Pozitivnih je tako bilo več kot 19 odstotkov testov.

Razmere je danes zvečer pretresal del vlade skupaj s svetovalno skupino ministrstva za zdravje. Predsednik vlade Janez Janša pa je v videonagovoru pozval vse, naj z odgovornim obnašanjem pomagajo zdravstvu pri bitki za življenja.

V Sloveniji je bila sicer epidemija covida-19 razglašena že spomladi, in sicer od 12. marca do konca maja.

"Predstavniki vlade in svetovalne strokovne skupine ministrstva za zdravje se na Brdu pri Kranju sestajajo na temo širjenja novega koronavirusa. Čeravno odločitev po napovedih vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina nocoj ni bilo pričakovati, še posebej ne o razglasitvi epidemije, je predsednik vlade Janez Janša s sestanka tvitnil, da bo od ponedeljka dalje za celo Slovenijo dejansko razglašena epidemija. Kot kaže, so neformalni sestanek spremenili tudi v dopisno sejo vlade, kjer lahko sprejmejo tovrstne odločitve," poroča MMC RTV SLO.

Do zdaj sta bila izpolnjena dva pogoja za uradno razglasitev epidemije. Tekom tega dneva je bil po vsej verjetnosti izpolnjen še tretji, 50 bolnikov na intenzivni negi, saj jih je tam v soboto bilo 49, še pišejo na MMC RTV SLO.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta