Za študijski proces na fakultetah: "Imamo rešitev, ki je prej ni bilo: pogoj PCT"

05.08.2021 11:30
Predstavniki slovenskih javnih univerz, sindikatov in študentske organizacije so jasni: študijski proces naj poteka v prostorih fakultet.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - predavanja na pravni fakulteti, predavanja v casu covida-19, korona na fakultetah (foto: Tadej Regent)
Tadej Regent

V sredo so Univerza v Mariboru (UM), Univerza v Ljubljani (UL), Univerza na Primorskem (UP), Univerza v Novi Gorici (UNG), Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), Visokošolski sindikat Slovenije (VSS), Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR) objavili Skupni poziv za omogočitev izvedbe študijskega procesa v prostorih univerz v študijskem letu 2021/2022.

"Zavedamo se resnosti razmer," so zapisali in pripomnili, da je prioriteta letošnjega leta skrb za zdravje zaposlenih in študentov v vseh visokošolskih institucijah. Podpisniki si prizadevajo, da bi študijski proces potekal v predavalnicah. Načrte za prihodnje študijsko leto že pripravljajo in ob tem dodajajo, da je za varen potek nujno sodelovanje s pristojnim ministrstvom, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in vlado. Način izvajanja študijskega procesa mora biti drugačen, saj imajo rešitev, ki je prej ni bilo.

"To je ustrezna precepljenost, s katero lahko zagotovimo nemoten potek pedagoškega procesa v prostorih visokošolskih zavodov, za posamezne skupine pa še vedno obstaja možnost testiranja. Podpisniki javnega poziva si bomo prizadevali, da se tako kot v ostalem javnem življenju tudi na univerzah upošteva pravilo PCT, s čimer se ukrepi za varovanje zdravja omilijo, za samo izvedbo pedagoškega procesa pa to pomeni lažje načrtovanje ter izvedbo, ki bi lahko skozi celotno študijsko leto 2021/22 potekala kontinuirano v prostorih fakultet," so zapisali in pozvali zaposlene in študente k cepljenju.

Rešitev je precepljenost

Rektor mariborske univerze Zdravko Kačič je za Večer dejal, da si že skozi celotno obdobje prizadevajo za normalizacijo študijskega procesa "Prizadevamo si, da bi normalizirali izvajanje študijskega procesa in z razvojem cepiva imamo cepljeni možnost, da izvajamo proces znotaj fakultet, saj smo tako ustrezno zaščiteni. Možnost udeležbe pa morajo imeti tudi tisti, ki se niso, kar lahko dosežemo s testiranjem ali dokazilom o prebolelosti. Zavzemamo se tudi za to, da je tesitranje za šolstvo brezplačno. Če PCT pogoja ni, obstaja prebelika možnost tveganja za okužbe. Upam, da bo vlada prisluhnila našemu pozivu ter sprejela ukrepe, ki bodo omogočili izvajanje študija znotraj fakultet," je povedal rektor.

Zdravko Kačič: "Upam, da bo vlada prisluhnila našemu pozivu ter sprejela ukrepe, ki bodo omogočili izvajanje študija znotraj fakultet."
Igor Napast

Predsednik VSS Gorazd Kovačič je izpostavil, da si od vlade želijo, da bi se že zdaj zavezala, da bodo ob upoštevanju PCT pogoja fakultete odprte celo študijsko leto ne glede na epidemiološke razmere. "Vlada bi tako spodbudila zaposlene in študente, ki se še niso cepili, da se cepijo, ker bo tako življenje najbolj enostavno. Študentom bi dala vedeti, da lahko najamejo sobo za celo leto. Lani se je namreč zgodilo, da študentje zaradi stalne negotivosti, odpiranja in zapirana, niso najemalo sob in tudi v času, ko so pouk izvajali hibridno, so se ga številni udeleževali preko Zooma, ker niso imeli sob," opozarja Kovačič.

"Varnost v predavalnicah bi lahko izrazito povečali s prezračevalnimi napravami, s sterilizatorji zraka, a že drugo poletje nismo naredili popolnoma nič," razmišlja Branimir Šturkelj, glavni tajnik SVIZ-a. "Že več kot eno leto poskušamo, da bi se o teh stvareh resno govorilo, a iz meni neznanih razlogov ni nobenega pravega odziva," je dejal Štrukelj. Prepričan je, da bi se glede pogojev (zdaj se govori o PCT) morale dogovoriti državne in univerzitetne oblasti z zaposlenimi in študeti. "Avtoritarno uvajanje pogojev, ki ni prej dogovorjeno, ne bo imelo učinka," razpravlja Štrukelj.

Andrej Pirjevec, predsednik Študentske organizacije Slovenije, pove, da si želijo vrnitve na fakultete in da če je to mogoče le ob upoštevanjo PCT pogojev se s tem strinjajo. "A ob tem opozarjamo, da mora biti zagotovljeno brezplačno testiranje za tiste, ki se ne želijo cepiti ali pa niso preboli. Stremimo k temu, da je naše dostopno in brezplačno," izpostavlja Pirjevec in dodaja, da so glede tega včeraj že prosili za sestanek z Ministrstvom za zdravje.

Pomembno tudi zaradi socialnih stikov

Za komentar smo prosili asistenta na oddelku za psihologijo Filozofske fakultete v Mariboru Nejca Plohla, ki pobudo pozdravlja. "Velik delež študentov in zaposlenih si že nekaj časa želi vrnitve nazaj v predavalnice, kar nam bi omogočilo izvedbo študija na način, ki je kar se da kakovosten, enakopraven (z vidika pogojev za študij) in primeren za vzpostavljanje pristnih stikov. Zaradi nedavnih premikov, predvsem zagotovitve možnosti cepljenja, je vrnitev na fakultete končno mogoče izvesti na varen način. Posledično ne vidim razloga, zakaj vrnitev v predavalnice, ob upoštevanj PCT, ne bi bila mogoča," je dejal Plohl.

Nejc Plohl: "Ne vidim razloga, zakaj vrnitev v predavalnice, ob upoštevanj PCT, ne bi bila mogoča."
Sašo Bizjak

Predsednica Kluba mariborskih študentov (KMŠ) Vanessa Žekš: "Prioritetno si želimo, da bi študentom zagotovili kar se da kvaliteten študij. Za to je potrebno tudi okolje, ki jih motivira in spodbuja, ne smemo pa pozabiti tudi na pomen socialnih stikov, ki je še posebej pomemben."

Magistrski študent tolmačenja in prevajanja na FF MB Jan Podbrežnik poziv podpira in upa, da ne bo ostal zgolj na deklerativni ravni, ampak da si bodo pristojni aktivno prizadevali za dejansko uveljavitev. "Lani je zelo trpel študijski proces, sam sem to še posebej občutil pri študiju tolmačenja, saj nismo imeli laboratorijskih vaj," je še pripomnil Podbrežnik. Eva Jakomin, študentka  Fakultete za družbene vede in Naravoslovnotehniške fakultete si sicer prizadeva za vrnitev na fakultete, a si ne želi, da se delitev na cepljenje in necepljene prense v šolski sistem. "Če bo nujen PCT pogoj bi morali omogočiti tudi necepljenim vstop v izobraževalne ustanove brezplačno. Plačljivo testiranje na dva ni se mi ne zdi smiselno,” meni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta