Zaplet s krediti tudi v tujih medijih. To piše Reuters

Urban Červek Urban Červek
05.11.2019 11:53

Spor med slovensko vlado in našo centralno banko so opazili tudi pri vplivni agenciji Reuters

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Banka Slovenije je neodvisna, a to politiki ne preprečuje kritiziranja njenih odločitev.
Robert Balen

"Stranka slovenskega sredinsko-levega premierja Marjana Šarca je v ponedeljek prosila Banko Slovenije, naj spremeni odločitev o omejitvi podeljevanja kreditov, uveljavljeno ta mesec, z argumentom, da bo prizadela veliko državljanov," včerajšnje dogajanje v Sloveniji v današnjem članku na svoji spletni strani povzema agencija Reuters.
"Centralna banka je ukazala bankam, naj ustavijo podeljevanje kreditov posojilojemalcem, ki bi morali za poplačilo dolga plačati več kot 67 odstotkov neto prihodkov in določila sedem let kot zgornjo mejo trajanja kredita, razen v primeru nepremičninskih posojil, zavarovanih s hipoteko,“ je novinarka Reutersa zapisala v članku. Kot argument Banke Slovenije navaja nujnost zajezitve "ekscesne" rasti podeljevanja kreditov, ki je pri potrošniških kreditih presegla 10-odsotno stopnjo letne rasti.
Centralna banka je neodvisna, piše Reuters, kar pomeni, da politika nima neposredne moči, da bi spremenila njeno odločitev, ki je postala glavna tema javne razprave v državi, kjer so naraščajoče cene nepremičnin prisilile številne ljudi k najemanju vse višjih kreditov za nakupe bivališč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta