Zaplet v parlamentu: SDS ne bo predlagala kandidatov za vodenje delovnih teles

Luka Mlakar Luka Mlakar
24.05.2022 14:52

Poslanci so na seji kolegija predsednice državnega zbora potrdili predlog razreza mest v delovnih telesih. Proti so bili v SDS, kjer ne bodo predlagali svojih kandidatov za vodenje parlamentarnih odborov in komisij. Kaj se je zgodilo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
SDS ne bo predlagala podpredsednika državnega zbora, je dejala Jelka Godec.
Robert Balen

Vodje poslanskih skupin so na kolegiju predsednice državnega zbora potrdili predlog razreza mest v delovnih telesih državnega zbora. Po predlogu, o katerem bo državni zbor glasoval na izredni seji v sredo, bo v parlamentu še naprej delovalo 21 delovnih teles, od tega osem komisij in 13 odborov. Po danes sprejetem razrezu bo Gibanju Svoboda pripadlo devet predsedniških mest, SDS pet, NSi tri, SD dva in Levici eno. Predsedniško mesto v komisiji za narodni skupnosti pa pripada enemu izmed poslancev manjšin. Proti predlogu razreza je na kolegiju glasovala samo vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je namreč predlagal dopolnilo, po katerem bi vodenje komisije za nadzor javnih financ prevzel predsednik iz vrst NSi, SDS pa bi pripadlo podpredsedniško mesto. Godec je temu nasprotovala, vendar pa je bilo dopolnilo, ki ga je predlagal Horvat, na koncu sprejeto.

SDS ne bo predlagala kandidata za podpredsednika parlamenta

Godec je nato izrazila nestrinjanje s tem, da bo NSi v razrezu delovnih teles dobila tri predsedniška mesta, medtem ko bo SDS namesto šestih pripadlo pet predsedniških mest. Kot je dejala, gre za kršitev poslovnika državnega zbora in dodala, da v SDS ne morejo podpreti predloga razreza delovnih teles. "Ker gre za kršenje poslovnika, v SDS takšnega predloga ne bomo podprli in ne bomo predlagali podpredsednikov državnega zbora," je poudarila Godec. Po 15-minutnem odmoru pa je sporočila, da se poslanska skupina SDS odpoveduje vsem predsedniškim in podpredsedniškim mestom v delovnih telesih državnega zbora in prosila za nov odmor, da poslanska skupina SDS pripravi ustrezno dopolnilo. Po novi prekinitvi je nato Godec sporočila, da v SDS omenjenega amandmaja ne bodo vložili.

Kot je kasneje pojasnila v izjavi za javnost, so se v SDS zaradi kršitve poslovnika državnega zbora vendarle odločili, da poleg kandidata za podpredsednika državnega zbora ne bodo predlagali niti kandidatov za predsedniška in podpredsedniška mesta v delovnih telesih: "Podali smo predlog za šest predsedniških mest, potem je na kolegiju prišlo do tega, da se je z amandmajem NSi eno predsedniško mesto odvzelo SDS, to je komisija za nadzor javni financ. SDS pripada samo pet predsedniških mest, NSi pa tri, čeprav prvotno samo dva." Na vprašanje, ali bodo vendarle predlagali vsaj člane delovnih teles, pa je Godec odgovorila, da se bodo o tem pogovorili jutri na seji poslanske skupine.

Klakočar Zupančič: Predlog razreza delovnih teles je bil korekten

Po seji kolegija je pred novinarje najprej stopila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Na vprašanje, ali so se v SDS res odpovedali predsedniškim in podpredsedniškim mestom v delovnih telesih, je Klakočar Zupančič odgovorila, da se to, čeprav je bilo napovedano, kasneje ni zgodilo: "S strani poslanske skupine SDS ni bilo vloženega nobenega amandmaja in kolegij predsednice se je normalno nadaljeval." Kot je pojasnila, v SDS niso predlagali svojega kandidata za podpredsednika državnega zbora, pričakujejo pa predlog Levice za njihovega podpredsednika oziroma podpredsednico parlamenta. V Levici so za omenjeni položaj že predlagali poslanko Natašo Sukič.

Na vprašanje, ali želi SDS s svojim manevrom doseči zavlačevanje pri predstavitvah ministrskih kandidatov pred pristojnimi odbori, pa je Klakočar Zupančič dejala, da se noče opredeljevati do tega, zakaj prihaja do takšnih potez s strani SDS. "Predlog o razrezu delovnih teles je bil korekten, zastavljen je bil tako, kot mora biti, ampak v državnem zboru velja večinsko pravilo in izglasovan je bil amandma, ki je bil predlagan s strani poslanske skupine NSi," je dejala Klakočar Zupančič.

Horvat: Naša prva prioriteta je bila komisija za nadzor javnih financ

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat pa je v povezavi z dogajanjem na seji kolegija poudaril, da sta NSi po razrezu najprej pripadli dve predsedniški in pet podpredsedniških mest, a so se v NSi nato odpovedali trem podpredsedniškim mestom: "Nato smo bili tudi mi povabljeni, da podamo svoje predloge. Ko smo danes videli predlog sklepa, smo videli, da vsi niso bili upoštevani, zato smo vložili amandma, ki je bil sprejet." Horvat je poudaril, da v državnem zboru po poslovniku obstajata dve komisiji, ki pripadata opoziciji, in sicer komisija za nadzor javnih financ ter komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb.

"Ni druge logike, kot da ena komisija pripada eni opozicijski stranki, druga pa drugi opozicijski stranki, ena torej NSi, druga pa SDS. Priznam, da je bila naša prva prioriteta komisija za nadzor javnih financ. Večina na kolegiju je to tudi izglasovala," je dejal Horvat. Na vprašanje, kaj poteza SDS, da ne imenuje predsednikov in podpredsednikov delovnih teles, pomeni za predstavitve ministrskih kandidatov, pa je odgovoril, da imajo vsa delovna telesa poleg svojih predsednikov tudi svoje podpredsednike: "Če ni predsednika, je tukaj potem še podpredsednik, ki lahko sejo skliče in jo vodi."

Poslanci bodo jutri glasovali o Golobovem mandatarstvu

Poslanci bodo o razdelitvi mest v delovnih telesih dokončno odločali na jutrišnji izredni seji, na kateri bodo poslanci glasovali tudi o mandatarstvu Roberta Goloba. Ta lahko pri tem računa na podporo poslancev iz vrst Gibanja Svoboda, SD in Levice, pa tudi obeh poslancev narodnih skupnosti, kar pomeni, da ima za izvolitev zagotovljenih 55 glasov. Podporo so mu že odrekli v SDS in NSi. Na izredni seji bodo poslanci odločali tudi o podpredsedniku državnega zbora iz vrst Levice, ne pa tudi iz vrst SDS, saj ta svojega kandidata očitno ne bo predlagala. Na mizi poslancev bo jutri tudi predlog, da Uršula Zore Tavčar še naprej opravlja funkcijo generalne sekretarke državnega zbora. Zore Tavčar je bila na tem položaju že v preteklih dveh sklicih državnega zbora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta