Zbirni podatki o uspehu strank na županskih volitvah: Trenutno vodi SLS, pred SDS in NSi, kje je Golobova stranka?

DR, STA
20.11.2022 21:31

Neparlamentarna SLS je predlagala 34 županov, zaenkrat jih ima izvoljenih 13.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
DVK

Janša razglasil zmago

Prvak SDS Janez Janša je v izjavi za medije dejal, da trenutni rezultati kažejo, da je SDS že petič zapored zmagovalka po seštevku mestnih in občinskih svetnikov. Ocenil je, da bo stranka vsaj dosegla, če ne presegla rezultate z volitev pred štirimi leti.

Janša je v izjavi za medije na sedežu SDS dejal, da je bilo pred štirimi leti izvoljenih 52 županov, trenutno pa jim kaže že zmago v 45 občinah, pri čemer ni še zanesljivih podatkov v nekaterih občinah. Janša ob tem računa, da bi se poleg tega še okoli 15 do 20 županskih kandidatov, ki kandidirajo z njihovo podporo, prebilo v drugi krog županskih volitev.

Ko gre za svetnike, pa so imeli pred štirimi leti 632 svetnikov, trenutno, po delnih podatkih volilnih komisij, pa naj bi imeli že zagotovljenih več kot 500 svetniških mest v občinah s proporcionalnim volilnim sistemom. Ob tem da za okoli 15 odstotkov občin podatkov še ni. "Kar pomeni, da bomo presegli rezultat izpred štirih let," je dejal.

V Gibanju Svoboda zadovoljni

V Gibanju Svoboda so po delnih neuradnih rezultatih lokalnih volitev zadovoljni z dosežkom stranke, manj pa z volilno udeležbo. "V kratkem času nam je uspelo izjemno veliko in vsi uspehi, ki smo jih zgradili na tej poti, nas bodo samo navdajali še z večjim entuziazmom, da gradimo pravilno politiko," ocenjuje podpredsednica Urška Klakočar Zupančič.

Vodja volilnega štaba stranke Peter Majerle je izpostavil skupni rezultat levosredinskih strank tako po številu županov kot tudi mestnih svetnikov. Sicer pa je prepričan, da je tudi Gibanje Svoboda na pravi poti. "Verjamemo, da lahko v prihodnje z vsemi našimi odbori, več kot 122 ekipami na terenu, nadaljujemo ta trend, in verjamemo, da so ljudje v nas prepoznali tisto upanje, da lahko nekaj spremenimo tudi v sami lokalni politiki," je dejal.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta