Aleksander Čeferin: Superliga je projekt, ki je že zdavnaj propadel

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
22.12.2023 18:30

Predsednik Uefe je bil gost na tradicionalnem novoletnem sprejemu slovenske nogometne zveze, kjer je komentiral sodbo sodišča EU v sporu med njegovo organizacijo in snovalci superlige

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeferin je povedal, da so jih podprli praktično vsi največji klubi.  
Tomaž Ranc

Nogometna zveza Slovenije je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani priredila tradicionalni novoletni sprejem. Tokrat je minil v duhu uvrstitve reprezentance na evropsko prvenstvo prihodnje leto v Nemčiji. Na sprejemu so bili številni sedanji in nekdanji igralci, trenerji, funkcionarji in sponzorji, tudi program je bil v znamenju uvrstitve Slovenije, med drugim s klavirsko-zborovsko priredbo pesmi Slovenija gre naprej in Petrom Lovšinom.

Gost prireditve je bil tudi letos predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki se je odzval na sodbo sodišča EU v sporu med Uefo in snovalci propadlega projekta o superligi, ki je izpostavila, da pravila krovnih zvez Uefe in Fife, ki od organizatorjev novih tekmovanj zahtevajo njuno predhodno odobritev, niso skladna s pravom unije. Spor se zdaj vrača na madridsko sodišče za gospodarske zadeve, ki se je obrnilo na sodišče EU za tolmačenje prava unije. "Najprej smo dobili sporočilo za javnost, ki je bilo zavajajoče. Nato smo sodbo prebrali in videli, da sploh ni slaba. Bili smo na zvezi z našimi deležniki, ki vsi odločno zavračajo ta trapast projekt, ki se pojavi vsake toliko časa. Vedeli smo, da bo to neka medijska vaja in da karkoli se bo zgodilo, bodo oni proslavljali. Imam občutek, kot da so prišli pred novoletno jelko, videli ogromen paket, začeli proslavljati, na koncu pa so paket odprli, ali še ne, in videli, da je prazen," je dejal Čeferin.

Na vprašanje, koliko klubov se je odzvalo, podprlo Uefo pri ohranitvi sedanjega sistema pod njenim okriljem in kakšne bodo njihove nadaljnje poteze, če sploh bodo, je odgovoril, da je Uefo v nekaj urah podprlo okoli 70 klubov, od tega vsi največji, španski, italijanski, nemški, angleški - in tudi manjši: "Ta projekt je že zdavnaj propadel. Prijatelj mi je napisal, da je leta 2021 superliga propadla v 48 urah, danes pa v treh. Imamo krasno tekmovanje in ga bomo nadaljevali. Upam, da bosta Real in Barcelona, ki sta edina ostala na drugi strani, Juventus je že uradno izstopil, čim prej organizirala svoje tekmovanje, ki bo izjemno zanimivo, predvsem pa ga bo lahko organizirati, ker bosta v njem le dve ekipi."

Na vprašanje, kako kot pravnik komentira sodbo, pa je dejal, da s tega vidika v sodbah vidiš marsikaj. "Vedel sem, da bodo sodbo, ki ima 70 strani in kjer bi z enim stavkom pisalo, kaj bi lahko naredila Uefa drugače, komentirali, da so zmagali. To se da zlorabiti. Najvažnejše je, da ne gre toliko za pravno, ampak za družbeno vprašanje, gre za to, da je nogomet od vseh. Če bi danes slišali navijače, bi bili pozitivno presenečeni, kaj so povedali. Nihče noče tega tekmovanja, lahko mečejo svoje milijone in milijarde na vse strani, ampak jim ne more uspeti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta