Belgijec spet v svoji ligi, Roglič še povečal zaostanek

Uroš Gramc Uroš Gramc
28.08.2022 20:37

Primož Roglič je po uspešni soboti v nedeljo izgubil novo minuto proti Remcu Evenepoelu, je pa zanesljivo obdržal mesto na stopničkah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zasavec je šel v prosti dan z mešanimi občutki.
EPA

Dve zelo podobni, izjemno zahtevni gorski etapi na dirki po Španiji, a povsem drugačno razpoloženje pri Primožu Rogliču in njegovi Jumbo-Vismi. Ne le to, da se na startu devete etape zaradi vročine ni pojavil Američan Sepp Kuss, najzvestejši pomočnik Zasavca v zadnjih letih (vodilni Remco Evenepoel je izgubil Pietra Serryja), slovenski as je po zelo dobri soboti, ko je na ciljnem vzponu obdržal stik z rdečo majico, dan kasneje spet izgubil skoraj celo minuto in se še oddaljil od četrtega zaporednega slavja na Vuelti. Etapi sta dobila Avstralec Jay Vine (že drugo) in Južnoafričan Louis Mentjes, ki sta bila člana ubežnih skupin.

Roglič: Smo na pravi poti

"Imel sem boljše noge kot pred nekaj dnevi. Nivo dirkanja je zelo visok, ampak moja forma je dobra. Bil sem v dobri skupini in sem zadovoljen, kako mi je šlo. Smo na pravi poti, vsak dan sem boljši," je Primož Roglič dejal po osmi etapi, ko je zdržal tempo vodilnega Belgijca na vseh šestih kategoriziranih vzponih, tudi na zadnjem, 10-kilometrskem z 8,5 odstotka naklona - Collau Fancuaya. A precej strmejši Les Praeres (12,9 odstotka, ponekod tudi čez 20), čeprav na dosti krajši relaciji (3,9 km), je pokazal, da je Evenepoel le boljši. Ne zgolj od Kisovčana, prvič se je odlepil tudi od Enrica Masa, ki mu je v četrtek edini zmogel slediti. Rogliču sta nekaj sekund odščipnila še mlada Španca, 19-letni Juan Ayuso in leto starejši Carlos Rodriguez. Toda slovenski as ju je imel ves čas na očeh in je v skupnem seštevku zanesljivo obdržal mesto na odru za zmagovalce.

EPA

"Seveda smo razočarani, upali smo, da bo Primož zraven Remca. Ampak trenutno ni veliko kolesarjev, ki bi ga lahko obvladali, v takšni formi je. Primož ni pri 100 odstotkih pripravljenosti, je pa blizu. Še vedno je v igri, ampak Remco je bil spet v svoji ligi. Mislim, da je bil vzpon zelo pošten, najboljši se je odpeljal vsem tekmecem," je povedal športni direktor Jumbo-Visme Grischa Niermann. Nemški strokovnjak pri Nizozemcih je v spremljevalnem vozilu z grenkobo spremljal, kaj se je dogajalo v finišu 9. etape. "Ko smo slišali po radiu, da Remco napada, da je zraven Mas, ni pa Primoža, smo vedeli, da ni njegov dan." Da bi njihov kapetan odčital lekcijo tekmecem, sicer niso pričakovali. "V tem primeru bi lovili ubežnike in šli po etapno zmago. Poskušali smo omejiti izgube. Zaostanek na cilju je bil kar velik, priznam, ampak še dva tedna je do konca Vuelte."

Nekaj za Slovenca in Belgijca

Da je Madrid še daleč, se strinja tudi mož v rdeči majici. "Načrt je bil, da pustimo skupino v pobeg, kar je dobro tudi, ker poberejo bonifikacijske sekunde. Jaz pa sem imel noge, da sem lahko vzel še nekaj časa. Vesel sem tudi, kako smo delovali kot ekipa," je Remco Evenepoel v prosti dan šel z nasmehom na obrazu. In z mislimi na torkovo deseto etapo, edini posamični kronometer na 77. Vuelti. Ta bo od Elcheja do Alicanteja na sredozemski obali, dolg bo 30,9 km in povsem ravninski. Nekaj za Slovenca in Belgijca. "Še nekaj prednosti bi si rad nabral pred vsemi ne glede na ime. Traso poznam, moja družina pride, dal bom vse od sebe. Poskušal bom uživati v rdeči majici," je dejal 22-letni Belgijec, ki bo največji izziv za slovenskega asa na Vuelti doslej, saj Roglič v posamičnem kronometru še ni bil poražen. Dobil je vse štiri, lani oba, predlani in leta 2019 pa edina. "Med njima ne pričakujem velike razlike, ampak tu so še ostali kolesarji, ki jim hočemo vzeti nekaj časa. Ne bomo se predali, borili se bomo," je zaključil Grischa Niermann.

EPA

Rezultati, 8. etapa, La pola Llaviana-Collau Fancuaya, 153,4 km: 1. Jay Vine (Avstralija/Alpecin-Deceuninck) 4.05:25 (povp. hitrost 37,5 km/h), 2. Marc Soler (Španija/UAE Emirates) +0:43, 3. Rein Taaramae (Estonija/Intermarche-Wanty-Gobert) isti čas ... 5. Remco Evenepoel (Belgija/Quci-Step Alpha Vinyl) 1:20, 6. Enric Mas (Španija/Movistar), 7. Primož Roglič (Slovenija/Jumbo-Visma) oba isti čas, 9. Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers) 1:33, 13. Juan Ayuso (oba Španija/Emirates) 2:10, 34. Jan Polanc (Slovenija/UAE Emirates) 4:31; 9. etapa, Villavicioza-Les Preaeres, Nava, 171,4 km: 1. Louis Meintjes (Južna Afrika/Intermarche) 4.32:39 (povp. hitrost 37,7 km/h), 2. Samuele Battistella (Astana) +1:01, 3. Edoardo Zambanini (oba Italija/Bahrain Victorious) 1:14, 5. Evenepoel 1:34, 6. Ayuso 2:08, 8. Mas 2:18, 9. Rodriguez 2:20, 10. Roglič 2:26, 23. Polanc 4:01; vrstni red: 1. Evenepoel 34.02:32, 2. Mas +1:12, 3. Roglič 1:53, 4. Rodriguez 2:33, 5. Ayuso 2:36, 25. Polanc 12:55.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta