Dirka po Španiji: Dan čudežnega Belgijca

Uroš Gramc Uroš Gramc
25.08.2022 19:10

Primož Roglič je v etapi z največ višinskimi metri izgubil debelo minuto proti Remcu Evenepoelu, novemu kolesarju v rdeči majici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse, kar je Jumbo-Visma šest dni gradila, se je tokrat podrlo.
Javier Lizon

Kar so pet dni pri Jumbo-Vismi gradili, se je šesti dan 77. dirke po Španiji podrlo. Primož Roglič je v etapi z največ višinskimi metri in najslabšim vremenom do zdaj (dež, megla) izgubil minuto in 20 sekund proti najtršemu tekmecu, Belgijcu Remcu Evenepoelu, ki je s seboj na ciljni vzpon Jano vlekel še Španca Enrica Masa. Zasavec je v skupnem seštevku, ki se je korenito premešal, sicer napredoval za mesto, na četrto, toda pred njim sta kolesarja, ki tam ne bi "smela" biti. Nekoč čudežni deček belgijskega kolesarstva je z drugim mestom, etapo je dobil Avstralec Jay Vine, oblekel rdečo majico, Zasavec ima minuto zaostanka.

"Nisem imel nog za zmago, toda boril sem se do cilja," je priznal Primož Roglič, ki je prvič letos na Vuelti pokazal ranljivost. Po uvodnem moštvenem kronometru in etapni zmagi na ciljni rampi v Laguardii ob prihodu iz Nizozemske v Španijo se je zdelo, da je Kisovčan kljub slabši pripravi zaradi poškodbe na Touru v vrhunski formi, toda najtežja vzpona do zdaj sta pokazala, da je kdo še boljši. Evenepoel, ki je nedavno dobil klasiko San Sebastian, zagotovo, Mas, ki je nazadnje nastopal na francoskem Touru, bil na robu deseterice, a tri dni pred Elizejskimi poljanami zaradi covida odstopil, pa tudi. "Remco me je prosil za pomoč, toda nisem mu mogel pomagati," je 27-letni Španec potrdil, kdo je najboljši.

"Za to smo tako trdo delali. Lahko smo zadovoljni in ponosni. To je najboljše, kar sem storil na kolesu. Upam, da obdržimo te občutke," je povedal 22-letnik v rdeči majici, ki so mu bili ne preveč strmi vzponi pisani na kožo. Dobil je podporo celotnega Quick-Stepa, še svetovni prvak Julian Alaphilippe se je žrtvoval, da so ga pod zadnji vzpon pripeljali povsem v ospredju. In nato Evenepoel niti ni silovito pospešil, le postavil se je na čelo ter tako navil tempo, da so tekmeci odpadali kot zrele hruške. Tudi Roglič že v prvi polovici 12,6-kilometrskega klanca, več kot sedem kilometrov pred ciljno črto.

Na koncu je Zasavec precej omejil izgubo, čeprav je proti vrhu vlekel skupino enajstih. Vsi so vedeli, da bo ob Belgijcu v ospredju dal vse od sebe, da zaostane čim manj. "Vsi so se borili. Vedel sem, da so drugi močni, tega dokaza niti nisem potreboval. Toda vse je okej, gremo naprej. Še daleč je do cilja. Danes smo malo izgubili, upam, da bomo naslednjič pridobili," je dejal 32-letni Kisovčan.

Še največ, tri minute, je v šesti etapi izgubil Richard Carapaz, a Ineos ima še vedno trojico (Pavla Sivakova, Taa Geoghegan Harta in Carlosa Rodrigueza) v deseterici. Vuelta se ne odvija niti po načrtih veteranov, ki se ob koncu sezone poslavljata od pelotona, Alejandra Valverdeja in Vincenza Nibalija. Njun prostor zavzemajo mlajši. Z etapno zmago je presenetil 26-letni Vine, ki si je pogodbo pri Alpecinu prislužil z naslovom svetovnega prvaka v virtualnem svetu, na sobnem kolesu, najmlajši na dirki, 19-letni debitant na Grand Tourih iz Pogačarjevih Emiratov, Španec Juan Ayuso, pa je bil četrti. V skupnem seštevku je tik za Rogličem in pred svojim kapetanom Joaom Almeido, a za bolj odgovorno vlogo v moštvu bo moral ta rezultat potrditi. Morda ne danes, ko karavano čaka 190 km do Camarda do Cistierne z "le" enim vzponom prve kategorije, Puertom de San Glorio (22,4 km in 5,5 odstotka naklona), katerega vrh bo že 65 km pred ciljem, v soboto in nedeljo pa zagotovo.

Rezultati 6. etape, Bilbao - vrh Jano, San Miguel de Aguayo, 181,2 km: 1. Jay Vine (Avstralija/Alpecin-Deceuninck) 4.38:00 (povp. hitrost 39,1 km/h), 2. Remco Evenepoel (Belgija/Quick-Step Alpha Vinyl) +0:15, 3. Enric Mas (Movistar) 0:16, 4. Juan Ayuso (oba Španija/UAE Emirates) 0:55, 5. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 1:37 ... 40. Jan Polanc (oba Slovenija/Emirates); vrstni red: 1. Evenepoel 20.50.07, 2. Rudy Molard (Francija/Groupama-FDJ) +0:21, 3. Mas 0:28, 4. Roglič 1:01, 5. Ayuso 1:12, 36. Polanc 7:17.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta