Dirka po Španiji: Odprte karte in sladke skrbi Primoža Rogliča

Uroš Gramc Uroš Gramc
26.08.2023 06:02

Zasavec se spet podaja po rekord, a čeprav mu je največji konkurent moštveni kolega, naš as pravi, da med sabo ne smeta tekmovati

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Le devet kolesarjev se lahko pohvali, da je v istem letu osvojilo dve tritedenski dirki (vseh treh ni nihče). Pred Vuelto, ki se z moštvenim kronometrom prične danes v Barceloni, na njihova vrata trkata dva člana Jumbo-Visme, nizozemska zasedba pa cilja, da bi prva v zgodovini v istem letu pobrala vso smetano. Jonas Vingegaard lahko četrti po Jacquesu Anquetilu (1963), Bernardu Hinaultu (1978) in Chrisu Froomu (2017), špansko pentljo doda francoski, Primož Roglič pa se prav tako želi kot četrti po Eddyju Merckxu (1973), Giovanniju Battaglinu (1981) in Albertu Contadorju (2008) kititi z roza in rdečo majico. Za nameček bo 33-letni Kisovčan lovil četrto slavje na Iberskem polotoku, s čimer bi se izenačil z rekorderjem, Špancem Robertom Herasom.

Močna ekipa in njene "slabosti"

"Vse te kombinacije so zanimive, za ekipo pa je tako, da so sladke skrbi, če bom zmagal jaz ali on (Vingegaard, op.p.). Vedno si želiš močno ekipo, to pa prinaša tudi različne interese. Upam, da bo med nama odprta komunikacija, da se ve, kdo kaj dela. Vemo pa, dirka ni med nama, temu se bo treba izogibati, veliko bo pripravljenih nasprotnikov," je na spletnem druženju s slovenskimi novinarji dejal Primož Roglič. Ja, 78. Vuelta ima izjemno zasedbo. Ob tandemu Jumba velja izpostaviti lanskega zmagovalca Remca Evenepoela, Gerainta Thomasa, ki se je na Giru do zadnjih metrov tolkel z Rogličem, pa vse boljših Juana Ayusa in Joaa Almeida iz Emiratov, Aleksandra Vlasova, Mikela Lande, Enrica Masa, Hugha Cartyja ... Če bi bil na startu še Tadej Pogačar, bi bila konkurenca celo močnejša, kot je bila na Touru.

A kakorkoli zasučemo, vsi se bodo zagotovo ozirali za rumeno-črnimi dresi, tudi nekoč čudežni belgijski deček, ki je nizu uspehov nazadnje dodal naziv svetovnega prvaka v posamični vožnji na čas. Ta disciplina bo v Valladolidu na sporedu v deseti etapi in ni najbolj pisana na kožo Rogliču. "Moji idealni kronometri niso čisto ravninski, ampak je, kar je. Bolje 25 kilometrov ravnine kot 50, haha. Smo trenirali. Podobno je bilo že na Giru, kjer so bili ravninski, če izvzamemo zaključek prvega in zadnjega," je dejal dobro razpoloženi olimpijski prvak v uri resnice. Vuelta ima v nasprotju z Girom, na katerem je po prvih slovenskih stopničkah (2019) spomladi vknjižil še prvo zmago, le eno in ne tri posamične vožnje na čas, a ima še eno ekipno. Ta bo, kot je na španskih krogih zadnja leta v navadi, na sporedu na začetku v katalonski prestolnici in je močan adut Jumba, če se ne bo zgodilo, kar se je pred štirimi leti, ko je po razlitju bazena po tleh zgrmela celotna zasedba in doživela hud, k sreči pa ne smrten udarec. Lepše spomine imajo na lansko zmago v Utrechtu, Roglič pa bi lansko Vuelto po padcu in odstopu v 16. etapi najraje pozabil.

EPA

Povsem drugače kot na Giru

Lepše spomine ima na prejšnje tri izvedbe in na spomladansko pri naših zahodnih sosedih. A tokrat bo moral dirkati drugače. "Na Giru sem čakal na zaključek, ker sem vedel, kako je zahteven, tu pa bo obratno. Že v prvem dnevu se bodo ustvarile razlike, sledi Barcelona z zahtevnim klancem Montjuic, tretji dan pa je že finiš v Andori. Ogromna razlika bo glede taktike, kar pa mi ustreza, ker imam rad vsakič malo drugačen pristop. Kdor bo hotel zmagati, bo moral prikazati visoko raven pripravljenosti od starta do cilja. Seveda bodo odločilne zadnje etape, toda veliko se bo zgodilo že prej," je dejal Roglič. V 21 dirkalnih dneh bo sedem gorskih, nekaj bo jih imelo le zahteven zaključek, kar našemu asu zelo ustreza. "Naredili bomo vse potrebno, da se dirko dobi. Če so to sprinti za bonus sekunde, bomo to počeli. Treba bo spoznati, kje so skrite priložnosti," je povedal naš as.

Epa

Zagotovo jih je največ v gorah. Po Andori bo v šesti etapi cilj pri observatoriju Javalambre, deveta ima šest gorskih ciljev, enajsta se le konča na hribu ... Izpostaviti velja 13. pirenejsko etapo s prelazi Portet, Aubisque, Spandelles in Tourmalet, ki je krojil tudi razplet letošnjega Toura, in 17. z zloglasnim Anglirujem. Temu sledi še ena gorska dan kasneje, polno pasti pa skriva predzadnja etapa, tako da bo negotovo vse do Madrida. Roglič se je lahko letos na izzive dobro pripravil. "V zadnjih letih se mi ni velikokrat zgodilo, da sem šel z nekim načrtom na Vuelto, ampak je bila vedno posledica nekih stvari, ki si jih nismo želeli. Letos je vse dobro in nestrpno pričakujem start. Na dirki po Burgosu sem se vrnil na dirke, bilo je prvič po Giru in sem dobil malo tega ritma, poleg tega sem se preizkusil na vročini," je s pripravljalnim obdobjem zadovoljen Zasavec. Zanimivo je, da je letos nastopil le na štirih dirkah in na vseh zmagal. Ima 40 tekmovalnih dni in 13 prvih mest. Se mu zdi, da je tokrat v življenjski formi? "Zdrav sem. Priprave sem prestal. Hitro se bo pokazalo, kako dober sem, kako dobri smo v primerjavi z nasprotniki."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta