Euro 2024: Po finale tudi z izkušnjami iz Ljudskega vrta

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
09.07.2024 06:00

Stila sta različna, a doslej sta bila oba uspešna. Prva polfinalna tekma bo odločila, ali je učinkovitejši španski navdih ali francoska disciplina

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kylian Mbappe je še vedno edini francoski strelec v Nemčiji.
EPA

Španski navdih ali francoska disciplina? Nocoj bo padel odgovor. Tekma v Münchnu bo dala prvega finalista nogometnega Eura 2024.

Francija na poti do polfinala ni ravno navduševala. V Nemčiji še ni zadela iz igre. Avstrijo je v prvem krogu skupinskega dela premagala z avtogolom Wöberja, v osmini finala je lastno mrežo zatresel Belgijec Verthongen, v četrtfinalu proti Portugalski pa so po 120 minutah brez zadetkov odločali streli z enajstih metrov. Edini Francoz, ki se je na Euru 2024 znašel na seznamu strelcev, je Kylian Mbappe. Prvi zvezdnik glaskih petelinov je ob remiju proti Poljski v tretjem krogu skupine D izkoristil … enajstmetrovko! Moč dvakratnih evropskih prvakov se skriva na drugi strani igrišča. Res je, da ne dosežejo veliko golov, a izbranci selektorja Didierja Deschampsa jih še manj prejmejo. Le Robert Lewandowski je doslej premagal vratarja Mika Maignana, pa še njemu je uspelo po kazenskem udarcu. 

"Smo v polfinalu in tega ne smemo vzeti za samoumevno, čeprav smo bili tega v zadnjem času navajeni," poudarja selektor Didier Deschamps, ki je Francijo leta 2018 odpeljal do naslova svetovnega prvaka. Njegov cilj v Münchnu je jasen. Zmaga! Kako jo doseči? "Vsi se branimo skupaj, se borimo skupaj in dajemo vse drug za drugega. Tako je bilo že od začetka turnirja. To je ključ do našega uspeha," pravi napadalec Francije Randal Kolo Muani. Ja, tudi napadalci imajo v francoski obrambi pomembno vlogo.

Španske številke so nekoliko drugačne. Je edina reprezentanca, ki se je med najboljšo četverico prebila s samimi zmagami. Prejela je dva gola, precej bolje kot Franciji pa ji je šlo v napadu. Ob Nemčiji, ki jo je izločila v četrtfinalu, je Španija trenutno najučinkovitejša ekipa turnirja. Gol Mikela Merina v 119. minuti, ki je odločil četrtfinalno bitko v Stuttgartu, je bil enajsti španski na prvenstvu. Bočni branilec Marc Cucurella je kot iz topa izstrelil, ko ga je Uefina medijska ekipa vprašala, kdaj bodo začeli s poletnimi počitnicami. "15. julija! Težka sezona je, s tem turnirjem smo dolgo stran od naših družin. A če se konča z zmagoslavjem na Euru, bo čudovito in bo osrečilo ljudi," pravi nogometaš, ki je del svoje kariere zgradil tudi v mariborskem Ljudskem vrtu in na celjskem stadionu Z'dežele.

Marc Cucurella in Dani Olmo sta se izkazala v četrtfinalu.
Reuters

Pred tremi leti je bil kapetan španske reprezentance na Euru do 21 let, ki ga je gostila Slovenija. Iz tiste ekipe ob Cucurelli zdaj v članski reprezentanci igra še vezist Martin Zubimendi. S klopi ju usmerja isti strokovnjak. Luis de la Fuente je iz selektorja reprezentance do 21 let do polnopravnega šefa članske selekcije furije napredoval po SP v Katarju, ki je odneslo njegovega predhodnika Luisa Enriqueja. Prvo lovoriko je že pospravil, Španija je pod njegovim vodstvom lani slavila na sklepnem turnirju lige narodov. "Zame uspeh ni samo rezultat z veliko dela in predanosti, uspeh je tudi v poti. Delo, predanost, trud, žrtvovanje. Če daš vse, ti nikoli ne spodleti," je filozofija 63-letnika.

Nocoj se bo moral znajti brez treh adutov. Branilca Dani Carvajal in Robin Le Normand imata kartone, napadalni vezist Pedri pa je poškodovan. Četrtfinalno tekmo proti Nemčiji je član Barcelone zaključil že v osmi minuti, ko ga je pokosil (zdaj tudi uradno upokojeni) Toni Kroos, ki se mu je kasneje sicer opravičil. Gostiteljem turnirja ni pomagalo, da je Španija že zgodaj ostala brez enega od motorjev igre, Pedrija je odlično zamenjal Dani Olmo. Soigralec Benjamina Šeška pri Leipzigu je dosegel prvi gol in bil izbran za najboljšega igralca tekme. Podobno vlogo bo imel 26-letnik, ki se je v članskem nogometu uveljavil v dresu zagrebškega Dinama, tudi nocoj od 21. ure dalje, ko bo Mariborčan Slavko Vinčić oznanil začetek tekme.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta