(FOTO) Dirka po Baskiji: Kako je s Primožem Rogličem po grozljivem množičnem padcu? Oglasil se je Pogačar

ŠR, STA
04.04.2024 17:15

V četrti etapi dirke po Baskiji se je zgodil padec skupine kolesarjev, v kateri so bili tudi glavni favoriti za skupno zmago Primož Roglič, Remco Evenepoel in Jonas Vingegaard. Iz moštva Danca so sporočili, da ima več zlomov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kolesarji na dirki po Baskiji so imeli na sporedu 159 km dolgo pot od Etxarri Aranatza do Legutia, a 33 km do cilja se je zapletlo.
EPA

V 4. etapi kolesarske dirke po Baskiji od Etxarri Aranatza do Legutia (159 km) je 33 km do konca prišlo do grozljivega množičnega padca na spustu. V njem so bili udeleženi vsi trije glavni favoriti. Slovenec Primož Roglič, Belgijec Remco Evenepoel in Danec Jonas Vingegaard so zaradi padca odstopili, majico vodilnega pa bo v petek nosil Danec Mattias Skjelmose.

Do padca je prišlo okoli 33 km pred koncem etape med Etxarri Aranatzom do Legutia (159 km) pri visoki hitrosti na spustu z drugega kategoriziranega klanca Olaeta. V malce ostrejšem desnem ovinku so številni zdrsnili na tla, nekateri pa so pristali v globokem betonskem jarku.

Najhuje sta jo skupila Vingegaard (Visma-Lease a Bike) in Avstralec Jay Vine (UAE Team Emirates), ki so ju z reševalnim vozilom nepremična, a pri zavesti, odpeljali v bolnišnico na temeljite preglede. Roglič (Bora-hansgrohe) je prav tako končal dirko, a so ga v dolino odpeljali z ekipnim vozilom. Pri tem je v televizijske kamere pokazal dvignjen palec, s čimer je nakazal, da jo je po grozljivem množičnem padcu in pristanku v jarku relativno dobro odnesel.

Za Vingegaarda se že ve, da si je zlomil več reber in ključnico, to je njegovo moštvo sporočilo na družbenih omrežjih. "To je bil grozljiv padec, ampak na srečo je Jonas Vingegaard pri zavesti in v stabilnem stanju," je objavilo moštvo Visma-Lease a Bike. "Pregledi v bolnišnici so razkrili zlom ključnice in več reber. Iz previdnosti bo ostal v bolnišnici," so sporočili in se zahvalili za številna sporočila podpore.

Evenepoel je poletel čez jašek in nato med drevesi izgubil nadzor nad kolesom. Evenepoelova ekipa je na spletni strani sporočila, da si je tudi 23-letni Belgijec zlomil ključnico, obenem pa še lopatico. V petek bo odpotoval v domovino, kjer mu bodo operirali ključnico.

Avstralec Vine je z glavo naprej pristal v betonskem jarku. Po informacijah moštva si je "zlomil eno vratno in dve prsni vretenci, a k sreči nima nevroloških posledic"

Oglasil se je tudi prvi kolesar sveta Tadej Pogačar"Padci niso nekaj, kar si želimo videti v kolesarstvu. Žal smo danes videli res grdega. Moštvenemu kolegu Jayu in vsem tovarišem v pelotonu želim čim hitrejše okrevanje."

Roglič je že dan prej grdo padel na spustu, a se okrvavljen in potolčen vrnil v glavnino ter zasedel 18. mesto. Danes pred etapo so iz ekipe sporočili, da bo vztrajal in dirkal, a je njegov lov na tretjo zmago po Baskiji ustavil grozljiv padec 33 km pred koncem. "Vseeno mi je že za ta vprašanja, ali bom dirkal ali ne. Povsem enostavno je, še vedno sem tu po včerajšnjem padcu. Končal sem v času glavnine, danes pa bom videl, ali lahko dirkam in kako se bo telo odzvalo. Tako kot ostali bom šel na polno, saj bodo v zahtevnem zaključku vsi napadali," je za Eurosport sporočil pred nesrečno etapo.

Primož Roglič je slavil že na včerajšnji etapi.
EPA

Zaradi odstopa vseh treh glavnih favoritov bo v petkovi etapi rumeno majico vodilnega nosil Skjelmose (Lidl-Trek), ki je bil pred tem tretji v skupnem seštevku za Rogličem in Evenepoelom. Drugi je po novem Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates) z zaostankom štirih sekund, tretji pa je Francoz Kevin Vauquelin (Arkea-B&B Hotels), ki zaostaja šest sekund.

Organizatorji so se zaradi nerazpoložljivosti reševalnih vozil in pomanjkanja zdravniškega osebja odločili, da bodo za etapno zmago (brez bonifikacijskih sekund) dirkali le ubežniki. Teh je bilo v trenutku padca v ospredju šest. Med njimi je imel največ moči Južnoafričan Louis Meintjes (Intermarche-Wanty), ki je slavil sedmo zmago v karieri. Drugi je bil Novozelandec Reuben Thompson (Groupama-FDJ), tretji pa Čeh Karel Vacek (Burgos-BH). "To ni način, na katerega bi rad zmagoval. Veliko veselja ob tej zmagi ne občutim, saj si želim, da bi vsi imeli enake možnosti v boju za zmago. Vsem vpletenim v padec želim čimprejšnje okrevanje," je po etapi za organizatorje dejal Meintjes.

Glavnina po odločitvi organizatorjev do konca etape ni dirkala, zato so časovne razlike med kolesarji ostale enake. V petek bo na sporedu predzadnja etapa od Vitoria-Gasteiza do Amorebieta-Etxana (175,9 km) s tremi kategoriziranimi vzponi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta