(FOTO) Dobrodelni športniki v dvorani Tabor: Ko je naslov v žepu, je bolečina sladka

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
04.12.2022 20:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novega svetovnega prvaka je opasal predsednik OKS Bogdan Gabrovec.
Igor Napast

Slovenci smo znani po dobrodelnosti in domala ni dobrodelne prireditve, na katero se ne bi množično odzivali in bili ponosni, da smo naredili nekaj dobrega za tiste, ki potrebujejo pomoč. Tudi prireditev Večer za zmage v dvorani Tabor v Mariboru je imela dobrodelno noto - na njej so obiskovalci z nakupom spominskih kartic prispevali denar za Fundacijo Miroslava Cerarja pri OKS, ki bo nakazan skladu za nadarjene športnike iz socialno ogroženih družin. Pobudnik in organizator dogodka Tomaž Barada, večkratni svetovni prvak v kikboksu in tekvondoju, predsednik Športne zveze Maribor in podpredsednik OKS, je na prireditev povabil nekaj vrhunskih slovenskih športnic in športnikov. Olimpijska zmagovalka v športnem plezanju Janja Garnbret, nekdanji profesionalni svetovni boksarski prvak Dejan Zavec, proslavljeni olimpijec v gimnastiki Miroslav Cerar, vzhajajoča zvezda v metu diska Kristjan Čeh, nekdanji sijajni nogometaš Maribora Marcos Tavares, zlati olimpijec, kanuist Benjamin Savšek in Barada so se uro pred začetkom prireditve družili s športnimi navdušenci - predvsem z otroki. Vsak se je vsaj za minuto ali dve hotel družiti z velikani slovenskega športa, se z njimi rokovati, fotografirati, številni so domov odšli tudi s podpisi športnih asov na spominskih karticah.

Pokal za zmago je Tyri Barada izročila Janja Garnbret.
Igor Napast

"Takšne prireditve so mi zelo všeč in rada se odzovem na vsako povabilo. Podpiram dobrodelnost, vem, kako je otrokom, ki si želijo nekaj doseči v športu, pa se kljub nadarjenosti zaradi pomanjkanja denarja znajdejo pred težko premostljivo oviro. Prav je, da jim športniki in tudi družba pomagamo, da dosežejo svoje sanje," je povedala Janja Garnbret. "Kot nadobudni atlet sem prejemal štipendijo OKS in bila je zelo dobrodošla. Pomagala mi je, da sem se lažje in hitreje športno razvijal. Mladim in nadarjenim športnikom iz socialno šibkih družin moramo pomagati, da na poti do vrhunskosti ne obupajo, omogočiti jim moramo, da razvijejo svojo nadarjenost in v športu dosežejo to, kar si želijo. Podpiram podobne dobrodelne prireditve," pa je dodal Kristjan Čeh.

Igor Napast

Žibrat pokosil tekmeca

Prireditev pred približno 1200 obiskovalci se je začela z nastopom najmlajših, ki se v ŠC Barada pod vodstvom Biance Barada Tapilatu učijo abecede kikboksa, za njimi je nastopila skupina fantov in deklet, ki že obvladajo osnove kikboksa, nazadnje pa še skupine BB Team, ki jo sestavljajo brhka dekleta iz ŠC Barada.

Igor Napast

Za ogrevanje pred spopadom za naslov svetovnega profesionalnega kikboksarskega prvaka K1 v kategoriji do 71,8 kg med Slovencem Žigo Pečnikom in Italijanom Alessiom Zelonijem je bilo še sedem dvobojev, v katerih so tekmece iz tujine premagali Tyra Barada, Urška Gazvoda, Ali Botonjić, Žiga Zagoranski in David Žibrat. Slednji je gledalce dvignil na noge. V disciplini K1 (do 89 kg) je Italijana Lorenza Giornellija po slabi minuti borbe na pod poslal s silovitim nožnim udarcem v glavo in sodniki so dvoboj prekinili. "Lepšega darila za rojstni dan si nisem mogel želeti, saj bom jutri dopolnil 33 let. Tudi občutek, da sem se od tekmovalne poti, v kateri sem med drugim osvojil tudi naslov svetovnega prvaka v kikboksu v lahkem kontaktu, poslovil z zmago, je krasen," je po dvoboju povedal David Žibrat iz Ljutomera.

David Žibrat je bogato in uspešno tekmovalno pot sklenil z nokavtom.
Igor Napast

Pečnik poskrbel za navdušenje

Pečnik, ki sta mu ob ringu sekundirala Aleš Zemljič in Gregor Stračanek, in Zeloni sta se borila za izpraznjeni naslov svetovnega prvaka, saj ga Bolgar Atanas Božilov ni branil leto dni, zato je imel Rušan kot prvi izzivalec pravico, da izbere tekmeca iz prve deseterice na svetovni lestvici. In izbral je Zelonija. Dvoboj je bil izenačen, za spoznanje boljši je bil Pečnik - eden od sodnikov je dal prednost Italijanu z 49:48, druga dva pa 27-letnemu Pečniku z 49:48 in 49:47. "Vse me boli, a to je sladka bolečina. Dobil sem veliko več udarcev, kot sem si jih želel, a najpomembnejša je zmaga. Zdaj me čaka počitek, nato pa bom lahko leto dni užival kot svetovni prvak," je razložil Žiga Pečnik.

Žiga Pečnik bo leto dni užival kot svetovni prvak.
Igor Napast

Kikboks koristen tudi za kajakaša

Dvoboje so pozorno spremljali tudi slovenski športni asi. "Preživel sem krasen večer, užival sem v spremljanju dvobojev. Kikboks mi ni tuj, od leta 2013 sem gost ŠC Barada, kjer imam del priprav za izboljšanje telesne pripravljenosti. V svoj športni program skušam vključiti tudi druge športe in izkušnje prenesti tudi v svoj šport. Je zelo koristno," je razložil Benjamin Savšek.

Ob koncu prireditve je Tomaž Barada v družbi Miroslava Cerarja zakorakal na oder s plakatom, na katerem je bila izpisana številka 20.000 evrov, in naznanil, da so na prireditvi s prodajo spominskih kartic in z dražbo rokavic novega svetovnega prvaka - za 1100 evrov jih je kupil Saša Arsenovič - zbrali 5600 evrov. "Pričakujemo še nekaj denarja, ki bo v prihodnjih dneh nakazan na TRR Fundacije Miroslava Cerarja - ne glede na to, koliko ga bo, bom preostanek do 20.000 evrov primaknil iz svojega žepa," je ob odobravanju s tribun pojasnil Barada.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta