(FOTO) Kdo je dvanajstletnica iz Limbuša, ki bo podelila pokal najboljšemu skakalcu Planice

Barbara Bradač Barbara Bradač
22.03.2024 06:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasna Antolinc in Tjaša Vreš ob originalni zmagovalni risbi, razstavljeni v avli OŠ Rada Robiča Limbuš 
Igor Napast

Poseben pokal Planica 7 za najboljšega v seštevku vseh sedmih smučarskih poletov v dolini pod Poncami bo podelila dvanajstletna Tjaša Vreš iz Limbuša. Osnovnošolka je namreč sodelovala na natečaju zavarovalnice Triglav, ki je z Organizacijskim komitejem Planica iskala idejo za oblikovanje pokala Planica 7. Več kot 1700 mladih ustvarjalcev je poslalo risbe, na katerih je bilo narisanih veliko dobrih pokalov, komisija natečaja Ustvari pokal pa je izbrala risbo Tjaše, ki obiskuje šesti razred Osnovne šole Rada Robiča Limbuš. Njena originalna risba, na kateri je še viden proces ustvarjanja, trenutno ponosno krasi šolsko avlo. Celotna šola je z njeno zmago dobila dodatno energijo. 

Tjaša Vreš ob risbi, ki je prepričala komisijo
Igor Napast

O zmagi sporočilo iz Amerike 

"Na trenutke šele ugotavljam, kaj se dogaja. Še vedno sem v šoku, da je od toliko risb ravno moja izstopala. Vsi doma so ponosni in veseli. Meni ogromno pomeni," pravi zgovorna in razgledana mladenka. Pri ustvarjanju ji je pomagala mentorica, učiteljica likovne umetnosti in akademska slikarka Jasna Antolinc"Ideja je povsem Tjašina, jaz sem jo le malo usmerjala in vodila. V ustvarjanje sem vpletla vse učence od 4. do 6. razreda, ki obiskujejo neobvezni izbirni predmet likovno ustvarjanje. Razmišljali smo o junakih, o športu, o pogumu skakalcev - in učenci so na to temo ustvarjali. Veliko dobrih risb je nastalo, 39 sem jih poslala na natečaj." Otroci radi pokažejo, kar sami ustvarijo, že s tem so nagrajeni. "Tako pridobivajo samozavest - in samozavesten človek je tudi v življenju bolj uspešen," še pojasni mentorica, zakaj ob rednem delu v šoli sodelujejo na različnih natečajih. 

Da je zmagala njena učenka, je bila učiteljica obveščena v petek med zimskimi počitnicami, želela je ohraniti skrivnost in Tjašo presenetiti v ponedeljek. A ji ni uspelo. Tjaši je v nedeljo sporočilo poslala prijateljica, ki se je preselila v Ameriko. "Napisala mi je: Bravo, Planica. Potem so prišli starši domov in mi povedali," pove Tjaša. Sošolci in sošolke so njenega uspeha veseli, so izjemno povezan razred, se podpirajo. 

Planiško vzdušje in pogum skakalcev v pokalu

Z risbo, po kateri bo oblikovan pogum, je želela prikazati planiško vzdušje in pogum skakalcev.
Igor Napast

Tjaša je na trdno podlago, lahko si predstavljamo kamen ali skalo, postavila gledalce, navijače s transparenti. Pravi, da je želela izpostaviti čudovito vzdušje, ki je na planiških tekmah, na skakalnico je postavila skakalca, na vrhu je narisala mogočnega in veličastnega orla v letu, vse skupaj pa povezuje številka sedem. V treh šolskih likovnih urah je ustvarila risbo. Komisija je pri odločitvi za zmagovalno idejo poleg izvirnosti upoštevala tudi možnost oblikovanja in izdelave pravega pokala, ki bo ustvarjen s pomočjo 3D-tiska. Tjaša bo proces izdelave pokala lahko spremljala. "Res si želim, da bi se videlo to izjemno vzdušje v Planici. Z velikostjo sedmice in orla v primerjavi z gledalcem sem želela prikazati, kako majhni smo ljudje in kako ogromen je pogum skakalcev," pojasni.

Tjaša bo dolino pod Poncami obiskala s starši in bratom.
Igor Napast

Najraje bi ga predala Slovencu

Igor Napast

Tjaša iskreno pove, da doma športne dogodke spremljajo dedek, oče in brat. Ko so na sporedu poleti pod Poncami, je televizor seveda vedno prižgan. Letos jih bo spremljala še bolj natančno. In v živo. Mlada ustvarjalka si bo z družino v nedeljo ogledala zadnje dejanje finala svetovnega pokala, predstavili ji bodo tudi dogajanje v ozadju smučarskih skokov, srečala se bo s slovenskimi skakalci, na vrh letalnice pa jo bo spremljal Cene Prevc, od lani upokojeni skakalec, ki je uspeh kariere dosegel s srebrno medaljo na ekipni tekmi na olimpijskih igrah v Pekingu. 

Že zdaj ve, da bo imela tremo, ko bo prijela "svoj" pokal in ga predala zmagovalcu. Ima skritega favorita in v športnem duhu pove, da bi pokal 24. marca zelo rada predala slovenskemu zmagovalcu. "Navijam za Slovence, normalno. Sem pa zelo vesela za vsakega, ki bo zmagal." Učiteljica pa prišepne, da bi bilo nadkičasto, če bi ga lahko predala tistemu Slovencu, ki zaključuje skakalno kariero.

Slika se spreminja z razpoloženjem

Športnik ne more brez trenerja, umetnik pa ne brez mentorja, poudarja učiteljica likovne umetnosti in akademska slikarka Jasna Antolinc.
Igor Napast

Trenirala je gimnastiko, a pravi, da ji ni ustrezala tekmovalna naravnanost, rada pa se rekreira. Tudi v Planici je že bila. "Spomnim se, da sem štela stopnice. Mislim, da sem jih naštela več kot tisoč. Stara sem bila šest ali sedem let." Tjaša je ustvarjalno dekle, ki pa pri ustvarjanju potrebuje mir in prazno glavo, da jo napolni s svojimi idejami. Ustvarja ob glasbi, kot se za najstnico spodobi, ji je pri srcu moderna pop glasba, na začetku ima rada pospravljeno in organizirano, proti koncu pa, kot z nasmeškom doda, nastane delovni nered. Konec leta se je udeležila mednarodnega natečaja Plakat miru in osvojila tretje mesto. "Ustvarjanje mi pomeni sprostitev. Takrat svoja čustva prelijem na papir. Tudi če sem jezna, narišem, kako se počutim. Glede na razpoloženje se slika tudi spreminja. Zelo rada rišem in kiparim. Zelo rada slikam in uporabljam različne tehnike. Izboljšujem se." Predvideva, da ima ustvarjalno žilico po babici, ki je krojačica in je skicirala veliko oblek. 

"Športnik ne more biti brez trenerja in brez treninga. Enako je v umetnosti. Potrebuješ mentorja, ki zna otroka začutiti, da iz sebe iztisne maksimalne kvalitete. Tudi trening je potreben. Otroci v ustvarjanju velikokrat pridejo nad sebe. Če človek ni ustvarjalen, ima dolgočasno življenje. Že od mladih nog je prav, da se ustvarjanje privzgaja otrokom. Če si ustvarjalen, lahko napreduješ, imaš večjo kvaliteto življenja, več vidiš, več opaziš. Večkrat me vprašajo: Učiteljica, zakaj moramo to delati, zakaj se o barvah učimo? Odgovorim: Da boš, ko boš odrasel in si urejal stanovanje, znal kombinirati barve sten, da ti bo prijetno v prostoru, da se boš znal skladno obleči," pa pravi mentorica Jasna Antolinc. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta