(FOTO) Po Lanišku, Zajcu in Kosu še Domen Prevc do zmage! Kdo je naslednji?

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
18.02.2024 11:46

Šele dober mesec in pol smo v letu 2024, pa ima Slovenija že štiri zmagovalce v moških smučarskih skokih. Domen Prevc je slavil v Saporu, Kasai pa s točko pri 51 letih postavil nov mejnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za 24-letnika je to prva zmaga, odkar ni več najstnik.
EPA

Kar je uspelo Anžetu Lanišku na novega leta dan v garmisch-Partenkirchnu, Timiju Zajcu na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu in Lovru Kosu pred dobrim v tednom v olimpijskem Lake Placidu, je zdaj še Domnu Prevcu v še enem čezoceanskem olimpijskem središču, japonskem Saporu. Na šesto zmago v karieri je čakal skoraj pet let, od 17. marca 2019, ko je bil najboljši na letalnici v Vikersundu. Hja, letos konkurenca res ne more vedeti, kateri slovenski orel bo usekal. Kdo bo naslednji vikend na poletih v Oberstdorfu na vrsti? Peter Prevc? Morebiti Žak Mogel?

V šampionski slovenski reprezentanci se res nikdar ne ve, s katere strani bo udarilo.
EPA

Tudi če bi se to zgodilo, ne bi smeli biti začudeni. Ne nazadnje je bil tudi Domen Prevc vse do tega vikenda precej daleč od vrha. Resda je bil pred dvema tednoma na eni od dveh tekem v Willingenu peti, z izjemo omenjenega pa v celotni sezoni nima še kakšnega drugega rezultata med najboljših deset, vključno SP-jem v poletih, ko je bil 14. Še več; pred tednom dni v ZDA je bil tako milo rečeno neprepričljiv, da Lovro Kos, posamično prvi in drugi, z njim v tandemu na superekipni tekmi ni zmogel višje od šestega mesta med reprezentancami.

Skok za zmago 
EPA

Tudi sobotna tekma v Saporu in 19. mesto nista niti malo nakazovala na to, da je po treh čezoceanskih letih v desetih dneh Domen Prevc že v nedeljo sposoben naskakovati zmago. A prišel je tudi njegov dan ... Uro in pol pred tekmo, 139,5 metra za tretje mesto v kvalifikacijah. Že to je dvigovalo obrvi. No, po prvi tekmovalni seriji je z 136 metri že pristal na prvem mestu, slabo točko pred nič manj presenetljivim Norvežanom Krisotfferjem Eriksenom Sundalom. A v drugi seriji je s 139 metri napadel domači matador Rjoju Kobajaši, prehitel tudi Sundala, in le še Prevc mu je stal na poti do zmage. A naš 24-letnik ni podlegel pritisku, v ugodnih razmerah skočil še pol metra dlje od Japonca, za brezhiben telemark prejel štiri ocene 19,5 in tako s skoraj štirimi točkami naskoka končal pred Japoncem: "Končno mi je uspelo po zelo dolgih letih. Naredil sem dva super skoka. Zelo rad imam skakalnico v Saporu, vedno se rad vračam. Ta naprava mi ustreza".

"Zdaj si ti na vrsti," bi lahko Domen dregnil brata Petra.
EPA

Za slovenske moške smučarske skoke je to že 80. zmaga v svetovnem pokalu; rekorder Peter Prevc jih ima 23, Primož Peterka 15, Primož Ulaga 9, Robert Kranjec 7, Domen Prevc in Anže Lanišek pa sta s šestimi uspehi izenačena na petem mestu, tik pred Timijem Zajcem (3). No, z izjemo Domna drugi slovenski orli minuli vikend niso postregli s kakšnim presežkom. Povratnik v svetovni pokal Peter Prevc je poskrbel za 8. in 9. mesto, Lovro Kos je bil 9. in 23., Timi Zajc, 31. na prvi tekmi, je bil na drugi diskvalificiran, Žak Mogel je s 40. in 50. mestom obakrat ostal celo brez finala.

Zajc in Mogel sta tako, reci in piši, vikend oddelala slabše kot 51-letni Noriaki Kasai. Osrednji zvezdnik vikenda, ki je v mednarodnem merilu zasenčila tudi oba zmagovalca, Stefana Krafta in Domna Prevca, se je na sobotni tekmi celo uvrstil v finalno serijo in s 30. mestom vpisal eno točko ter tako še prestavil svoj dosedanji starostni mejnik. V nedeljo mu ni šlo tako dobro, bil je 43. A ne pozabimo; 44 skakalcev s sobotne startne liste se še niti rodilo ni, ko je Japonec leta 1989 že začel zbirati točke v svetovnem pokalu.

Tako izgleda nastop 51-letnika, vreden točke v svetovnem pokalu.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta