(FOTO) SP v košarki: Za začetek Slovenija zanesljivo boljša od Venezuele, Dončić že prvi strelec prvenstva

STA, Va
26.08.2023 15:35

Luka Dončić je s 37 točkami postal novi slovenski rekorder.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Košarkarji Slovenije so 19. svetovno prvenstvo v Okinavi na Japonskem začeli z zmago proti Venezueli s 100:85. Naslednja tekma jih čaka v ponedeljek ob 13.30 proti Gruziji, ki je bila v uvodu prepričljivo boljša od Zelenortskih otokov.

Luka Dončić je znova poskrbel za zgodovinski dosežek. Že v prvem polčasu je s 24 doseženimi točkami izenačil slovenski rekord na tekmi svetovnega prvenstva, do konca pa je v dobrih 30 minutah na parketu zbral 37 točk, 7 skokov in 6 podaj. Pred njim je rekord držal Jaka Lakovič s 24 točkami na SP 2006 v Saporu proti Portoriku, na drugem mestu pa sta bila brata Dragić z 22 točkami na SP 2010.

Za Slovenijo je bila to 13. zmaga na 23 tekmah na svetovnih prvenstvih. Tudi vsa prejšnja tri je začela z zmago, nazadnje pa je na velikih tekmovanjih uvodno tekmo izgubila 2015 na eurobasketu v Zagrebu proti Hrvaški.

Slovenija bo v skupini F odigrala še dve tekmi; po Gruziji v sredo prav tako ob 13.30 z Zelenortskimi otoki. Prvi dve ekipi se bosta uvrstili v drugi del, v katerem se jima bosta pridružili najboljši moštvi iz skupine E z Avstralijo, Nemčijo, Finsko in Japonsko. Po dodatnih dveh tekmah bosta iz novonastale skupine v četrtfinale znova napredovali le prvouvrščeni reprezentanci.

Naslednja tekma slovenske košarkarje čaka v ponedeljek. 
Reuters

Slovenija je pred polno dvorano v Okinavi, ki je odkrito držala pesti za Luko Dončića in druščino (v njej je bilo tudi približno 20 slovenskih navijačev), upravičila vlogo favorita. V uvodni četrtini je Venezuela z izjemnim odstotkom zadetih trojk (9:13) še držala priključek, v nadaljevanju pa je vendarle prišla do izraza razlika v kakovosti.

EPA

Slovenija je v 14. minuti prvič prišla do dvomestne prednosti (43:33), v 26. minuti jo je povišala na 15 točk (73:58), v zadnji četrtini pa jo je mirno zadržala.

Slovenski zvezdnik je po prvem krogu oziroma prvih šestnajstih tekmah na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji že prvi strelec SP. S 35 točkami mu sledi igralec Južnega Sudana Carlik Jones.

Luka Dončić je iz igre metal 11:18, za dve točki 9:10, trojke 2:8, tekmo pa je končal s statističnim indeksom 39. Razpoložena sta bila tudi Mike Tobey, ki je 21 točk dosegel ob stoodstotnem metu (trojke 3:3, za dve točki 6:6, 5 skokov), ter Klemen Prepelič, ki je zbral 18 točk (trojke 3:6, 6 skokov).

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta