(FOTO) Večni derbi: Spremenjena taktika, enak izkupiček. Olimpija podaljšala niz nepremaganosti v Ljudskem vrtu

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
04.10.2020 22:10

Napovedi so bile drugačne, a tradicija, nič kaj prijetna za nogometaše Maribora, se ni prekinila. Olimpija se tudi s šestega zaporednega derbija v Ljudskem vrtu ni vrnila praznih rok. Z remijem 1:1 se je zaključil prvi spopad večnih rivalov v sezoni 2020/21.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Mauro Camoranesi je za svoj debi na največjem slovenskem dvoboju prihranil spremembo taktične postavitve. Argentinec je še v Ljudski vrt prenesel postavitev s tremi osrednjimi branilci, na katero je prisegal na klopi sežanskega Tabora. Ob Nemanji Martinoviću in Špiru Peričiću je v zadnjo linijo poslal še debitanta Ilijo Martinovića. Zgoščena obramba ni ostala brez dela. Prvi priložnosti je sicer sestavil Maribor – Žan Kolmanič je z udarcem z leve strani iztržil le kot, Alexandru Cretu pa je z glavo žogo poslal v naročje vratarja Žige Freliha -, a je kmalu začela plesti tudi Olimpija. Đorđe Ivanović, letošnja okrepitev iz beograjskega Partizana, se je že uveljavil kot prvi arhitekt napada zeleno-belih, je pa Ažbe Jug brez praske preživel vse njegove poskuse.

Maribor si svoje priložnosti ni pustil vzeti. Jasmin Mešanović se je v 29. minuti izognil prepovedanemu položaju, izkoristil podajo Denisa Klinarja, imel dovolj časa, da preveri, kako je postavljen Frelih in ga matiral z močnim strelom pod prečko. Napadalec iz Tuzle, ki je bil po gostovanju v Sežani še drugič v vlogi kapetana, je v šestem krogu s tretjim golom že presegel izkupiček iz prejšnje sezone in odpeljal vijoličaste v vodstvo z 1:0. In sprožil veselje me navijači. Ja, v teh nenavadnih časih je mogoče tudi, da se na tekmi, zaprti za gledalce, veselijo … navijači. Viole so bile tokrat zraven že od prve minute, nekateri člani skupine so preplezali ograjo, drugi so ostali za njo, poskrbeli, da kulisa ob igrišču ni bila povsem komorna. Tehnično najglasnejši navijači 15-kratnih prvakov niso bili na stadionu, saj je zahodna tribuna spremenjena v gradbišče, se jih je pa slišalo.

Med tekmo so bodrili igralce Maribora, po njej je bilo precej drugače. 
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Sodnika Damirja Skomino so bolj zmotili gledalci na vzhodu. Za štart nad Timijem Maxom Elšnikom je Roku Kronavetru pokazal rumeni karton, nato pa se s "predavanjem" odzval na proteste s častne tribune, kjer so sedeli nogometaši Maribora, ki jih Camoranesi ni uvrstil v 20-erico za tekmo, in klubski delavci. Nič čudnega, torej, da se je drugi polčas začel z opozorilom. "Po navodilu sodnika opozarjam vse uradne osebe na stadionu, da se lepše obnašajo," je najavil uradni napovedovalec Matjaž Šalamun, sprožil aplavz (in smeh) gostov, ki so smeli tekmo spremljati v živo.

Andrej Petelinsek
Maribor - Ljudski vrt - Nogomet - Maribor - Olimpija - AvtorAndrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Dino Skender, trener Olimpije, je okrepil napad, ob Andresu Vombergarju in Ivanoviću nad večnega rivala poslal še Anteja Vukušića. Skoraj 20 minut so v napadu okrepljeni zmaji potrebovali za pravo priložnost. In jo izkoristili. Đorđe Ivanović se je v kazenskem prostoru suvereno znebil branilcev in z levico ugnal Juga. Srbski napadalec se je v 75. minuti podpisal pod svoj četrti gol v sezoni, skočil na vrh ligaške lestvice strelcev. Nova podoba, stare težave. Tudi v šestem krogu mariborska obramba ni zdržala brez prejetega gola, podaljšala je negativen niz, ki se od finiša prejšnjega nogometnega leta preko pripravljalnih tekem in klofute v Evropi vleče več kot dva meseca. Je pa dobro reagirala v finišu, ko je Peričić blokiral poskus Vukušića.

Maribor - Ljudski vrt - Nogomet - Maribor - Olimpija - AvtorAndrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

"Hočemo zmago!" je bilo jasno sporočilo viol, ki so se na zahodu zabavale z gradbenim materialom. Zahteva se ni uresničila, Camoranesi tudi po četrti tekmi na klopi Maribora ostaja pri eni zmagi, njegovo moštvo pa z Olimpijo in nekoč njegovim Taborom poravnano na tretjem mestu. In vijoličasti so se spet naposlušali nezadovoljnih navijačev. Kar na sredini igrišča so počakali, da proti njim poletijo žaljivke. Ne, navijači s podobo pokoronskega Maribora niso zadovoljni.


Več fotografij v galeriji

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta