"Grožnje so nesprejemljive," navijačem po incidentu na večnem derbiju sporočajo v NK Maribor

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
06.10.2020 17:43

Do vzklikov s tribune po nedeljskem derbiju, ki so prerasli v grožnje, je prišlo po nesporazumu, pojasnjujejo v Ljudskem vrtu, a poudarjajo, da takšnih besed ne morejo odobravati

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viole so za ogled tekme izkoristile gradbišče na zahodni tribuni.
Andrej Petelinšek

Kaj menijo o dogodkih po nedeljskem derbiju proti Olimpiji v Ljudskem vrtu, ko so se z zahodne tribune, začasnega zatočišča članov navijaške skupine Viole, slišale grožnje s smrtjo, uperjene proti nogometašem Maribora, smo povprašali vodstvo kluba iz Mladinske ulice. "Nogomet je v Mariboru strast, pogonsko gorivo. Pogosto tudi način življenja. Ko pride dan derbija, so čustva še močneje izražena in želja po zmagi včasih zamegli presoje posameznikov. Poteza posameznih navijačev, ko so po nedeljski tekmi izrekli igralcem žaljivke, ki so nato prerasle v grožnje, je nesprejemljiva," so po dnevu premisleka, ko so zadevo preučili pri vseh vpletenih straneh, za Večer sporočili iz NK Maribor.

V vijoličastem klubu poudarjajo, da nezadovoljstvo zaradi rezultata ne opravičuje odziva posameznikov. Navijači so nogometaše na zagovor poklicali že na gostovanju v Sežani. "V mnogih velikih klubih prihaja do trenj med navijači in moštvom, sploh ob rezultatsko manj uspešnih sezonah, vendar na koncu prevlada razumevanje. Igralci so dojeli sporočilo navijačev po prejšnjih tekmah, na derbiju truda ne gre nikomur očitati, kar je izpostavil tudi trener na novinarski konferenci. Do nedeljskega dogodka, ki je dobil močne in neprijetne razsežnosti, pa je prišlo po vmesnem nesporazumu. Igralci so po zapravljenem vodstvu in še enem derbiju brez zmage ostali z mešanimi občutki ter se niso takoj napotili k običajnemu pozdravu navijačem, kar je nato privedlo do odziva posameznikov, ki ga ne glede na okoliščine ne moremo odobravati," pojasnjujejo v klubu.

Vodstvo 15-kratnih slovenskih prvakov po derbiju ni predvidelo dodatnih ukrepov ali okrepljenega varovanja za nogometaše, saj so po opravljenih pogovorih, kot so zapisali, presodili, da so bile grožnje izrečene v afektu. "Pred nami je še veliko tekem, do konca prvenstva je na voljo še 90 točk in verjamemo, da se bomo veselili prihodnjih novih uspehov. Smo v fazi, ki zaradi različnih dejavnikov ni prijetna in vpliva na predstave moštva na igrišču, a jo je treba prestati. Skupaj moramo skozi težko obdobje in verjamemo, da nas bodo na tej poti podprli tako Viole kot vsi ostali navijači," so v odgovoru še zapisali v NK Maribor.

Tekma z Olimpijo je bila, podobno kot vsi dvoboji v Ljudskem vrtu po spomladanski razglasitvi epidemije novega koronavirusa, zaprta za gledalce. Viole so derbi spremljale na obeh straneh ograje ob zahodni tribuni, ki je zaradi prenove spremenjena v gradbišče. Zanimalo nas je, če se je navijaška skupina s klubom dogovorila, da tekmo spremlja na tem mestu. "Seveda si želimo, da bi tako na derbiju kot na drugih tekmah imeli tribune polne in da bi bilo ozračje v Ljudskem vrtu takšno, kot smo ga bili vajeni in po katerem kot klub slovimo. Dosedanja odločitev, ki je v veljavi, je nespremenjena, saj vsem navijačem ne moremo zagotoviti prostora na tribuni, sploh imetnikom sezonskih vstopnic in članom navijaške skupine, zato do nadaljnjega velja ukrep o igranju brez gledalcev," so odgovorili v klubu. In dodali: "Spoštujemo ukrepe pristojnih organov, ki vključujejo tudi prisotnost navijačev, tako da ni bilo dogovorjenega spremljanja tekme. Razumljivo pa je, da pol leta brez nogometa oziroma prisotnosti na stadionih različno vpliva na ljudi in v tem primeru je šlo za akcijo skupine navijačev, ki so izkoristili gradbišče na zahodni tribuni za ogled tekme."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta