Je bila 25. obletnica uvrstitve Maribora v ligo prvakov prezrta? Po pestrem derbiju nazaj k Evropi

Miha Dajčman Miha Dajčman
26.08.2024 19:08

Večnemu derbiju je sledilo sporočilo policije o uvedbi hitrega postopka z izdajo odločbe o prekršku. V NK Maribor pojasnili, zakaj so bili na nedeljsko tekmo vabljeni nogometaši iz sezone 2014/15 in ne generacija 1999.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborčani so niz neporaženosti na derbiju podaljšali na štiri tekme.
Sašo Bizjak

Prvi obračun vijoličastih in zeleno-belih v sezoni se je končal z neodločenim izidom 1:1, z veliko dogajanja pa je postregel predvsem prvi polčas tekme, ko sta bila dosežena oba gola, vratar vijoličastih Ažbe Jug pa je po polurni prekinitvi dvoboja ubranil enajstmetrovko. Tekma je bila prekinjena po incidentu po četrt ure igre, saj je nekdo z južne tribune v nogometaša Olimpije Raula Florucza vrgel predmet, kar je bilo vidno v televizijskem prenosu.

Iz mariborske policije so kmalu po tekmi sporočili, da bo zoper organizatorja uveden hitri postopek z izdajo odločbe o prekršku. "Zaradi večkratne uporabe pirotehničnih sredstev med tekmo in s tem kršitev določil zakona o javnih zbiranjih bo zoper organizatorja uveden hitri postopek z izdajo odločbe o prekršku. Med tekmo so bili poškodovani tudi dvanajst sedežev na severni tribuni ter kotliček za vodo v sanitarijah pod isto tribuno, o čemer bodo policisti obvestili pristojno tožilstvo.” 

Sašo Bizjak

Oboji o dobri točki

O prekinitvi tekme sta po obračunu govorila tudi trenerja obeh moštev. "Prišel sem v slačilnico, bilo je stresno. Veliko ljudi je govorilo, da bo tekma prekinjena. Vrnili smo se na igrišče in zapravili enajstmetrovko. To se lahko zgodi tudi, ko ni prekinitve. Moramo delati in napredovati. Vedno moramo napredovati, to velja tudi za naslednjo tekmo," je dejal snovalec taktike Olimpije Victor Sanchez. "Prekinitev" so bolje izkoristili Mariborčani. "Korigirali smo nekatere zadeve. Po prekinitvi mi je bilo najbolj všeč, da smo bili glede mentalnega pristopa v tekmo na zelo visokem nivoju. Delovali smo zelo odraslo. To je pomembno za prihodnost. Marsikdo tega ne vidi in tega ne čuti. To je čvrst temelj za prihodnost," je bil zadovoljen Ante Šimundža.

Sašo Bizjak

Sanchez je po tekmi ocenil, da je bila njegova ekipa bližje zmagi, a da je za zmago treba doseči gol več kot nasprotnik, kar pa Olimpiji ni uspelo. "Pri vseh remijih v tej sezoni smo bili bližje zmagi, tokratni remi je za nas dober. Če bomo še boljši, bomo takšne remije spremenili v zmago," je prepričan Španec, ki je Mariborčanom zaželel srečo na povratni tekmi play-offa konferenčne lige z Djurgardnom. Ljubljančani se bodo isti večer v Stožicah merili z Rijeko.

"Vedno je boljše iti v naslednjo tekmo po zmagi. Če se to zgodi v derbiju, je še toliko slajše. Ni se nam izšlo s tremi točkami, toda ta točka je glede na vse omenjene okoliščine, ko se vse sešteje, z našega zornega kota za prihodnost dobra. Predvsem glede dojemanja zadev. Upam, da se bo to pozitivno odrazilo v četrtek," pa je pogled proti lovljenju zaostanka s švedskim nasprotnikom usmeril trener Maribora.

Klub se je osredotočil na "novo obdobje"

Ker je bil nedeljski derbi tudi slavnosten - NK Maribor je na kosilo in na ogled tekme povabil člane šampionske zasedbe, ki so se leta 2014/15 uvrstili v ligo prvakov -, je bilo med navzočimi na stadionu kar nekaj polemik, da generacija, ki se je prav na dan tekme pred 25 leti kot prva uvrstila v ligo prvakov, ni bila deležna primerne omembe. S parolo "25 let je minilo, tega večera se ne bo pozabilo" so se zmage Maribora nad Lyonom spomnili (le) na južni tribuni.

Maribor - nogomet - Derbi - Nk Maribor in Nk Olimpija - generacija 2014 - Nogomet -
Sašo Bizjak

Nikol' nam ni dovolj: Ni naključij, če se Maribor zadeve loti

Na vprašanje novinarja Vala 202 Jožeta Pepevnika, zakaj ob 25. obletnici klub prve uvrstitve v ligo prvakov ni omenil, je predstavnik za odnose z javnostmi pri NK Maribor Stipe Jerič dejal: "Želeli smo se posvetiti deseti obletnici, ker je veliko takratnih igralcev pri nas in smo jih lahko priklicali. Gre za novo obdobje kluba. Seveda pa to ne pomeni, da je tista zgodovina od prej kaj manj vredna. Naša zgodovina je zgodovina od prvega dne kluba do danes. Tokrat smo se želeli spomniti in proslaviti to deseto obletnico, ker je bila to prelomnica za neko novo prihodnost, ki je bila zelo plodna." Podobno vprašanje smo predstavnikom kluba iz Mladinske 29 zastavili tudi med druženjem nogometašev v restavraciji Novi svet. V neformalnem pogovoru nam je bilo pojasnjeno, da se je NK Maribor na podoben način spomnil tudi 10. obletnice prve uvrstitve v ligo prvakov, v klubu pa da so se odločili, da slovesnosti prirejajo na desetletja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta