Josip Iličić: Pridem, ko je čas za to. Moj cilj je bil, da uživam na igrišču, in zdaj uživam

Miha Dajčman
19.04.2024 07:00

V zadnjih dneh Damirja Krznarja pri Mariboru je bil Josip Iličić nepripravljen in postavljen na stranski tir, s prihodom Anteja Šimundže je postal gonilni člen vijoličaste zasedbe in spomnil na najboljše igre.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Josip Iličić je v tej sezoni na 26 prvenstvenih tekmah dosegel sedem golov in vpisal sedem podaj za gol.
Robert Balen

Kako je Josipu Iličiću mar za nogomet in uspehe Maribora, smo spoznali na sredinem večnem derbiju, ki so ga vijoličasti dobili po preobratu v drugem polčasu. V prvem delu, ko so 16-kratni državni prvaki igrali slabo, je bil 36-letni Kranjčan eden redkih v vrstah Maribora, ki bi si za odnos na igrišču zaslužili pohvalo. Na trenutke je (znova) deloval nezadovoljen, celo odšepal z igrišča, ob tla zalučal kopačko in zahteval menjavo. Izkazalo se je, da je imel izpahnjen prst. "Tega še nisem doživel. Zelo je bolelo, nato pa je zdravnik Igor (Mijatović, op. p.) zadevo rešil in ga nastavil nazaj, da nisem čutil bolečin," je napadalni vezist Maribora razlagal na tiskovni konferenci, kjer se je razgovoril kot že dolgo ne.

Od vrnitve v Ljudski vrt je le redko nastopil v medijih. Po dolgem času se je Jojo oglasil v Rogaški Slatini, kjer so vijoličasti odigrali eno slabših tekem to pomlad, remizirali so proti takrat še zadnji Rogaški. Takrat se je Iličić hudoval nad travnato površino. "Če želimo, da bo nogomet v Sloveniji napredoval, bomo morali veliko narediti za to, da bomo imeli igralci izpolnjene pogoje za napredek," je med drugim povedal v izjavi za nosilca televizijski pravic Sportklub po tekmi, na tiskovno konferenco pa ga takrat ni bilo.

Prekinjen urok Stožic

Po večnem derbiju je bilo drugače. Moralo se je zgoditi, da je na vprašanja novinarjev odgovarjal nogometaš, ki izstopa po kvaliteti v prvi slovenski ligi in je zaradi odličnih iger eden ključnih, da so Mariborčani v spomladanskem delu sezone na igrišču še neporaženi. Izgubili so le za zeleno mizo, ko je bila po prekinjeni tekmi Mure in Maribora - na tej so vijoličasti vodili z 2:0 -, zmaga s sklepom disciplinskega sodnika dodeljena murašem.

"Iskreno? Če odmislimo prvih petnajst minut, smo odigrali perfektno tekmo. Stvari smo vzeli pod kontrolo in bili nevarni za njihov gol. Olimpija je izkoristila začetni zagon publike, mi pa smo se odzvali kot ekipa, pokazal kvaliteto in zasluženo zmagali. Gremo naprej, imamo svojo pot, ki je zastavljena že nekaj časa. Danes se veselimo, jutri razmišljamo naprej," je o zmagi nad Olimpijo dejal Josip Iličić. Da je Olimpija kvalitetna in je izkoristila svoj juriš, je še povedal, potem pa so se vijoličasti zbrali, prevladovali in bi zmagali, četudi branilec zeleno-belih Justas Lasickas ne bi prejel rdečega kartona.

Robert Balen

Iličić je Mariboru pomagal prekiniti urok Stožic, kjer niso slavili dobra štiri leta in pol. "Prejšnja leta nisem bil tu. A šalo na stran. Take tekme je najlepše igrati. Ko v svoji državi igraš derbi, je to nekaj posebnega. Takih tekem bi moralo biti pri nas še več, sploh zaradi vzdušja, publike. Igrati brez publike nima smisla. To nam daje adrenalin, na prazen stadion se je težko privaditi. Spomnim se obdobja korone, ko sem proti Realu in Liverpoolu igral pred praznimi tribunami. To ni isti občutek, ampak tu ne moremo pomagati, ker se je zgodilo, kar se je," je Kranjčan razlagal, kaj mu pomeni igranje tekem pred množico.

Brez navijačev ni Maribora

Vijoličasti imajo najbolj zvesto publiko. Ljubljenec mariborskih navijačev je pohvalil njihovo podporo. "To je odraz tega, da dajemo vse od sebe. Navijači so z nami, tudi pred praznimi tribunami so pravi, spodbujajo nas na ploščadi pred stadionom. Brez teh navijačev Maribor ne bi bil Maribor. Spomnim se tekem leta 2010. To so najlepši občutki v karieri, pa sem igral pred 60, 70 tisoč navijači. Pred domačimi, prijatelji, družino, pred svojo publiko je najlepše igrati," poudarja Jojo.

Na vprašanje, kaj je na tekmi videl selektor Matjaž Kek, ki z dobrimi igrami Iličića dobiva signale, da ga vrne v reprezentanco, pa je Iličić odgovoril: "To morate vprašati njega, haha. Videl je zmago svojega Maribora, verjetno je zadovoljen, ker je iz Maribora in je to njegov klub. Vesel sem, da je prišel, kljub tem stvarem, ki so se mu zgodile. Mislim, da je imel kaj videti, predvsem res dobro tekmo in številne dobre posameznike." In zakaj ni že prej stopil pred medije? "Pridem, ko je čas za to. Malo sem se izoliral, osredotočil sem se nase. Sami veste, koliko težav sem imel s pripravljenostjo. Moj cilj je bil, da uživam na igrišču, in zdaj uživam. Srečen sem zaradi sebe pa tudi zaradi teh fantov. V tem delu še nismo izgubili, vsaj ne na igrišču. Vemo pa, kam si želimo priti," je pojasnil Kranjčan, ki je bil v sredo zvečer vidno zadovoljen, nasmejan se je veselil zmage Maribora ter hkrati navrgel, da ekipa ne sme živeti od tega, ker je zmagala v derbiju.

Verjetno bi bil še bolj zadovoljen, če bi bili vijoličasti bolj konkurenčni v boju za naslov, pa zaradi slabše jeseni niso. "Nazaj ne moremo gledati, osredotočamo se že na naslednjo tekmo. Na jaz ne ekipa ne gledamo nazaj. Če zmaguješ, napreduješ, če ne, greš eno stopničko nazaj. Igralci se bodo menjali, ampak najbolj pomemben je klub. Maribor mora biti tam, kot je bil nekoč, zato sem tudi prišel nazaj. Da se Maribor vrne tja, kamor spada," pravi Iličić. "To je zdaj znova tisti pravi Maribor. To je tisto, zaradi česar sem se vrnil," je še poudaril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta