(ODZIVI) Po derbiju pohvale sodniku, Šimundža: Prvi polčas je bil grozen. Do zmage s spoštovanjem do derbija

Miha Dajčman
18.04.2024 14:01

Mariborčani so z zasukom v drugem polčasu prekinili negativen niz iz Stožic in z zmago nad Olimpijo razveselili tudi Celjane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sven Šoštarič Karič in soigralci so v prvem polčasu trpeli, v drugem delu, ko je bil nad branilcem Maribora dosojen prekršek za rdeči karton, pa dominirali.
Robert Balen

Maribor je na tretjem večnem derbiju v sezoni potrdil, da je pod vodstvom Anteja Šimundže, predvsem pa v spomladanskem delu sezone najboljša ekipa prve lige. Po preobratu v drugem polčasu so vijoličasti na gostovanju pri Olimpiji slavili prvič po septembru 2019 in se Ljubljančanom približali v boju za drugo mesto, hkrati pa razveselili Celjane, za katerimi zaostajajo 16 točk, saj je pet tekem pred koncem sezone ekipa iz knežjega mesta 12 točk pred zeleno-belimi .

Ne slab, to je bil grozen začetek. Težko odgovorim, kaj se je zgodilo. Šli smo iz napake v napako," je začetek derbija komentiral trener Maribora Ante Šimundža. "Po petnajstih minutah smo prevzeli pobudo, pridobili več samozavesti, se dvignili in s svojo predstavo izrazili spoštovanje derbiju. Zasluženo smo prišli do točk,” je nadaljeval Mariborčan. V uvodu obračuna mu je šel po glavi decembrski derbi, ki so ga vijoličasti odločili po 20 minutah. Toda Ljubljančani tokrat niso izkoristili začetnih zdrsov vijoličastih in v drugem polčasu je bila podoba ekip na igrišču povsem drugačna in sledil je preobrat.

Kaj je Šimundža med odmorom dejal varovancem? "Če ne bi nič rekel, bi verjetno zmagala Olimpija. Kaj sem rekel, je naša stvar," je bil kratek, prav tako pa naj bi bil kratek njegov nagovor v garderobi. Med odmorom se je izkušeni trener odločil za dve menjavi, v igro je poslal izkušenega Martina Milca, ga postavil na mesto, ki ni njegovo primarno. "Koliko derbijev je igral Martin Milec? Tudi če bi igral v napadu, bi odigral dobro. Leva stran ni delovala, kot bi morala. Iz igre sta odšla fanta, ki nista igrala veliko derbijev. Za Maksa Barišića je bil to prvi. Po tekmi sem mu rekel: 'Dobrodošel v Mariboru,' je povedal snovalec taktike vijoličastih. "V drugem polčasu smo bili dominantni, nato je do izraza prišla tudi naša kvaliteta. Z menjavami smo dosegli, kar smo želeli, nasprotnik v drugem polčasu praktično ni streljal na gol."

Ko je bil izid poravnan, si je Justas Lasickas z nevarnim štartom nad Svenom Šoštaričem Karićem prislužil najprej rumeni karton, nato pa po posredovanju VAR-a direktno rdečo kazen. "Iskreno, najprej sem pomislil, da je to rumeni karton. Sem pa nato videl zadevo na ekranu in mislim, da ni bilo več dvoma," je o prekršku Litovca dejal Šimundža. Po nedeljski tekmi z Bravom ni bil zadovoljen s sojenjem, debitanta na derbijih Martina Matošo pa je pohvalil. "Sodnik je bil na ravni tekme. Top. To je bil evropski pristop. Želim si, da bo fant nadaljeval v tej smeri, bil je dominanten in si hitro pridobil spoštovanje igralcev. To vidimo v ligi prvakov. Zanimivo, danes je sreda, dan lige prvakov," je bil slikovit 51-letnik. Sodnika sta po tekmi pohvalila tudi Josip Iličić in trener Olimpije Zoran Zeljković. "Sojenje je bilo zelo dobro. Ponavljam se, všeč mi je, da se dopusti moška igra. Majhnih prekrškov ni piskal niti nam niti njim, kar pomaga tempu tekme,” je dejal Ljubljančan in navrgel, da je bil rdeči karton Lasickasa nepotreben, saj je bila žoga daleč od gola.

Zeljković je po obračunu poudaril, da je bila zmaga Maribora kljub slabemu prvemu polčasu vijoličastih zaslužena. "Po dobrem vstopu v tekmo smo imeli še nekaj situacij, da povedemo z 2:0, na žalost jih nismo izkoristili. V drugem delu prvega polčasa smo prehitro izgubljali žoge, bili smo premalo agresivni. O tem smo se pogovarjali med odmorom. Nič od tega, kar smo se dogovorili, pa nismo naredili. Izgubljali smo vse pomembne žoge in duele," ni bil zadovoljen trener Olimpije, ki je izgubil še drugi večni derbi. 

"Ključna je bila naša neučinkovitost v uvodne pol ure, ko je bil Maribor malce presenečen in v šoku. Takrat niso vedeli, kaj se dogaja. Če bi ušli na dva gola prednosti, bi nam bilo precej lažje. Tako pa so Mariborčani zdržali do konca prvega polčasa, se nato prilagodili in drugi polčas oni začeli z naletom, mi pa smo se zaleteli v njihov zid. Ko smo z igralcem manj prejeli še en gol, nismo imeli več pravih možnosti," je poraz priznal kapetan Olimpije Timi Max Elšnik. V predzadnjem prvenstvenem krogu bo na sporedu še en derbi, ko bodo v Ljudskem vrtu znova lahko gledalci. "Poskusili jim bomo vrniti in ostati pred njimi na lestvici. To bi si želeli tudi, če bi bili oboji na sedmem in osmem mestu. Predvsem pa si želimo popraviti vtis in igro," je še dejal Zlatoličan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta