Kako se rokometaši soočajo z virusi take in drugačne vrste: 10.000 evrov za teste, omejitve v dvorani, nedorečena pravila ...

Bojan Bauman Bojan Bauman
08.10.2020 06:31

Za testiranje so v prvih treh krogih lige prvakov so v celjskem rokometnem klubu porabili že 10.000 evrov. EHF postavlja predpise, ki mu jih ne uspe finančno podpreti. "Tako je v vseh športnih panogah, izjema so le nogometaši," pove Miha Pantelič, pri Celjanih zadolžen za marketing in stike z mediji. "Če evropske tekme ni mogoče prestaviti, jo ekipa, ki ima okužene igralce, lahko tudi izgubi," dodaja Goran Cvijič, generalni sekretar rokometne zveze

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prazne tribune, okuženi igralci, odpovedi ... vse to postaja realnost evropskega rokometa.
Andrej Petelinšek

Za celjskimi rokometaši so trije krogi v elitni ligi prvakov. Posebnih uspehov niso zabeležili, saj so doživeli tri gladke poraze. Vodstvu kluba hkrati povzročajo glavobol omejevalni ukrepi, zlasti tisti v boju proti koronavirusu. V uvodnem krogu so v Zlatorogu igrali pred praznimi tribunami. Ko je v začetku meseca gostoval Kiel, je bilo v dvorani 500 ljudi. Malo glede na kapaciteto prizorišča, ki sprejme 5191 gledalcev. Pri tem izpostavljajo togi predpis Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki število navzočih omejuje pri 500, ne glede na velikost dvorane. Pri nas se rokomet igra tako v šolskih telovadnicah kot v prostornih dvoranah, česar tisti, ki so pisali predpise, niso upoštevali.

Ne upoštevajo še marsičesa. Košarkarjem Olimpije v evropskem pokalu grozi poraz za zeleno mizo, saj je slovenski predpis o karanteni v neskladju z določili Evropske košarkarske zveze. Podoben scenarij si lahko obetamo tudi v rokometu, ugotavlja Goran Cvijić, generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije: "Rokometni klubi morajo upoštevati omejitve, ki veljajo v državi. Tako mora vsaka ekipa, v kateri s testom ugotovijo okužbo, v desetdnevno karanteno. Vmes ne more odigrati nobene tekme. Ko pride do okužbe igralca ekipe, ki ima na urniku evropski dvoboj, Evropska rokometna zveza (EHF) sicer poskuša najprej poiskati nadomestni termin. Szegedu so v ligi prvakov prestavili že dve tekmi. A Trimo Trebnje je v kvalifikacijah za evropski pokal z Balatonfuredom zaradi okužbe v madžarski ekipi odigral eno samo srečanje, saj dodatni termin ni bil več na voljo. Če prestavitev evropske tekme ni mogoča, jo tisti, ki ne more igrati, izgubi."

Ena tekma, dva testa

​Celjani se s covidom-19 neposredno še niso soočili, njihov zdravstveni karton pa je kljub temu poln testov, saj ga dopolnjujejo pred vsako evropsko tekmo. Ko so potovali v Barcelono, so se testirali celo dvakrat. "Španija je na rdečem seznamu in vsi slovenski državljani, ki se vračajo iz nje, morajo imeti opravljen test, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Ker tudi EHF zahteva testiranje pred vsako tekmo v ligi prvakov, smo se takrat testirali dvakrat. Najprej v Celju, v Barceloni pa smo morali poiskati primeren zavod. Vsak test stane 100 evrov, stroški so v rokometu izključno na ramenih klubov. Za testiranje smo porabili že več kot 10.000 evrov," razkrije Miha Pantelič, pri RK Celje odgovoren za marketing in stike z mediji.

Andrej Petelinšek

Stroške bi morda lahko zmanjšali. "Določila EHF pravijo, da mora moštvo priskrbeti dokument o tem, da so športniki zdravi. To je mogoče razumeti na več načinov. Mi doma testiramo vsakega igralca posebej. A dobili smo ponudbo danskega inštituta, kjer opravljajo teste po drugačnih principih in za bistveno nižjo ceno. Ko testirajo ekipe, v katerih so člani brez simptomov bolezni, naj bi zadostovalo že naključno preverjanje odvzetih vzorcev. Ponudili so nam, da pod nadzorom zdravstvene službe igralcem vzamemo vzorce brisov, ki bi jih s hitro pošto poslali na Dansko. Tam bi testirali recimo vsak peti vzorec, in če ne bi ugotovili okužbe, bi lahko izdali potrdilo, da je ekipa čista," razlaga Pantelič.

​Celjani tega načina še niso uporabili, saj niso prepričani, da bi ga EHF upošteval. Med klubi, ki nastopajo v evropskih tekmovanjih, pa že krožijo informacije o različnih pristopih pri testiranju. "Ker smo soočeni s povsem novimi problemi, bi pričakovali, da se pravila sproti dopolnjujejo. Tak sestanek s klubi, kjer se s športom ukvarjamo na profesionalnem nivoju, bi pričakovali tudi s slovenskimi ministrstvi, pri katerih sicer zbiramo podatke," doda Pantelič.

​Zapleti tudi doma

Velenjčani so že zaključili s karanteno.
Sherpa

Če je na evropskem parketu vse več zapletov, je situacija na domačem prizorišču še precej manj dorečena. Pred začetkom državnega prvenstva niti v elitni moški ligi (tam letos nastopa 14 klubov) rokometašev niso testirali. "Zveza za to nima denarja," priznava Cvijić. Doslej so okužbo našli med rokometaši Gorenja, a so se že vrnili iz karantene. Kljub pičlim rezultatom so bile v prejšnjem krogu državnega prvenstva odpovedane štiri tekme. Tudi derbi še neporaženih Celja in Trima, po katerem se je sicer izkazalo, da igralec Trima, ki je bil v stiku z okuženo osebo, ni okužen - in bi se tekma lahko odigrala.

Ekipe se danes odločajo za preložitve tudi na podlagi indicev, brez testiranja. "Čeprav nam terminov za igranje prestavljenih tekem zaradi evropskih obveznosti počasi zmanjkuje, ostajamo pozitivni. Pravila pa je nedvomno treba doreči. Za konec tedna je bila zaradi suma na okužbo že odpovedana ena tekma. A do takrat je še dovolj časa, da bi tak sum preverili s testiranjem, ki bi moral na koncu obveljati kot dokaz," razmišlja Pantelič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta