Koronavirus med rokometaši: Velenjčane že gledajo postrani

Bojan Bauman Bojan Bauman
02.10.2020 07:01

Pred tednom dni se je med rokometaše Gorenja vrinil virus, ki je zaustavil aktivnosti kluba. O razmerah govorita direktor kluba Janez Gams in generalni sekretar rokometne zveze Goran Cvijić

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Velenju upajo, da se bodo rokometaši na parket vrnili prihodnji teden.
Sherpa

Rokometaši velenjskega Gorenja v soboto niso odpotovali na gostovanje v Škofjo Loko. Nekaj igralcev se je slabo počutilo in odločili so se za preventivno odpoved tekme. Moštvo je bilo do ponedeljka v samoizolaciji. Oboleli so opravili teste na novi koronavirus in v ponedeljek zvečer so odkrili prvega z okužbo. V sredo zvečer sta se mu priključila še dva. Gorenje s tem postaja prva moška rokometna sredina, ki se je med ligaškim tekmovanjem soočila s to nadlogo. Iz preventivne karantene so se vmes vrnile rokometašice Krima, ki so se s covidom-19 soočile med vračanjem z gostovanja v Rusiji, ko je bila pozitivna oseba v delegaciji, a med dekleti se virus ni razširil. Devet krimovk je medtem že na reprezentančnih pripravah.

​Odpoved tekme prava poteza

Janez Gams: "Okuženi rokometaši so v domači oskrbi in se že bolje počutijo."
Rk Gorenje Velenje

Podrobnosti okužbe rokometašev Gorenja razlaga Janez Gams, direktor kluba: "Začelo se je prejšnji petek, ko se je eden od trenerjev prve ekipe slabo počutil. Opravil je testiranje, a test je bil negativen. Težko bi rekel, da je bila izvor okužbe Nina (kondicijska trenerka), saj ni bila v stiku z ekipo, ki je zadnji trening imela prejšnji petek zvečer. V soboto pred odhodom v Škofjo Loko je nekaj igralcev sporočilo, da se slabo počutijo, in takrat smo tekmo preventivno odpovedali. To je bil plod sodelovanja z rokometno zvezo in vodstvom Loke, kjer niso vztrajali, da bi bilo tekmo treba odigrati. V soboto namreč še nismo imeli rezultatov, in če bi se ravnali strogo po pravilniku, bi morali odpotovati na tekmo. To je pomanjkljivost v pravilih, ki jo je treba hitro odpraviti. Ni namreč mogoče pričakovati, da bodo vodstva vseh klubov tako razumevajoča, saj pogosto prevladujejo parcialni interesi."

V karanteni imajo trenutno 23 igralcev prvega moštva in strokovni štab. Treningi so odpovedani tudi za mladinsko ekipo, ker je nekaj mladih treniralo s člani. "Računamo, da bo naša Rdeča dvorana znova polno zasedena od prihodnjega tedna, ko bodo okuženi igralci opravili novi test. Ob tem se nadejamo, da ne bomo odkrili še kakega novega primera. Kar ni izključeno, saj je inkubacijska doba covida-19 tudi deset dni in več. Vsi okuženi so v domači oskrbi in se že dobro počutijo. Vročino in bolečine v sklepih so imeli le prva dva dneva. To je tudi pričakovano, saj ne sodijo v rizično skupino ljudi. Naši rokometaši zdravo živijo in so odlično telesno pripravljeni," razlaga Gams.​

Denarja ni

Goran Cvijić: "Zveza nima 100.000 evrov, kolikor bi potrebovali za testiranje rokometašev v prvi ligi."
Robert Balen

Postopki, ki jih ob takih primerih morajo upoštevati uprave klubov, so zapisani v pravilniku rokometne zveze. "Pravilnik temelji na priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Tako morajo igralci, ki so pozitivni, in tisti, ki so bili z njimi v stiku, v desetdnevno karanteno. Še pet dni mora miniti, preden lahko okuženi igralci znova stopijo na igrišče," nam je povedal generalni sekretar RZS Goran Cvijić.

Zveza je zapisala pravila, a finančnih obvez, ki pri tem nastanejo, ne prevzema. Tako pred pričetkom prvenstva ni bilo testiranja igralcev; to so v naši državi organizirali le pri nogometni zvezi. Rokometni klubi sedaj prevzemajo nase stroške testiranja, ki sledijo, ko ugotovijo, da se njihovi igralci slabo počutijo. "Zveza nima 100.000 evrov, ki bi bili potrebni za testiranje rokometašev pred začetkom sezone. Testirati bi bilo treba vse igralce in igralke na vseh nivojih, zato bi bilo potrebnega še več denarja. Naše priporočilo klubom je redno preventivno merjenje temperature igralcev tako pred treningi kot pred tekmami. Gorenje ne bo odigralo nekaj tekem državnega prvenstva, kar še ne predstavlja težave, saj imamo na voljo dovolj rezervnih terminov. Virus bi sel lahko še širil in bi bilo treba odpovedati več tekem ... Državna prvenstva v posameznih kategorijah bodo regularna v primerih, ko bo na sporedu več kot polovica vseh dvobojev," pojasni Cvijić.

​Kdaj je prvenstvo legitimno

Velenjčani bodo v najboljšem primeru po tej epizodi torej v zaostanku treh tekem. "Po odpravi karantene si bodo tekme sledile na kratek rok. Hkrati ni pričakovati, da bodo v celotnem prvenstvu okuženi le naši rokometaši. Če bodo okužbe tudi v drugih klubih, bodo v ospredje verjetno prišli parcialni interesi klubov. Po lanski sezoni, ki zame zaradi prekinitve ni bila regularna, smo se stežka dogovorili že za širitev lige na 14 klubov," je skeptičen Gams.

Viruse bi lahko širili tudi gledalci na tekmah. Ti se vračajo na tribune, kar je pod strogim nadzorom NIJZ. Trenutno je v naših dvoranah na tekmah lahko prisotnih največ 500 ljudi. "V prvi moški rokometni ligi ima dovoljenje za obisk dvoran 12 od 14 klubov. Samo Ljubljana in Slovan tega dovoljenja še nimata. Klubi se na koncu sami odločijo, ali bodo dovolili obisk tekem," zaključuje Cvijić. Gorenje je obisk dovolilo na sosedskem derbiju s Slovenj Gradcem. "Upoštevati smo morali stroga varnostna navodila in takrat smo v blagajni pridelali precejšen minus. In v dvorani je bilo še zmeraj premalo ljudi, da bi lahko ustvarili navijaško vzdušje. Potem ko smo se soočili z okužbami, bomo še bolj premislili, ali bomo gledalce vrnili na tribune. Hkrati smo v klubu zaradi okužb že precej stigmatizirani v lokalnem okolju. Še mene, ki z igralci nisem imel nobenega stika, na ulici postrani gledajo," je povedal Gams.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta