Kapetanka slovenske reprezentance po kitajski izkušnji v boj za evropsko prvenstvo

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
04.03.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko se v blok postavi Saša Planinšec, je napadalka pred zahtevno preizkušnjo.
Andrej Petelinsek

V zadnjih letih vedno več slovenskih odbojkaric igra v tujini, ena izmed njih je tudi leta 1995 rojena Mariborčanka Saša Planinšec. Srednja blokerka, ki je odbojkarsko pot začela pri Novi KBM Branik ter si z igrami v mariborskem klubu in reprezentanci odprla vrata klubov iz tujine, se je na tuje prvič podala leta 2017, ko je oblekla majico nemškega prvoligaša Dresdner iz Dresdna. Zanj je igrala dve sezoni, pred izbruhom covida je na prelomu leta 2019/2020 tri mesece igrala za kitajski klub Zheijang in v nadaljevanju sezone za turški Aydin, po operaciji ramena počivala leto dni, nato nadaljevala odbojkarsko pot pri Galatasarayu, v sezoni 2022/2023 spet igrala za Aydin, v sezoni 2023/2024 pa za kitajski klub Jiangxi Shangrao Aofei. Ker se je sezona na Kitajskem končala ob koncu januarja, je Planinščeva, tudi najboljša slovenska odbojkarica za leto 2022, že nekaj časa v Mariboru. "Po končani sezoni sem še nekaj časa ostala na Kitajskem pri fantu Goranu, ki dela kot kondicijski trener v članski ekipi kluba, ki je od Shangraa oddaljen približno tisoč kilometrov, tako da sem se v Maribor vrnila sredi februarja."

Ob bloku je pomembno orožje Saše Planinšec tudi začetni udarec.
Aleš Oblak

Zaigrala na tekmi zvezd  

Klub Jiangxi Shangrao Aofei je na novo ustanovljeni klub v srednje velikem mestu Shangrao na severovzhodu province Jiangxi, ki je prvič igral v prvi kitajski ligi. "Ob meni in še eni izkušeni ameriški igralki so ekipo sestavljale zvečine mladinke, med njimi tudi reprezentantke, iz drugega kluba. Prvenstvo smo med petnajstimi klubi končali na enajstem mestu, klubsko vodstvo pa že snuje novo igralsko zasedbo, ki bi v prihodnji sezoni v ligi igrala vidnejšo vlogo. Največ težav je bilo s sporazumevanjem, a smo tudi to oviro dobro premoščali," je pojasnila 185 cm visoka igralka, ki je kot peta najboljša srednja blokerka lige po koncu sezone zaigrala na tekmi zvezd. "Tudi to je dokaz, da sem prikazovala dobre igre," je dodala simpatična odbojkarica, ki se je domov vrnila v drugi polovici februarja. "Za nekaj dni sem se ustavila v mestu, kjer moj fant Goran kot kondicijski trener deluje v moški članski odbojkarski ekipi, nato pa sama odpotovala v Maribor."

Prva blokerka slovenske reprezentance je učinkovita tudi v napadalnih akcijah.
Andrej Petelinsek

Rada bi se vrnila v Evropo

V prihodnji sezoni bi Planinščeva rada zaigrala za kakšen evropski klub, da bi bila bliže domu in tudi na življenje se je laže navaditi kot nekje v Aziji: "Sicer ne izključujem nove selitve na Kitajsko, a v dosedanjem klubu zagotovo ne bi več igrala, morda za kakšnega drugega, a me bolj privlači evropska odbojka. Poleg tega bo tudi Goranu potekla pogodba na Kitajskem, morda nama uspe, da bi v prihodnji sezoni delovala v isti državi, tako da bi lahko bila tudi več skupaj. Bomo videli, kaj bo prinesel čas.

Saša je bila vrnitve v Maribor zelo vesela: "Saj veste, kako je, če nekaj mesecev ne vidiš najbližjih. Dnevi hitro minevajo, malo počivam, saj je bila sezona naporna, se družim s prijateljicami, tudi dve tekmi, pokalno med odbojkaricami Nove KBM Branika in kamniškega Calcita II v Lukni in polfinalno lige Mevza med mariborsko ekipo in najboljšo kamniško v ŠC Draš, sem si ogledala. Videla sem nekaj znanih obrazov, igralk, ki jih poznam predvsem iz reprezentance, a tudi nekaj novih. Klepet z njimi je bil prijeten."

Maja jo čaka zlata evropska liga   

Slovensko žensko reprezentanco letos čakata dve pomembni tekmovanji; igrala bo v zlati evropski ligi in v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Slovenke je od januarja 2022 vodil italijanski selektor Marco Bonitta, a se je januarja letos sporazumno razšel z vodstvom Odbojkarske zveze Slovenije. Za njim je na selektorski stolček sedel njegov rojak, 39-letni Alessandro Orefice. "Novi selektor bo v reprezentanco zagotovo prinesel svoje metode dela, način treninga in še česa, tako kot je v navadi ob vsaki spremembi selektorja. Me, izkušenejše igralke, se hitro navadimo na novosti, a tudi mlajše nimajo večjih težav," meni Planinščeva. "V minulih dneh je že bilo nekaj pogovorov v zvezi z zlato ligo in kmalu pričakujem tudi prvi zbor kandidatk za reprezentanco. Maja nas čakajo trije turnirji. Tekmice so zelo kakovostne, z nekaterimi smo v minulih letih že igrale, v vseh pa je prišlo tudi do sprememb v igralskem kadru, tako da je težko oceniti vrednost njihove igre. Prepričana sem, da bomo mešali štrene najboljšim, in kdo ve, morda nam uspe presenečenje," je optimistka kapetanka reprezentance. Ob igranju odbojke v tujini ni zanemarila niti izobraževanja: "Na mariborski fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede sem avgusta 2020 diplomirala, imam pa tudi licenco specialistke za športno prehrano." 

Želja je nastop na EP

Še pomembnejše od zlate lige bodo kvalifikacije za nastop na prvenstvu stare celine leta 2026. Slovenke so doslej trikrat igrale na evropskem prvenstvu, vselej je bila v izbrani vrsti tudi Saša Planinšec. Leta 2015 jih je na Nizozemskem vodil Bruno Najdič, leta 2019 na Poljskem Alessandro Chiappini in leta 2023 v Belgiji Marco Bonitta. Kvalifikacije se bodo začele poleti, cilj Slovenk pa je znan. "Četrti nastop na prvenstvu stare celine," kot iz topa napove Planinščeva. "Seveda moramo najprej skozi kvalifikacije. Imamo reprezentanco, v kateri se prepletata mladost in izkušenost, dekleta leto za letom prikazujemo boljše predstave, in če bo ekipa na kvalifikacijskih tekmah prikazovala igre, kakršnih je sposobna, se nam četrti nastop med evropsko elito ne bi smel izmuzniti iz rok."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta