Kek: Fantje jih bodo še slišali

Miha Dajčman Miha Dajčman
08.10.2020 20:40

Visoka zmaga premešane Slovenije nad San Marinom s 4:0, a Matjaž Kek ima kljub temu veliko skrbi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mario Jurčević je bil eden od treh debitantov Slovenije na tekmi s San Marinom, odigral je celotno srečanje.  
Robert Balen

Vsi trije nogometaši Slovenije, ki so v sredo dosegli gol proti San Marinu - Nemanja Mitrović dvakrat ter Haris Vučkić in Rajko Repo po enkrat -, so prvič zadeli v članskem dresu Slovenije. Krstne minute so na igrišču kar od začetka tekme dobili Mario Jurčević, Sandi Lovrić in David Tijanić. Kapetan moštva je bil prvič Jasmin Kurtić, ki je šestdesetič nastopil za izbrano vrsto, s tem je imel deset nastopov več kot vsi drugi člani prve enajsterice na tekmi v Stožicah skupaj.

"Tako kot sem napovedal. Tekma za minutažo tistim, ki so bili prvič z nami, in tistim, ki so imeli manjšo minutažo," je izbor postave proti najskromnejši reprezentanci sveta na lestvici Fife pojasnil ​Matjaž Kek. Predvsem v drugem polčasu je večkrat vpil na svoje varovance, naj bodo bolj energični in napadalni, s tekmo ni bil povsem zadovoljen: "Do 4:0 je bilo kar solidno, potem pa je manjkal še kakšen zadetek. Dejstvo je tudi, da manjka več povezanosti, uigranosti po dveh treningih. Je pa tekma dala nekaj odgovorov kot predpriprava za Moldavijo in Kosovo."

Do obeh uradnih tekem v ligi narodov bo imel Mariborčan še veliko skrbi, tudi zaradi pomanjkanja napadalcev, tekmo proti San Marinu sta v napadu začela Lovrić in Vučkić. Andraž Šporar je včeraj zaradi poškodbe zapustil reprezentančni hotel. "Na tem položaju smo deficitarni," priznava Kek, ki je nato včeraj v reprezentanco vpoklical Lovra Bizjaka, napadalca ruske Ufe. Šestindvajsetletnik se je v Rusijo iz Domžal preselil poleti leta 2018, igral je tudi za Aluminij.

Čeprav Slovenija ni prejela gola in sta se v zadnji vrsti dobro ujela Jon Gorenc Stanković in Nemanja Mitrović, Kek ni bil povsem zadovoljen z obrambno predstavo svoje ekipe, saj so gostje zadel prečko in vratnico: "To je zame enako kot gol. Zaradi tega jih bodo fantje slišali, to absolutno ne pride v poštev." Če bi Vid Belec prejel gol, bi to bil prvi zadetek San Marina po tekmi s Kazahstanom 16. novembra 2019. San Marino je sicer zabeležil 40. zaporedni poraz.

V mislih slovenske reprezentance je zdaj že Kosovo, ki bo pred nedeljskim obračunom s Slovenijo odigralo za njih še bolj pomembno tekmo dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo s Severno Makedonijo. Da bo nedeljska tekma nekaj povsem drugega kot obračun z amaterji iz San Marina, opozarja tudi novi kapetan Slovenije Jasmin Kurtić: "Morali bomo biti agresivnejši, konkretnejši, ker vemo, kakšna je kosovska reprezentanca. Pogovarjal sem se z nekaterimi, ki so že igrali proti njej, in pravijo, da vsak igralec res da vse od sebe v reprezentančnem dresu."

V Prištini bo verjetno prisotnih tudi nekaj gledalcev, zato bosta pomembni odločnost in samozavest, poudarja Kek. "Gremo na vroč teren. Ampak tam se da igrati. Naredili bomo vse, da pridemo do točk. Verjetno nas čaka tudi več 'preskokov igre', ker imajo visokega napadalca. Povsem jasno pa je, da mi ne bomo čakali zabarikadirani v kazenskem prostoru," še pravi Kek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta