Kek ugotavlja: Manjka nam odločnosti in predrznosti

Jože Okorn, Dnevnik
04.06.2022 06:00

Slovenska nogometna reprezentanca bo po porazu na uvodni tekmi lige narodov proti Švedski (0:2) imela zahteven popravni izpit v nedeljo zvečer ob 20.45 v Beogradu proti Srbiji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trudili so se Miha Zajc in soigralci, a žoge nikakor niso znali poslati v mrežo.
Robert Balen

Nič novega. Takšna je najkrajša ocena nastopa slovenske nogometne reprezentance na premieri v B-ligi narodov proti Švedski (0:2) v napol praznih Stožicah in gledališkem vzdušju. Ko se je Slovenija uvrščala na velika tekmovanja, je takšne tekmece iz drugega evropskega kakovostnega razreda, kot je trenutna Švedska, premagovala ali z njimi vsaj remizirala. Slovenci so se zgledno borili, imeli prebliske z dobrimi potezami ob prehodih v protinapade, a odločala je kakovost, ki je je najbolj zmanjkalo ob lepih priložnostih Celarja in Šporarja v prvem polčasu. Ni bil narejen načrtovani korak, s katerim bi odločneje stopila na evropski nogometni zemljevid in znova vzbudila zanimanje med navijači, saj veliko Slovencev sploh ni vedelo, da je tekma na sporedu.

Ni Iličića, ni golov

"Švedi bi bili zadovoljni z remijem, pa so dobili vse. Glede na nekatere stvari bi se tekma lahko zapeljala tudi v drugo smer. 2:0 je videti kot zanesljiva zmaga Švedov, a je bilo kar nekaj dobrih stvari in bili smo konkurenčni v igri. Ker je to višji nivo, moraš izkoristiti ponujene priložnosti, obenem pa si ne smeš dovoliti individualnih napak. V prvem polčasu sem bil zadovoljen s hitrimi prehodi v napad, saj smo Švede namenoma pustili bližje našemu golu. V drugem delu je bil dober voljni moment, ko so tekmeci fizično bolj padli kot mi," je tekmo analiziral slovenski selektor Matjaž Kek.

Slovenija ima glavnega aduta še vedno v vratarju in kapetanu Janu Oblaku, ki se je izkazal z nekaterimi odličnimi posredovanji. V obrambi so imeli Stojanović, Blažič, Bijol, Mevlja in Sikošek dobre in slabe trenutke. Preveč je bilo individualnih napak, ki jih na tej ravni ne bi smeli narediti, za kar so bili kaznovani z dvema goloma. V zvezni vrsti je bil Kurtić bojevit, Gnezdi Čerinu je prepogosto zmanjkalo idej, Zajc je skušal biti kreativni vodja, a je še daleč od potez Iličića. V napadu je bilo očitno, da Šporar ni v formi, medtem ko Celar ima energijo, dobro je v drugem polčasu deloval v navezi s Šeškom, vendar mu manjka znanja za realizacijo priložnosti. Kar se tiče rezervistov; Karničnik je menjal igralni položaj glede na taktične spremembe, Lovrić, Verbič in Zahović pa niso naredili presežka, saj si Slovenija ob pritisku v drugem polčasu ni priigrala niti ene priložnosti.

Največja težava Slovenije je neučinkovitost, saj na zadnjih dveh tekmah ni dosegla gola. "Izgubili smo Iličića, ki je bil dominanten v asistencah in golih, zato smo morali prilagoditi igro. Napadalci imajo kakovost, a manjka odločnosti in predrznosti v kazenskem prostoru," je bil realen Kek, ki se tolaži s tem, da je bila to šele prva izmed šestih tekem v skupini. Slovenijo čaka nov izziv jutri ob 20.45 v Beogradu s Srbijo, ki je doma izgubila z Norveško z 0:1, potem ko je edini zadetek v prvem polčasu dosegel prvi zvezdnik Erling Haaland. "Čaka nas balkanski obračun, ki nosi nov motiv, nov voljni moment. Taktična priprava bo nekoliko drugačna. Igrali bomo tudi v drugačni kulisi in lahko si le predstavljamo, kaj bi bilo, če bi bilo vzdušje v Stožicah bolj spodbudno za nas," se je proti naslednji preizkušnji usmeril Kek, ki je bil zadovoljen s predstavo mladih napadalcev, 19-letnega Šeška in 23-letnega Celarja, a pričakuje, da bosta nadarjenost pretočila v realizacijo.

Nujne točke proti Sloveniji

Ker je tudi Srbija izgubila uvodno tekmo lige narodov, bo jutri zvečer na stadionu Marakana tekma poražencev. Srbski mediji poudarjajo, da ni čas za paniko, a da je opozorilo prišlo pravočasno. "Ne bom iskal alibijev, a polčasa sta bila povsem različna. V prvem smo delovali utrujeno, v drugem smo imeli popolno premoč in si priigrali številne priložnosti, a žoga preprosto ni hotela v gol. Poraz ni prijeten, a tudi ni tragedija. Nismo si zaslužili poraza, realen bi bil remi," je po tekmi povedal selektor Srbije Dragan Stojković in tekmo s Slovenijo napovedal z naslednjimi besedami: "Moramo ponoviti igro iz drugega polčasa. Verjamem, da bomo katero od priložnosti spremenili v gol. Nujno potrebujemo tri točke."

Srbi se ukvarjajo s podobnim problemom kot Slovenci, saj je bilo na stadionu le 9726 gledalcev. "Ne pričakujem bolj množične podpore. Tribune niso polne, a bolje je tako, da pridejo tisti, ki nas podpirajo, kot da je Marakana polna in nam žvižgajo že po 15 minutah," je bil jasen najboljši strelec Srbije Aleksandar Mitrović, ki je v minuli sezoni za prvaka druge angleške lige Fulham dosegel 43 golov, prvi slovenski napadalec Šporar pa v istem tekmovanju za sedmouvrščeni Middlesbrough osem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta