Ko veter premeša karte

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
04.02.2024 20:40

Tekmovalni vikend v Willingenu je poskrbel za nekaj presenečenj, a Nika Prevc brez stopničk ni ostala

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ni treba nujno zmagati, da bi se Niki Prevc zrisal nasmeh na obraz.
EPA

Dež in veter sta krojila minuli vikend v Willingenu, kjer stoji največja skakalnica, ki še ni letalnica. Na 147-metrski napravi smo videli tudi rekord skakalnice, s 155,5 metra ga je postavil Norvežan Johann Andre Forfang, kar je še vedno šest metrov manj, kot je lani preletel Timi Zajc, a ob doskoku padel. No, da je zmagovalec sobotne tekme Forfang sploh prvič po petih letih stal na odru za zmagovalce - v nedeljo ga je na najvišji stopnički nasledil Nemec Andreas Wellinger - že nakazuje na to, da vikend ni bil prav vsakdanji.

O razmerah na meji regularnosti priča več podatkov. Denimo ta, da je po nedeljski seriji vodil Poljak Aleksander Zniszczol, ki do tega vikenda v aktualni sezoni še nikdar ni bil v najboljši deseterici. Veter je bil celo tako spremenljiv, da bi številni, ki so skakali za njim, morali preskočiti rekord skakalnice, da bi prevzeli vodstvo. Vreme jo je močno zagodlo tudi med prvo sobotno serijo skakalk, ko so najboljše iz svetovnega pokala zasedala 19. (Juki Ito), 20. (Eva Pinkelnig) in 21. mesto (Nika Prevc). A smučarski skoki imajo za tovrstne primere vsaj eno varovalko - dve seriji, v katerih naj bi se (ne)sreča izenačila.

Prevčevi v soboto sicer ni popolnoma uspelo, končala je kot 15., tudi za žensko rekorderko (151 m) skakalnice Niko Križnar, ki je bila deveta. Resda se Prevčeva niti v nedeljo ni povsem vrnila na zmagovalna pota - na vrhu je Avstrijko Jacqueline Seifriedsberger nasledila Norvežanka Silje Opseth, ki je ob pristanku pri 150 metrih skoraj podrsala z rokami in zadnjico ob tla -, a tudi z drugim mestom je še povečala prednost v skupnem seštevku. Juki Ito, v Nemčiji osma in tretja, zdaj zaostaja za 178 točk. Spomnimo; ena zmaga je vredna stotice.

"Končno sem imela en dober in lep skok ta vikend. Vesela bom odšla domov, saj sem končno nekaj dobrega dosegla. Zavedala sem se, da so v soboto razmere zasenčile vse moje napake v skoku. Odločila sem se, da vreme ne bo izgovor, da moram narediti prave skoke ne glede na vse, in to mi je naposled uspelo. Naredila sem napredek in upam, da bom še velikokrat izboljšala tako velike daljave," je po finalnem mini poletu s telemarkom, ki jo je s 146 metri ponesel od šestega do končnega drugega mesta, dejala Nika Prevc.

V moški konkurenci presežka ni bilo, sobotni naskok Domna Prevca s 16. mesta na peto je bil najboljši rezultat slovenskih orlov, 153-metrski dosežek dneva za preboj z dvanajstega na končno sedmo mesto pa je v nedeljo uspel Timiju Zajcu. A oba sta si izmenjala tudi neuspeh dneva; Zajc je bil v soboto edini Slovenec brez finala, dan pozneje pa je ta vloga pripadla Domnu Prevcu. "Težak vikend je za nami v Willingenu. Vetrovno, deževno, zahtevno," je ugotavljal namestnik še vedno bolnega glavnega trenerja Roberta Hrgote Gašper Vodan.

Za moške se bo svetovni pokal nadaljeval že naslednji konec tedna v ameriškem olimpijskem središču Lake Placid, dekleta bodo znova tekmovala čez dva tedna v romunskem Rasnovu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta