Kocke so padle: Messijevi v finalu

Argentina je v prvem polfinalu s 3:0 izločila Hrvaško, jutri ob 20. uri se bosta za drugo finalno vstopnico udarila še Francija in Maroko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lionel Messi si je priboril še eno priložnost, da se v očeh rojakov izenači z legendarnim Diegom Armandom Maradono.
REUTERS

Nič ne bo z drugo zaporedno uvrstitvijo Hrvaške v finale svetovnega nogometnega prvenstva, Argentinci na mundialih pač ne znajo izgubiti v polfinalih. V tej fazi tekmovanja so slavili še šestič zapored in si po letu 2014 spet priborili vstopnico za vrhunec nogometnega spektakla, ki bo v nedeljo ob 16. uri.

Pred 88.966 gledalci - večina jih je bila na njihovi strani - so Argentinci mlačno začeli in se uvodnih 20 minut večinoma branili. A ko so udarili, za kockaste ni bilo milosti. Z učinkovitostjo sta blestela oba napadalca gavčev Lionel Messi in Julian Alvarez, ki sta zakuhala vse tri gole. V 34. minuti je Alvarez prelisičil hrvaško obrambo, da ga je moral vratar Dominik Livaković nepravilno ustavili, Messi pa je zadel prisluženo enajstmetrovko. Samo pet minut kasneje je Alvarez spet ušel branilcem in poskrbel za izzid 2:0. V drugem polčasu sta argentinska napadalca vlogi obrnila - v 69. minuti je Messi preigral svojega čuvaja, tako opevanega Joška Gvardiola, mu pobegnil in z osmo asistenco na svetovnih prvenstvih, s čimer se je izenačil z Diegom Armandom Maradono, podal Alvarezu za njegov drugi gol. Za žebelj v kockasto krsto. Zdaj ima Messi z druščino le še eno nalogo - Argentini priboriti tretji naslov svetovnih prvakov po letih 1978 in 1986, s čimer bi si dokončno zacementiral enak status, kot ga v državi uživa že pokojni Maradona.

Jutrišnji večer v Al Korju bo dal še drugega finalista svetovnega prvenstva. Aktualni prvaki se bodo udarili s prvo afriško reprezentanco, ki se je prebila vse do polfinala. Če odštejemo spodrsljaj v skupinskem delu proti Tuniziji, ko je bila vozovnica za izločilne boje že v žepu, je bila Francija prepričljiva. Kylian Mbappe je napovedal resno kandidaturo za zlati čevelj, Olivier Giroud se je prebil na vrh francoske lestvice strelcev, Antoine Griezmann je v vlogi organizatorja igre doživel preporod … Les blues so na dobri poti, da po pol stoletja postanejo prva reprezentanca, ki je ubranila naslov.

A še preden lahko razmišljajo o ponovitvi dosežka Brazilije, ki je naslov iz leta 1958 nadgradila še na turnirju štiri leta kasneje, bodo morali preskočiti senzacijo prvenstva. Maroko je našel idealen način, kako greniti življenje favoritom. Achraf Hakimi, Hakim Ziyech in druščina imajo v povprečju žogo v svoji posesti le 31,8 odstotka igralnega časa, dosegli so le pet golov, a trdna obramba jih je pripeljala daleč. Zelo daleč. Le en gol so dobili v Katarju – pa še tega so si v skupinskem delu zabili sami.

Izkušnje so na strani prvakov iz let 1998 in 2018. Maroko je pred Katarjem petkrat igral na svetovnih prvenstvih, se le enkrat, leta 1986 v Mehiki, prebil iz skupine. Tudi na dvobojih s Francozi doslej ni blestel, v petih dosedanjih obračunih je iztržil dva remija, trikrat pa izgubil. A na SP 2022 atlaški levi svojo nogometno zgodovino pišejo na novo. Da bo podvig že preboj iz skupine s Hrvaško, Belgijo in Kanado, so bili prepričani mnogi, v osmini finala je bila v vlogi favorita Španija, v četrtfinalu Portugalska, a Maroko je kljub temu postal prva afriška reprezentanca, ki se je prebila med najboljše štiri na svetu. Ko mu bodo nasproti stali predstavniki naroda, ki je do leta 1956 imel patronat nad večjim delom Maroka, mu motiva zagotovo ne bo zmanjkalo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta