Konferenčna liga: Olimpija v Nemčiji s številčno podporo s tribun, Celjani se vračajo v Guimaraes

Miha Dajčman Miha Dajčman
01.10.2024 06:03

Slovenska predstavnika v Evropi začneta ligaški del konferenčne lige. Celje bo v sredo ob 16.30 gostovalo na Portugalskem, Olimpija v četrtek ob 18.45 pri bundesligašu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Olimpija v tej sezoni še ni izgubila.
Ales Fevžer

Niz neporaženosti Olimpije v vseh tekmovanjih v tej sezoni traja že 17 tekem. Varovanci Victorja Sancheza bodo rekord skušali podaljšati v četrtek na gostovanju pri nemškem prvoligašu Heidenheimu. "Zadovoljni smo s tem, kar smo opravili, toda pomembno je, da tako nadaljujemo," je dejal Španec na klopi zmajev. Čeprav gre v Nemčiji za malčka, je klub, ustanovljen leta 1846, v vlogi favorita. "Všeč so mi takšne zgodbe, kot jo je spisal Heidenheim," je dejal Sanchez. Nasproti mu bo stal Nemec Frank Schmidt, ki je trener Heidenheima od leta 2007. Športni direktor Olimpije Goran Boromisa je na tiskovni konferenci o tem navrgel, da si želi, da bi tudi Sanchezu na klopi Olimpije lahko uspel takšen čudež.

Šele drugo sezono med nemško elito

Kapetan vodilne ekipe slovenskega prvenstva Marcel Ratnik je pred potjo v Nemčijo poudaril, da je vzdušje v moštvu odlično. "Vsi smo pripravljeni in upamo na najboljši izid. Poskušali bomo zmagati. Ni težko preklapljati med domačo ligo in Evropo. Smo izkušeni, tako da to ni neka posebna znanost. Te pa v Evropi več stane vsaka napaka, tako da moraš biti posebej zbran," se zaveda mladi branilec, ki je kar nekaj evropskih izkušenj pridobil v prejšnji sezoni, ko so Ljubljančani prav tako igrali v konferenčni ligi.

Heidenheim je sezono v Nemčiji začel s tremi zmagami in dvema porazoma ter po petih krogih zaseda šesto mesto na lestvici. "Zelo so dobri, igrajo v bundesligi. Tudi oni bodo zagotovo šli po zmago, morebiti nas bodo podcenjevali. A če bomo odigrali tako, kot znamo, bomo naredili dober rezultat," je samozavesten član mlade slovenske reprezentance, ki jo kmalu čaka pomemben obračun v kvalifikacijah za Euro do 21 let. Tudi v tem pogledu bo nova evropska tekma za 20-letnika zelo koristna. Stadion Voith-Arena v Heidenheimu sprejme 15 tisoč gledalcev, med njimi bo vsaj 500 pristašev Olimpije. Heidenheim to sezono sploh prvič igra v Evropi. Prejšnjo, prvo med nemško elito, so rdeče-modri zaključili na osmem mestu.

Celjani želijo še eno zgodovinsko zmago na Portugalskem

V primerjavi z Ljubljančani se nasploh prvo tekmo v osrednjem delu katerega od evropskih klubskih tekmovanj s slabo popotnico odpravljajo nogometaši Celja. Aktualni prvaki so ob koncu tedna proti Bravu izgubili tretjič na desetih prvenstvenih tekmah. Odpravljajo pa se na že znano gostovanje, v Guimaraes, kjer so se pod taktirko Alberta Riere na začetku prejšnje sezone veselili presenetljivega napredovanja v kvalifikacijah za konferenčno ligo proti favorizirani Vitorii. "Zdaj imajo nekoliko drugačen slog igre in drugega trenerja. Želijo imeti terensko premoč in več posesti žoge kot nasprotnik. Mislim, da smo jih dobro analizirali in pripravili ustrezen načrt, s katerim se jim nameravamo zoperstaviti. Mislim, da lahko več pridobimo kot izgubimo," je povedal Španec na celjski klopi.

Eden od junakov presenečenja pred dobrim letom je bil vratar Matjaž Rozman. "Doživeli smo zgodovinsko zmago, ki bo za vselej ostala v mojem spominu. Morda so nas lani malce podcenjevali. Mislim, da bodo letos bolj motivirani, a to ni razlog, da jih ne bi še enkrat presenetili," je dejal najbolj izkušen član zasedbe iz knežjega mesta, ki pa veliko izkušenj z mednarodnih tekem nima.

Aktualni slovenski prvaki Celjani so na petem mestu domačega prvenstva.
Grega Wernig

"To leto bo za moje igralce v znamenju nabiranja izkušenj, kar jih bo naredilo še močnejše. Iz te ekipe želim narediti stroj. Ko sem prevzel ekipo, sem dobil občutek, da ni najbolje pripravljena za Evropo, kar se mora v naslednji sezoni spremeniti. Čakajo nas težke tekme, na katere smo pripravljeni," je povedal Riera, ki še vedno ne bo mogel računati na poškodovana Žana Karničnika in Marka Zabukovnika, zaradi rdečega kartona na tekmi s Pjunikom pa bo manjkal tudi Mario Kvesić.

Vitoria je po sedmih krogih portugalskega prvenstva na šestem mestu s štirimi zmagami, enim neodločenim izidom in dvema porazoma. Nekdanji klub Zlatka Zahoviča je minuli konec tedna z 2:1 premagal Famaliciao, za preboj v konferenčno ligo pa je lani peta ekipa Portugalske v play-offu s skupnim izidom 7:0 odpravila mostarski Zrinjski.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta