Košarkarji v kvalifikacijah za Eurobasket 2025: Francoski preporod za slovenski uspeh

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
22.02.2024 05:01

Pomemben člen na nocojšnji košarkarski tekmi ob 18. uri proti Ukrajini bo tudi Gregor Hrovat iz "tretje najmočnejše lige v Evropi"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Hrovat bo po dolgem času spet združil moči z Jako Blažičem.
Fiba

Napočil je dan za prvo kvalifikacijsko tekmo pred Eurobasketom 2025 oziroma za prvi dve točki. Ob 18. uri bo v koprski Bonifiki nasprotnica Ukrajina, ki jo je Slovenija na 18 medsebojnih tekmah premagala 14-krat. Da bi tudi tokrat zmaga ostala doma, bo skrbel kar - domačin. V Kopru rojeni in košarkarsko vzgojeni Gregor Hrovat je pri 17 letih odšel k domžalskemu Heliosu, kjer je leta 2013 prišel do mladinskega naslova prvakov in naziva najkoristnejšega košarkarja (MVP) finalnega turnirja, nato pa čez Olimpijo v svet. Zdaj že tretje leto igra v francoski ligi, letos v mestu Dijon, znanem po gorčici. Od debija po šampionskem Eurobasketu 2017 novembra tisto leto je več ali manj ves čas član izbrane vrste, bil je tudi del odprave na olimpijske igre 2021 in na lansko svetovno prvenstvo, veliko prahu pa je dvignil rez tik pred Eurobasketom 2022, ko se je Sekulić raje odločil za petega organizatorja igre Luko Rupnika.

"Poleti smo spisali lepo zgodbo na svetovnem prvenstvu. Od takrat je minilo že precej časa. Zdaj smo spet skupaj. Skupina z Ukrajino, Izraelom in Portugalsko je močna, atraktivna, a že ta teden bomo pokazali, česa smo zmožni. Startati bomo skušali z dvema zmagama, da nam bo v prihodnje lažje," je odločen. Na papirju je naloga sicer videti lahka, saj bodo na Eurobasket napredovale tri od štirih reprezentanc v skupini: "A zavedati se je treba, da imajo vse štiri ekipe isti cilj."

Tako Ukrajino kot Izrael - slednjega tudi zaradi igralcev iz evroligaškega Maccabija - ocenjuje kot močna tekmeca, a sam ima dodaten motiv v domači dvorani, kamor bodo prišli tudi družina in prijatelji: "V dobri formi sem, poškodba, decembra počeno rebro, je preteklost. Preklop iz klubske v reprezentančno košarko sicer ni lahek, saj je čas za uigravanje omejen. Je pa lažje vsaj zato, ker se vsi dobro poznamo."

Sam je na zbor prišel mirne glave, z lepo minutažo iz kluba: "Tretje leto sem že v Franciji in verjamem, da ne zadnje. Očitno mi liga leži, klubi me že poznajo. Mislim, da je to trenutno tretja najboljša liga v Evropi - imajo dva evroligaša, Asvel in Monaco, slednji je med najboljšimi, oba predstavnika v evropskem pokalu, Paris in Bourg, sta bila gladko prva v svojih skupinah, tri od štirih ekip, vključno z nami, pa smo se v ligi prvakov prebile v naslednji krog."  Naj ima od francoskega klubskega preporoda nocoj še kaj tudi slovenska košarka ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta