Kvalifikacije v Planici superuspešne, a letalski floti na tekmi grozi veter

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
30.03.2023 18:15

V kvalifikacijah trojna zmaga Slovencev; Anže Lanišek pred Timijem Zajcem in Domnom Prevcem. Zaradi vremena je izvedba tekme (ob 15. uri) vprašljiva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
223, 237 in 239 metrov - Anže Lanišek je stopnjeval dolžino poletov in tako zmagal v kvalifikacijah. 
223, 237 in 239 metrov - Anže Lanišek je stopnjeval dolžino poletov in tako zmagal v kvalifikacijah. 
EPA

Kot kaže, se v Planici spet obeta veliko slovensko zmagoslavje. Vsaj sodeč po zadnjih kvalifikacijah sezone, ki so spomnile na lansko tekmo, ko so Žiga Jelar, Peter Prevc, Anže Lanišek in Timi Zajc poskrbeli za četverno slovensko zmago, prvo takšno v moderni zgodovini smučarskih skokov. Na tokratnih kvalifikacijah so orli zasedli prva tri mesta – 5000 evrov za zmago si je prislužil Lanišek pred Zajcem in Domnom Prevcem. S tem je 'Žaba' povedel tudi v posebnem seštevku Planica 7, v katerega bodo šteli vsi kvalifikacijski in tekmovalni skoki.

Tokrat mu je zmago omogočil polet, dolg 239 metrov. Še dlje je poletel Timi Zajc, daljavo dneva je postavil pri 241,5 metra, a za razliko od Laniškovega telemarka je pristal sonožno, kar mu je prineslo odbitek pri sodniških ocenah za slog. No, zadostovalo je za drugo mesto, saj je bil Domen Prevc z 230 metri krepko krajši. Šele za slovensko trojico sta se zvrstila neulovljivo vodilna v skupnem seštevku poletov, ki pa sta skočila z enega zaletnega mesta nižje – Avstrijec Stefan Kraft je pristal pri 222,5 metra, Norvežan Halvor Egner Granerud pa pri 220,5 metra.

Brez preboja rezervistov

Kljub popolnemu izkupičku na vrhu pa se slovenska flota v celoti ni prav izkazala. Resda manjkata štirikratni zmagovalec Planice Peter Prevc, ki je poškodovan, in lanski dobitnik malega kristalnega globusa za polete Žiga Jelar, ki je bolan. Pa vendarle je trener Robert Hrgota računal, da bi se od dvanajstih skakalcev v slovenski nacionalni kvoti vsaj sedmerica uvrstila na tekmo, kjer ima možnost nastopa 40 tekmovalcev. No, ob omenjeni trojici je uspelo le še dvema – Lovru Kosu, ki mu je 216 metrov prineslo 20. mesto, in Roku Masletu, ki je bil z 212,5 metra 24.

Žal je na nehvaležnem 41. mestu končal Žak Mogel s 196 metri, do uvrstitve na tekmo mu je zmanjkalo vsega 1,2 točke. Tilen Bartol je z 202 metroma zasedel 43. mesto, Jernej Presečnik je bil s 183.5 metri na 48. mestu, Matija Vidic je poletel 193.5 metrov za 50. mesto, takoj za njim je končal Rok Oblak s 181.5 metri, Maksim Bartolj je s 188 metri zasedel 57. mesto, Patrik Vitez pa je s 175 metri končal na 61. mestu.

Peterica izstopa že od prvega treninga

Še pred kvalifikacijami smo videli prve polete na planiški velikanki v okviru dveh serij uradnega treninga. Na obeh sta blestela Granerud in Kraft, ki sta si izmenjala prvi dve mesti. V prvem poskusu je Granerud z 232,5 metra preskočil Krafta, ki je pristal pri 229 metrih, v drugem poskusu je Avstrijec dodal en meter in bil s tem za pol metra daljši od rivala v boju za mali kristalni globus.

Na obeh treningih je najboljšima sledil elitni del slovenske flote. Lanišek, Prevc in Zajc so na prvem treningu dosegli celo identično daljavo, 223 metra, na drugem pa je bil od trojice najboljši Prevc; 236,5 metra mu je prineslo tretje mesto, čeprav je bil četrtouvrščeni Lanišek pol metra daljši. To je bila tudi edina serija dneva, v kateri Zajc ni bil v stiku z vrhom – 225 metrov je zadostovalo "le" za osmo mesto.

Nesrečen zaključek kariere

Da je četrti najboljši Slovenec oziroma da mu bo najverjetneje pripadla zadnja vstopnica za sobotno moštveno tekmo, je ves čas dokazoval Lovro Kos. Na prvem treningu je bil z 216,5 metra deveti, na drugem z 222,5 metra 14. Okrog 30. mesta se je ves čas vrtel Rok Masle – 190 in 216,5 metra mu je prineslo 33. in 28. mesto, še posebej obetavni pa so bili poleti Tilna Bartola. Nekdanji olimpijec, še najbolj znan po tem, da je leta 2016 kot predskakalec na preizkusu planiške letalnice pristal pri rekordnih 252 metrih, a pri tem padel, bo ta konec tedna zaključil kariero. Rezultati treningov pa so nakazovali na to, da bo v petek celo tekmoval. Z 222 metri je bil ob prvem skoku 31., z 206,5 metra pri drugem skoku pa 37. A prav v kvalifikacijah je prikazal svoj najslabši skok, 202 metra pa nista zadostovala za preboj na tekmo.

Prevc samokritičen

Najboljši orli so bili po uspešnih kvalifikacijah bolj ali manj zadovoljni. Za 5000 evrov razlogov za veselje je imel Anže Lanišek: "Lepi skoki. Že začel sem dobro, poskusil sem poiskati občutke, s katerimi sem lani tukaj zaključil sezono. Želim ohraniti te dobre občutke in stopnjevati skoke." Ob tem ni mogel spregledati imenitnega ambienta, za katerega je poskrbelo kar 12.000 navijačev, večinoma otroci: "Neverjetno vzdušje. Čuti se pristna otroška energija. Odlični navijači so, saj navijajo za vse skakalce."

Po daljavi dneva, 241,5 metra, je bil dobro razpoložen tudi Timi Zajc: "Sem zelo zadovoljen. Na treningu sem še nekoliko testiral letalnico, v kvalifikacijah pa sem prikazal odličen skok. Pridobil sem na zaupanju, tako da bom tukaj na tekmi nadaljeval." Nekoliko samokritičen je bil Domen Prevc: "Četrtek je bil dan za spoznavanje letalnice. Mislil sem, da jo poznam, napake pa so bile podobne tistim iz preteklih letih. Na tekmi se bom poskusil osredotočiti na skok in napake odpraviti." Podobno izjavo je podal tudi Rok Masle, sicer navdušen nad občinstvom: "Občutki so fenomenalni, sploh ker je vzdušje fantastično. Tole publiko se sliši do vrha naleta, pri skoku pa bi lahko na tekmi odpravil še kakšno napako."

Hrgota dvomi o izpeljani tekmi

Tudi selektor slovenskih skakalcev Robert Hrgota je bil po trojni slovenski kvalifikacijski zmagi v Planici zadovoljen. Kot je dejal, ga najbolj veseli, da so fantje uspešno prebili led in pokazali, kdo je doma pod Poncami: "Pet fantov se je prebilo na tekmo, kar je lep dosežek. Všeč mi je, da je Anže še dvignil raven, vsak skok se je igral in res užival. Dobro se počuti in takoj se je videlo, da je z dobrimi občutki začel planiški vikend. Menim, da je lahko zelo močan. Timi je z zadnjim skokom končno prebil bariero, ki se mu je prikradla, in zdaj tudi on vidi, da se da. Veseli me tudi, da Domen kljub manjši napaki na mizi nato z dobrimi občutki v zraku lahko pride tako visoko. Tudi Lovro je v igri vsaj za med deset, veseli pa me tudi za Roka, da nadaljuje v ritmu."

Ob dobrih nastopih Slovencev ga ta čas skrbi le petkova vremenska napoved, ki nikakor ni, kot je poudaril, obetavna. Danes je na sporedu prva posamična tekma sezone; ob 14. uri je poskusna serija, prva tekmovalna sledi ob 15. uri. "Sicer nisem ravno vremenar, ampak kot poslušam, ne kaže ravno najbolje za petkovo tekmo. Kot smo slišali, prihaja fronta iz Tamarja, kar pomeni, da najprej pride veter. In tudi, če ne bo dežja, je problematičen veter, bočni veter. Bomo videli, šli bomo na tekmo, kot da je vse normalno, potem pa upam, da bo organizatorjem uspelo izpeljati vsaj eno serijo," je o svojih ta čas edinih skrbeh povedal selektor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta