Kvalifikacije za košarkarsko SP: Da se ne ponovi 2019

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
25.08.2022 06:30

Slovenska reprezentanca v kvalifikacijah za SP 2023 nocoj ob 20.30 v Celju gosti Estonijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksej Nikolić kvalifikacije za SP jemlje tudi kot priložnost za dvig forme.
Igor Napast

Šest reprezentanc je v igri, tri mesta vodijo naprej na svetovno prvenstvo 2023. In Slovenija zaseda prav to želeno tretje mesto. Deset točk ima; pred njo sta s točko več Nemčija in Finska, za njo s točko manj Izrael, z dvema točkama manj pa Švedska in Estonija. Prav slednja bo danes ob 20.30 v Celju iskala priložnost, da se izvije z dna skupine J, Slovenija pa, da se ohrani pod vrhom oziroma prebije nanj. Preveč je bolelo leto 2019, ko so še sveži evropski prvaki svetovno prvenstvo na Kitajskem spremljali s - kavča.

Po današnjem večeru SP 2023 ne bi smelo biti v nevarnosti. Mednarodna košarkarska zveza Fiba na jakostni lestvici Slovenijo postavlja na peto mesto, med Francijo in Srbijo, Estonijo pa na 48., med Nizozemsko in Panamo. Morda še bolj zgovorna je posebna lestvica evropskega dela Fibe, ki glede na postave in rezultate avgustovskih pripravljalnih tekem napoveduje rezultate letošnjega septembrskega evropskega prvenstva; tu je Slovenija postavljena na prvo mesto, Estonija na 21. med štiriindvajsetimi reprezentancami.

Že takoj po nocojšnji tekmi se bo reprezentanca odpravila še na drugo kvalifikacijsko tekmo. Takšen spored tik pred evropskim prvenstvom je novost, a Sloveniji gre na roko vsaj to, da bo v nedeljo ob 15. uri gostovala v Nemčiji, natančneje v Münchnu, kjer bo, resda v Kölnu, tudi evropsko prvenstvo. Skratka, v načrtu je do Eurobasketa spotoma pobrati dve zmagi. "To je nekaj novega, a je za vse enako. Takšen je zdaj koledar Fibe in mislim, da ni tako huda sprememba. Dve različni tekmovanji, eno za drugim, vse tekme pa pomembne, česar se zavedamo. Prvi tekmi sta pomembni zaradi kvalifikacij, hkrati pa tudi zaradi samozavesti, ritma in kontinuitete v igri. Pomembno je, da se dviga forma, da bomo najboljši, ko bodo najpomembnejše tekme," Aleksej Nikolić v koledarju ne vidi posebnih težav.

Tudi Estonci jih ne bi smeli povzročati, vprašanje pa je, kako bo v soboto pred polno dvorano v Kölnu. "Nemci bodo zagotovo že v nedeljo zelo motivirani. Kot beremo, imajo sicer nekaj poškodb, ampak bomo videli, v kakšni postavi bodo. To sicer niti ni pomembno, glavno je, da bomo mi, ko bo čas, ustrezno pripravljeni," zaključuje Nikolić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta