Legende Zlate lisice: Lisičja kučma? Ne, hvala!

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
07.01.2024 20:27

Na letošnji Zlati lisici se je zgodilo nekaj, kar se ni še nikoli doslej. V ciljni areni podkorenske strmine so za lisičke navijale tiste, ki vedo, kako je, ko na tem tekmovanju zmagaš, Mateja Svet, Nataša Bokal in Tina Maze.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tina Maze je uživala ob druženju z navijači.
Robert Balen

Ni ravno vsakdanje, da za nove rodove smučark v živo stiskajo pesti tiste, ki so slovensko smučarijo tako zelo zaznamovale. Vražje Slovenke, smo jim rekli, ko so zmage na Zlati lisici vknjižile Mateja Svet, Nataša Bokal in Urška Hrovat. Kasneje se je zmagovalnemu lisičjemu klubu pridružila še Tina Maze, naša najuspešnejša smučarka v zgodovini. Z izjemo Hrovatove, ki ima težave s hrbtom, so preostale tri pretekli konec tedna preživele v Kranjski Gori, kjer so, to so priznale tudi same, uživale. Prvič se je zgodilo, da so se družile v taki zasedbi.

"Z Zlato lisico je povezanih kup lepih spominov, tudi zaradi treh zmag, dveh na podkorenskem smučišču, ena mi je uspela v Mariboru. Bilo je tudi nekaj odstopov in razočaranj, seveda ... A zame je to vedno tisto domače prizorišče, kjer sem bila deležna podpore, ki jo dajo navijači, vsi oboževalci, ki pridejo, v osemdesetih letih je bila ta res masovna," je dejala Svetova, ki je leta 1988 osvojila prvo slovensko zmago na Zlati lisici, s tisto in letošnjo tekmo pa bi lahko potegnili kakšno vzporednico. Tudi takrat je namreč nagajalo vreme in tudi takrat so se organizatorji trudili in ob sebe dali maksimum. Zdaj 55-letna Svetova, ki je tekmovalnemu smučanju v slovo pomahala pri vsega 21 letih, ob visokem lisičkinem jubileju upa, da bomo Slovenci kot narod tekmovanje podprli, da nas bo povezalo v skupni ideji in da čim dlje ostane živo.

Mateja Svet upa, da bomo Slovenci Zlato lisico podprli.
Robert Balen

Z veseljem se svojih smučarskih podvigov, s katerimi sta na noge dvigovali Slovenijo, spominjata tudi Tina Maze in Nataša Bokal, ki za razliko od Svetove, ta letos sploh še ni smučala, ostajata bolj vpeti v smučarijo. "Vem, kako je v tem športu, v tem poslu, zato skušam svoje tekmovalce pripraviti na pritiske, ki jih čakajo v karieri," je dejala Bokalova, ki se ji za razvoj mladih športnikov zdi pomembno tudi to, da znajo sprejemati poraze. "Seveda nisi vedno zadovoljen, si razočaran, ampak se je treba pobrati in iti naprej. Upam, da mi je vsaj pri teh mojih, ki so šli skozi mojo trenersko kariero, to uspelo," dodaja Bokalova, ki je svojo edino zmago v svetovnem pokalu dosegla prav na Zlati lisici.

Domačih tekem se je, tudi zaradi izjemne podpore, vselej (raz)veselila tudi Tina Maze, ki je ob druženju z navijači v Podkorenu zelo uživala in z veseljem podelila tudi kakšen avtogram. Ker so njene tri domače zmage najbolj sveže, so ji mladi smučarji namenili veliko pozornosti, Kranjsko Goro je denimo obiskal tudi podmladek njenega matičnega smučarskega kluba iz Črne. "Ne vem, a sem dober vzor, priznam, da sem preveč na telefonu, mislim pa, da sem pravi vir, da mladim povem kako pomemben je šport, kako pomembno se je s športom ukvarjati. Skozi šport spoznavamo svoje telo, spoznavamo svojo glavo, omejitve, se naučimo izgubljat, se naučimo zmagat," je med drugim povedala Korošica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta