Milec motiviran za derbi, tekmo vijoličastih z Olimpijo si bodo ogledali tudi Turki in predstavniki NZS

Miha Dajčman
11.05.2024 06:15

Nocoj ob 20.15 se bo v Ljudskem vrtu začel četrti večni derbi sezone, na katerem lahko vijoličasti prehitijo Olimpijo na drugem mestu lestvice in si priborijo uvrstitev v kvalifikacije za evropsko ligo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martin Milec se je uspešno vrnil po poškodbi in bo še vsaj dve leti član Maribora. 
Andrej Petelinsek

Zdi se, kot da Maribor igra tekmo sezone, pa čeprav se bodo vijoličasti nocoj z Olimpijo borili za drugo mesto. Ljudski vrt je razprodan, v mestu se govori o večnem derbiju, pričakovanja pristašev Maribora so zaradi rezultatov varovancev Anteja Šimundže v spomladanskem delu sezone visoka. Iz Ljudskega vrta so pred tekmo z zeleno-belimi sporočili, da so podaljšali pogodbo z Martinom Milcem, kapetanom moštva. "Izredno sem ponosen zaradi podaljšanja pogodbe. Vsi vemo, kaj mi ta klub pomeni. Zelo sem vesel, da bom lahko ta dres nosil še dve leti in predstavljal ta grb. Upam, da so poškodbe za mano. Upam, da ni ta sobotni derbi moj zadnji, saj vemo, kako sem jaz in moje poškodbe,” je bil čustven Račan.

Milec je sicer podaljšanje pogodbe potrdil že pred meseci, zdaj pa je ta postala tudi uradna, bržkone tudi zaradi primernega časa oznanitve - pred derbijem: "Mislim, da je prav zaradi derbija objavljeno zdaj. Dejansko smo podpisali že takrat, ko sem to razkril. To niso floskule. Pogodba je že nekaj časa podpisana."

Navijači Maribora so v velikem pričakovanju dvoboja z Ljubljančani, kar po besedah Milca občuti tudi ekipa: "Vsi že komaj čakamo, da se začne. Tudi v mestu vidimo, kaj po zaprtju Ljudskega vrta vsem navijačem pomeni ta tekma. Kot ekipa smo izredno veseli odziva mesta in navijačev. Delamo vse, da bomo šli po tekmi vsi srečni z igrišča."

Ranjen lev najbolj nevaren

Zeleno-beli v Ljudski vrt prihajajo brez glavnega trenerja, Zoran Zeljković je moral po 30 tekmah zapustiti klop zmajev, hkrati pa s popotnico dveh zaporednih porazov na tekmah z vijoličastimi. "Igralci smo fokusirani na igrišče. Kaj se dogaja pri Olimpiji, ne moremo predvideti in nas ne zanima. Vemo, kako je z ranjenim levom. Ko je ranjen, je najbolj nevaren. V tekmo moramo iti z vsem spoštovanjem in se maksimalno pripraviti na vse scenarije. Na igrišču moramo prepoznati stvari in čim bolje odigrati," se z dogajanjem pri rivalih ne obremenjuje Milec. 

Že res, da vijoličasti drugo leto zapored ne bodo osvojili lovorike, vseeno pa si zelo želijo osvojiti drugo mesto in s tem morebitne kvalifikacije za evropsko ligo, če zmagovalec finala pokala med Rogaško in Gorico ne bo pridobil licence za nastope v Evropi. Odkar pa je v klub prišel Ante Šimundža, pri Mariboru poudarjajo, da delajo dolgoročno: "Že na začetku sezone sem govoril, da smo boljši. Neumno bi bilo razmišljati drugače. Maribor je vsako leto najboljša ekipa v ligi. Rezultati v tej in prejšnji sezoni tega sicer ne potrjujejo. Ker igram za Maribor, moram vedno govoriti tako, a res mislim, da smo boljši," primerja moštvi Milec, "v derbi moramo iti s spoštovanjem, saj imajo odlične posameznike, ki lahko kadarkoli odločijo tekmo. Moramo vedeti, kdo smo in kaj smo mi ter kaj predstavljajo oni. Na ta način moramo iti v derbi. S spoštovanjem, a samozavestno zaradi prikazanega spomladi." 

Milec se je v zadnjih tednih z desne strani obrambe preselil na levo in zdi se, da mu tudi ta pozicija ustreza, saj je nekoč igral na levem krilu. "Položaj je isti, le stran je druga. Majhne razlike so v postavljanju, kar je normalno. Večkrat žoga pride na slabšo levo nogo. Prihajam v ritem tekem in upam, da bo vsako tekmo bolje," pravi o novih zadolžitvah.

Efekt Anteja Šimundže

Mariborčani lahko derbi pričakujejo samozavestno, saj so na zadnjih dveh tekmah z Olimpijo slavili. Najprej so bili v Ljudskem vrtu dominantni, v Stožicah pa jim je v drugem polčasu uspel preobrat: "Definitivno je to efekt Anteja Šimundže. Eden in edini razlog, če se vpraša mene. Trener je že prej odigral in odvodil toliko derbijev ... Ve, kako se pripraviti in odigrati. Tudi ta teden moram vse pohvaliti. Fokus je le na igrišču. Le na nas je, da vse to v soboto potrdimo. Verjamemo v uspeh, a spoštujemo Olimpijo."

Prihodnost Maribora je še zavita v tančico skrivnosti. Dejstvo je, da se vodstvo vijoličastih za partnerstvo dogovarja s turškimi investitorji pod vodstvom Acuna Ilicalija. Mimogrede, Turki bodo nocoj v Ljudskem vrtu, so nam v sredo potrdili pri NK Maribor. Dopoldne na dan tekme naj bi na mariborskem letališču pristalo zasebno letalo, del Ilicalijeve ekipe pa je bil pod Kalvarijo že včeraj. Toda kapetan vijoličastih na vprašanje o prihodnosti Maribora razmišlja le o dogajanju na igrišču. "Glede na tekme spomladi mislim, da je ekipa pripravljena na Evropo. V napadu so igralci, ki delajo razliko, v izredni formi. Tudi rezervisti delajo razliko. Smo homogena ekipa, ki lahko uspe v Evropi. Videli bomo, kaj bo prinesel prestopni rok. Sem pa zelo zadovoljen s tem, kako zdaj delujemo," pravi Milec. Ne le Turkom, Mariborčani bodo nocoj skušali čim boljšo predstavo pokazati tudi pred predstavniki Nogometne zveze Slovenije (NZS). Trener Ante Šimundža je pred dnevi v provokativni izjavi pozval vodstvo NZS, naj si ogleda tekmo v Ljudskem vrtu. Kdo od glavnih v krovni nogometni organizaciji pa bo prišel na tekmo, nam do včeraj ni uspelo izvedeti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta