NK Maribor za evropsko jesen po sedmih letih: Na takšne tekme čakamo vso sezono

Miha Dajčman Miha Dajčman
29.08.2024 05:30

Danes ob 20.15 se bo v Ljudskem vrtu začela povratna tekma play-offa konferenčne lige med Mariborom in Djurgardnom. Švedi bodo branili prednost enega gola.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Ljudskem vrtu so Mariborčani v tej evropski sezoni dvakrat zmagali in enkrat remizirali, proti Djurgardnu pa za napredovanje potrebujejo zmago.
Sašo Bizjak

V zgodovinskem večeru za slovenski nogomet se bodo kar trije slovenski prvoligaši borili za uvrstitev v osrednji del konferenčne lige. Maribor ima z igranjem na mednarodni sceni največ izkušenj, šestkrat so vijoličasti jeseni sodelovali v evropskih tekmovanjih (po trikrat v ligi prvakov in evropski ligi), toda zadnjič je vijoličastim ta podvig uspel pred sedmimi leti, ko so tretjič zaigrali v ligi prvakov.

Mariborčani so v play-offu za tekmovanja pod okriljem Evropske nogometne zveze izgubili sedemkrat (Sparta Praga 2009, Palermo 2010, Dinamo Zagreb 2012, Viktoria Plzen 2013, Gabala 2016, Ludogorec 2019, Cluj 2022) in zmagali trikrat (Rangers 2011, Celtic 2014, Hapoel Beršeba 2017). V tej sezoni je NK Maribor na dveh od treh tekem doma slavil (proti Craiovi z 2:0, proti Vojvodini z 2:1), za prvi preboj v konferenčno ligo pa mora na povratni tekmi z Djurgardnom znova zmagati, saj so bili Švedi pred enim tednom boljši z 1:0. Djurgarden bo pod Kalvarijo podpiralo več kot 300 navijačev, Ljudski vrt pa še ni razprodan.

"Veseli smo, da povratno tekmo igramo doma. Pripravljeni smo in osredotočeni, da nam uspe preobrat. Prepričan sem, da bo druga tekma drugačna od prve, saj bomo igrali na naravni travi, umetne podlage pa nismo vajeni. Tokrat bomo lahko igrali našo igro, ob strani bomo imeli tudi svoje navijače. Z njihovo podporo verjamem, da nam lahko uspe," je optimističen bočni branilec Pijus Širvys. Ob njem tokrat v obrambi ne bo Svena Šoštariča Karića, ki je na Tele2 Areni pred koncem tekme prejel rdeči karton. "Seveda nam bo manjkal, ker je za nas zelo pomemben igralec v obrambi, toda imamo tudi druge, ki ga lahko nadomestijo," pravi Širvys.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Na tribuni tudi Šimundža in Soudani

Je to najpomembnejša tekma za Maribor v sezoni? "Vsaka tekma je najbolj pomembna, toda seveda je ta proti Djurgardnu nekaj posebnega, saj bi se ob zmagi uvrstili v konferenčno ligo, kar bi bilo super za nas igralce, za klub, za mesto in navijače. Ja, gre za eno najpomembnejših tekem v sezoni. Uresničili bi sanje, če bi napredovali in igrali v Evropi do zime. Na takšne tekme čakamo vso sezono, saj je ozračje na polnem stadionu res odlično," odgovarja Širvys, ki priznava, da bi raje igral v skandinavskih temperaturah, kakor v Stockholmu, toda verjame, da so lahko višje temperature tudi prednost vijoličastih na povratni tekmi.

Sašo Bizjak

Ob Šoštariču Kariću bo na tribuni tekmo spremljal tudi Hilal Soudani, ki še ni okreval po poškodbi. Prav tako bo na tribuni znova tudi Ante Šimundža, ki je bil kaznovan na tekmi v Bački Topoli, zato so njegove varovance v Stockholmu s klopi usmerjali pomočniki trenerja na čelu z Damjanom Ošlajem in tako bo tudi nocoj. "Komunikacija na Švedskem je bila super, zaupam svojim sodelavcem, saj skupaj delamo od oktobra," je z začasno vlogo sprijaznjen trener Maribora Ante Šimundža.

Recept: v napadu bolj mirni

Po gostovanju v Stockholmu in dramatičnem nedeljskem derbiju so se Mariborčani dobro regenerirali in bodo dobro pripravljeni na povratni obračun, pravi Šimundža. "Večje težave smo imeli za tekmo z Olimpijo zaradi viroz, ki smo jih staknili, najbolj jo je skupil Martin Milec. Toda od ponedeljka je stanje boljše in trenutno so vsi, ki niso poškodovani, pripravljeni za obračun," je stanje ekipe predstavil snovalec taktike 16-kratnih državnih prvakov.

Sašo Bizjak

Maribor na Tele2 Areni ni streljal v okvir gola Djurgardna, v Ljudskem vrtu bodo morali vijoličasti, če želijo napredovati, pokazati več v napadu. "Vsaka ekipa ima svoje pluse in minuse, tako mi kot Djurgarden. Gre za enega najbolj popularnih klubov na Švedskem, tega se moramo zavedati. Spoštujemo jih, pokazali so, da si to spoštovanje zaslužijo. Ne zanašamo se na to, da igramo doma, na svojem igrišču in pred svojimi navijači. Biti moramo zelo tekmovalni in na visokem nivoju. Že na prvi tekmi smo pokazali, da imajo slabosti, so pa tudi oni pokazali kvaliteto. Narediti moramo korak naprej v napadalni tretjini igrišča, biti moramo bolj mirni, ker ko si miren, dobiš samozavest in lahko stvari rešuješ, kot jih moraš," meni Šimundža. Po tekmi na Švedskem je Mariborčan dejal, da jih je Djurgarden presenetil z dolgimi žogami. "Res je, ker tega prej niso počeli, toda naš odgovor je bil top," se je spomnil tekme pred enim tednom. Kako bo tokrat Maribor presenetil Djurgarden? "Upam, da boste videli na tekmi," je skrivnosten Šimundža.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta